реклама
Sucurity Police

реклама

cape1 Нині в нашому відділенні лежить 7 хворих з відмороженнями. З них особливо серйозне одне: жителю Чигиринщини потрібна як мінімум ампутація стоп.  Чоловік прийшов додому напідпитку, хату  не натопив, ліг спати. А вранці вже не відчував ніг. Коли звернувся до лікарів, уже було пізно. Всі решта, можна сказати, відбулися «легким переляком». Є, правда, одна дитина – школярка йшла з дискотеки і поки дійшла з одного кутка села до іншого, то відморозила руки. Можливо, буде потрібна незначна пересадка тканин.

 Загалом цього року постраждалих, котрі потребують оперативних втручань, значно поменшало. Це завдяки тому, що діють пункти обігріву. В області їх нині 110, з них 9 – у обласному центрі.

Неблагополучних серед наших хворих мало. Здебільшого це пересічні черкащани. Є двірник, яка довго працювала на вулиці,  є чоловік, котрий трохи перегуляв із друзями і «пересидів» на лавці. Добре, що дружина його вчасно знайшла…

Наслідки відмороження можуть бути як швидкі, коли потрібна негайна ампутація, так і віддалені. Враження судин, котрі сталися через обмороження, можуть призвести до ампутації навіть через 10-20 років, бо провокують виникнення хвороб. Звичайну ампутацію можуть зробити в будь-якому відділенні, а пластичні операції, котрі можуть врятувати кінцівки, на всю область роблять лише у нас.

Найскладніші випадки обмороження, які трапляються на Черкащині, лікуватимуть саме тут

Найскладніші випадки обмороження, які трапляються на Черкащині, лікуватимуть саме тут

Щоб не ризикувати своїм здоров’ям, не варто без потреби виходити на мороз і перебувати там довгий час. Особливо обережним треба бути після вживання алкоголю. Контролюйте кількість спиртного, якщо маєте ще кудись іти. Ліпше переночуйте в гостях або ж добирайтеся додому на таксі. Бо трапляється багато різних ситуацій. Людину напідпитку можуть пограбувати, зняти взуття і одяг, ударити по голові… Пролежавши в такому стані на морозі, вона може залишитися без кінцівок…

Уникнути тяжких наслідків обмороження можна завдяки правильно наданій першій допомозі. Якщо від морозу руки чи ноги побіліли, треба обов’язково накласти теплоізолюючі пов’язки, щоб тіло не зігрівалося ззовні. Їх роблять з ганчірок і целофану. Якщо зігрівати тканини ззовні, то вони відімруть без відновлення кровообігу.  Відразу треба звертатися до лікарів. Відморожені місця ні в якому разі не розтирати і не розминати, бо судини стають ламкими. Треба давати тепле пиття, щоб швидше відновити кровообіг. Тоді шанси на порятунок значно більші.

Володимир Цапенко, завідувач опікового відділення Першої міської лікарні Черкас

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100