valovyy Навіщо медицині реформи?

Соціально-економічними реформами ми готували черкащан до змін, які відбуватимуться у всеукраїнській системі охорони здоров’я вже наступного року. Ми хочемо оптимізувати черкаську медицину, яка є «непідйомною» для нашої економіки й дуже «роздутою».  Ми утримуємо велику кількість лікарняних ліжок, будівель медичних закладів, які є абсолютно непотрібними. На десять тисяч жителів Черкас у нас майже 100 ліжок, тоді як по Україні ця кількість становить 55, а в світі – 35-40. Насправді основний акцент потрібно робити на поліклінічну ділянку медицини, адже саме там лікується 90% хворих людей і лише 10% потребують стаціонарного лікування. У країнах Європи вже давно порахували, що перебування людини в стаціонарі є значно дорожчим. І набагато легше й дешевше буде, якщо спеціалісти приходитимуть додому до хворого.

Тому якщо ми будемо бездумно витрачати кошти на пусті ліжка, то ніколи нічого не досягнемо якості.

Навіть один пологовий будинок не буде завантажений на 100%

Ми проаналізували діяльність пологових будинків: кожен із них розрахований на 4,5 тисячі пологів на рік. У минулому році в місті було близько 3,5 тисяч пологів. Дай Боже, щоб у цьому році було 3 тисячі. Тому, відповідно, ті 225 ліжок, які розгорнуті в пологових будинках, пустіють.

Ми вирішили, що треба залишати перший пологовий будинок, який також не буде завантажений на 100%.

Чому взяли його за основу, тому що в нього протягом останніх 3-4 років було інвестовано декілька мільйонів гривень. Крім того, він більший сам по собі.

Що ж до щорічного миття пологових будинків (на час якого пацієнтів приймає лише один заклад з двох), то із сучасними технологіями це можна робити безболісно, не закриваючи при цьому все приміщення. В обласній лікарні також є пологовий будинок, але його ж не закривають, щоб помити.

До того ж, об’єднуючи пологові будинки, ми не збирались нікого з працівників виганяти на вулицю. Проте людей завжди лякають зміни, щось нове та невідоме. У характері кожної людини консерватизм – на першому місці. Авантюристів набагато менше, ніж консерваторів. Крім того, людей завжди лякає невідомість, неінформованість.

Альтернатива для приміщення другого пологового будинку

Коли об’єднаються два пологові будинки, звільняються величезні площі. Жіноча консультація залишиться, тому що вона займає лише одне крило. На місце двох звільнених корпусів ми планували перенести другу лікарню, зробити там хоспіс, неврологічне та кардіологічне відділення.

Дитячі лікарні

Місту потрібна дитяча лікарня, але робити її на 150 ліжок не варто. Це багато для міста, тим паче, що дитяче населення Черкас скорочується. Для дитячої лікарні достатньо 80-100 ліжок і то з головою. На жаль, у нас дурна система, тому що гроші виділяються на ліжко, а не на хворого.

Я вважаю, що дитяче інфекційне відділення, яке знаходиться в третій міській лікарні, цілком логічно перевести на територію міської дитячої лікарні.  Адже вона знаходиться в страшних умовах: немає нормального рентген-кабінету, лабораторії, реанімації, баклабораторія слабенька. Тоді як на території міської дитячої лікарні є окремий корпус, поряд є усі необхідні спеціалісти. А доросле інфекційне відділення можна приєднати до третьої міської лікарні.

Ігор Валовий, депутат Черкаської міськради, голова комісії з питань охорони здоров’я, материнства, дитинства, соціального захисту, екології та охорони навколишнього природного середовища

реклама

Коментарі  

 
+1 #3 sveta 24.12.2011 13:50
...В обласній лікарні також є пологовий будинок, але його ж не закривають, щоб помити...- как это не закрывают на "мойку"?раз в год отделение ЭГП закрывается в августе месяце,и если быть точным, в обл.больнице находится отделение родильное, но не роддом!!!!
...Жіноча консультація залишиться, тому що вона займає лише одне крило. На місце двох звільнених корпусів ми планували перенести другу лікарню, зробити там хоспіс, неврологічне та кардіологічне відділення... - СУПЕРРРРРРР!!!! в одном крыле будущие мамочки, а в другом крыле хоспис, какая эненргетика!!!! !ЖУТЬ!!!!!!!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+9 #2 Гладіолус 19.12.2011 19:31
Пропозиції цієї людини не варто обговорювати - ПАРТІЯ РЕГИОНІВ. Крапка. :P
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #1 Оксана Колісник 19.12.2011 16:56
"...крім того, людей завжди лякає невідомість, неінформованіст ь." Так інформуйте ж, чорт забирай! Оно який штат потужний, скільки писанини щодня приходить на мейл "дзвінкої" : "то той чомусь сприяв, то той чогось домігся, а без когось так взагалі б і коти б не нявкали". Давайте, нарешті коректну інформацію про плани та наміри, радьтеся, вислуховуйте, переконуйте, ставте себе на місце ваших клієнтів. Саме - клієнтів, а не "електоральних одиниць" (щоб не сказати гірше!)...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100