24775053_1656285514432118_4376621903499578517_n Українське бізнес-середовище розчароване реформами і з острахом спостерігає за зростанням рейтингів популістів. Але вітчизняні компанії упускають із поля зору той факт, що принципи їх відносин з територіями, де вони ведуть бізнес, якраз і формують аудиторію, яка відгукується тільки на подачки, і оцінює з позиції «хто більше заплатить».

Говорячи з іноземцями і відвідувачами економічних форумів про нові технології і смисли ХХІ століття, в спілкуванні з населенням у регіонах бізнес-сектор чомусь обирає мову феодального ладу. Бізнес позначає свою присутність в провінції до нудоти однаково, в відповідності до лубочних уявлень про бідуючий безпорадний народ та доброго пана-господаря, який всіх голубить і рятує. Пробіжіться заголовками районних газет та місцевими стрічками новин. Рідкісні повідомлення про компанії, які відривають курси підприємництва, клуби науки, засновують гранти на проекти розвитку сіл, тонуть в солодкій масі новин на кшталт «Компанія Х дарує селу дитячий майданчик», «Компанія Y вручила паски багатодітним мамам району», «Директор компанії Z порадував дитячий садок новим пилососом".

Бути відкритим, будувати відносини, комунікувати з людьми, шукати спільні теми і створювати проекти - довгий і затратний шлях, у якому вітчизняний бізнес себе не бачить. Набагато простіше дати грошей на черговий майданчик чи пилосос, і таким чином сповна виконати "подружній обов'язок" перед владою (щоб не чіпала), і громадою (за заподіяні незручності чи шкоду екології). На камери це пафосно називають «соціальною відповідальністю бізнесу», а фактично, це – різновид проституції, де прихильність тубільців і доступ до території стають товаром, що має свою ціну. Адже можливо в одній інформаційній реальності (для багатшої аудиторії) бути лідером галузі і брендом року, одночасно здобуваючи в провінційній реальності депутатство шляхом роздачі грошей чи гречки (особливо цього й не приховуючи). А  нарікати, що скільки грошей цим тубільцям не давай, а вони все одно вовком дивляться і не поважають ваш бізнес – все одно, що обурюватися корисливістю проституток, які не кохають, скільки їм не плати.

Тож і виходить, що більшість компаній узагалі ведуть бізнес в провінції практично таємно (інколи сповіщаючи про своє існування лише оголошеннями про вакансії). Один із власників пояснив таку «лінію партії» убивчим аргументом: якщо ми привернемо до себе увагу, нас завалять проханнями про матеріальну допомогу.Мовляв, наша публіка реагує тільки на гроші, а по-іншому до них не достукатися. Панове, а ви хоча б намагалися по-іншому? Чому серед партнерів книжкового фестивалю, який щойно відбувся в моїх рідних Черкасах,нема жодного роботодавця та платника податків, які гордо надували щоки на інвестиційних форумах? Коли бізнес-середовище ігнорує подію, яку організували та профінансували через «Спільнокошт» місце активісти та інтелігенція, до яких долучився і один з місцевих партійних осередків, це виглядає як мінімум дивно. Адже такі теми дають чудовий привід бізнесу налагодити контакт із думаючою частиною громади. Чому б непредставити своє бачення, розповісти, які книги ви читаєте, а які потрібно читати, щоб йти в ногу з часом? Принагідно, дати сигнал місцевій громаді, що розумні і читаючі люди тут потрібні, що у них є майбутнє в цьому місті.

І бізнесще скаржиться, що в селах все важче знаходити працівників (притомні виїжджають, а ті, що залишаються, сидять на субсидіях і не хочуть працювати). Що Верховна Рада голосує за абсурдні закони, що місцева влада лише просить грошей на свої «хотілки», що Україну будують державою утриманців, а не відповідальних громадян, які бажають працювати і розвиватися. Панове бізнесмени, ваша комунікація з громадами в феодальному стилі перерізування стрічок і роздачі подарунків якраз і підживлює середовище утриманства. І  врочисте дарування пилососа дитячому садочку - не соціальна відповідальність бізнесу, а ще одне нагадування громаді, хто тут господар і хто її «танцює»...

Тетяна Єщенко, HeadofCommunications, комунікаційне агентство GOLUBiGroup

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+1 #28 Ледве дочитав 10.05.2018 07:56
Примітивно. Голослівно. ПОшло. :-x
Це така тільки так звана "HeadofCommunica tions", чи вся "GOLUBiGroup"?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #27 Щука 07.05.2018 18:59
Читал я её читал, и вдруг понял, что не так уж ей и хорошо, как она считает, в этой самой Украине. Потому что, когда хорошо, человек не будет тратить себя на ненависть. Он будет наслаждаться каждой минутой своей хорошей жизни, он будет великодушен, расположен к людям, он не будет пачкать своих людей помоями собственного словоблудия, он будет занят делами своего государства, где тоже всё далеко не слава богу. Ну и т. д. И я от души сочувствую данной даме и хочу, чтобы у неё как-то там всё наладилось. А то ведь злобой и захлебнуться можно.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #26 ОТЧЕ НАШ 07.05.2018 15:44
Чого-чого, а ніколи не чекав від Тетяни такого примітиву. І бачу, що насправді справа не в Тулубі чи Жуковській, а в самій Тетяні...Низькопробно. Переспівано. А підпис - то схоже, як кажуть : ум за розум... Вибач Танюхо.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+8 #25 Знаю тебе 07.05.2018 09:46
Ти служила вовці олійнику, фірташевій валентині жуковській, тулубу і нетовкіній - усім, хто є символом зажертості і нахабства. Двоє з них вже втекли до росії. То якого ### ти намагаєшся повчати, як іншим жити?!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+8 #24 Знаю тебе 07.05.2018 09:41
Тетяно, до тебе так і не дійшло, що люди обурюються не так твоїм дерев'яним текстом, як тим, хто пише ці тупі "настанови"?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+8 #23 Не цікаво 06.05.2018 23:06
Не бачу, що тут можна обговорювати - набір вербальних штампів, причому безнадійно застарілих?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-8 #22 Нормально 06.05.2018 19:27
Зайвий раз переконався, що основна маса тутешніх коментаторів - хейтери і бидло.
Тетяно, усе написано правильно.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-6 #21 Срач перестал быть томным 05.05.2018 19:21
Сестра, добавь-ка оборотов вентилятору!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-11 #20 Тетяна Єщенко 05.05.2018 13:20
Цитую Хазяин:
Нє умнічай. Всі ваші фестивалі повна ............. Черкащанам цього не треба. І люди у нас найкращі, ...............до свого Києві і не ........... тут. Самі краще знаєм. як нам жить і під чию музику танцювать.

Шановний пане Хазяіне, якщо у Вас все добре і люди всім задоволені, я за Вас дуже рада. То і живіть, як зараз, нашо ті умнічання і “хвестивалі”, якщо у Вас усе чудово і люди найкращі
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-11 #19 Тетяна Єщенко 05.05.2018 13:16
Цитую Давно не слышал Таню:
Рейтинг Жуковской,котор ую обязалась протолкнуть в ВР,завалила. Рейтинг Нетовкиной, которая хотела быть головой РДА - тоже. Тулуб, у которого была начальником управления внутр.политики,еле успел бежать

Так це значить, я так вплинула, що Тулуб втік? :D
:lol:
Шедеврально!
Не очікувала.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100