Давно, значить, не писав. Спочатку думав: та ну його цю політику. Голосуй, не голосуй, – все одно получиш… регіонала або перевибори. Аж тут раптом надибав політтехнологів, які до Черкас на розвідку приїхали. І вирішив розповісти про ті дивні речі, що в області нашій коїтимуться.

Але все по порядку. Днями нарив я, значить, молодої бульби, нагріб з-під курей з десяток яєць, подоїв Зорьку – і гайда на трасу. Виставив значить оцей нехитрий крам на трасі. Сиджу. Курю. Про майбутнє України думаю. І тут тобі – чорний джип з київськими номерами летить.  Топче, супостат столичний, сусідських курей…

Зупиняється біля мене. Виходять із «кубіка-рубіка» двоє – сорочки від якогось «Кардена», штиблети блищать, як… причине місце в мого Мурзіка. Молочка купили, тут же попили. Чую про вибори щось між собою гиготять. А я ж дід політично підкований. У розмову встряв, «розклади» і своє бачення дав, від них свіженької інформації отримав. Яйця їм за півціни втюхав. Коли поїхали, піднімаючи куряву на трасі, забив цигарку і давай думати над нашим політичним майбутнім, співставляти, як говорять, «хрестики і нулики».

До перевиборів ніби ще й далеченько, але зачастили в Черкаси модні політтехнологи, начитані піарники і очковиті аналітики. Щось думу думають, розклади прораховують, цифри зводять, з місцевою елітою зустрічаються. Опозиція хоче перевибори в жовтні, але мій сивий політичний досвід підказує, що бути виборам у серпні – акурат під городи, відпустки, курорти і загальноукраїнський літній пофігізм.

Мізками розкинув, запустив свій ПМК (пекельну машину комп’ютер) і вирішив викласти свої думки про те, хто балотуватиметься у всесвітній павутині.

Округ № 194

Тут, як кажуть, а «на манеже все теже». Валентина Жуковська знову випробуватиме свої сили. Хоча і кажуть, двічі один набій в одну воронку не потрапляє. Але це не про неї. Вона знову хоче увійти в ту ж саму річку. Її активність останнім часом зашкалює. Навіть до мене в цьому провінційному селі на трасі доносяться відголоски феєрверків, організованих Жуковською. А як поїдеш на Центральний ринок сало свині Машки продавати, то тут тобі тьотя Валя і на Дні міста з губернатором, і на відкритті спортивного майданчика, збудованого «Азотом», у школі. Миле лице Валентини Борисівни не сходить з біг-бордів і прихорошує шпальти місцевих газет. Навіть папіроску стидно з них крутити. Із кандидатом від влади ми вже розібралися. Думаю, тут нікого нового не буде. А якщо і будуть, то лише технічні – так списки на членів дільничних комісій подати, спостерігачів відправити, кілька скарг на бездіяльність у ТВК і суд подати. Але основний кандидат  від влади – Валентина Борисівна Жуковська. І крапка.

А хто ж конкурент?

Не відкрию вам секрет Полішинеля, але знову змагатиметься з нею Микола Булатецький. Той що в жовтні минулого року вибори виграв. 40% жителів округу, серед яких і мій кум Василь, обрали його депутатом. Був би Іванович регіоналом зі стажем, то мандат сам губернатор приніс, а так лише ЦВК «привіт і смайлік» прислали, мовляв, «ви ніхто і звати вас ніяк». Про свій «Другий Хрестовий похід проти Жуковської і бандитської влади» Микола Іванович уже проголосив. Та й сповіщати не треба. І так все ясно було, як те, що Галькина бульба гірша за мою. Він другий кандидат. Мазохіст правда. Але що поробиш. Така тяжка його доля.

А ось про третього мені проінформували надійні джерела – столичні політтехнологи. Це Анатолій Бондаренко. Отак! Саме той Бондаренко, який «Батьківщину» обласну очолює. Ярий противник мера Черкас Одарича, завзятий організатор (зауважу разом з регіоналами) зняття міського голови з посади. Як великий Моїсей, що водив євреїв по пустелі, увійшов у владу в Черкасах. Ось він великий переможець і тріумфатор – Анатолій Бондаренко.

Ой підказує мені моя права нирка, що піде він в народні депутати. Та ще й і висунуть його від «Батьківщини», а Булатецькому покажуть, де рукав на куцому піджаку пришивається, мовляв, вибач, Миколо Івановичу, ніхто тебе за язик не тягнув: сказав, що партія тобі не указ, от і маєш. Партія тебе з пісочниці вигнала, тож тепер «сам, любий, сам». Піде Микола Іванович як самовисуванець, без партійного бренду і «батьківщинківської» ласки.

Думаю, єдиного кандидата в опозиції не вийде. Тому, гадаю, будуть центровими два Б і один К. К. – це Андрій Кондратенко. Він уже балотувався. Від «Удару». Набрав не погано, як для першопрохідця. Та й і «Удар» зараз на хвилі.

Думаю, з’являться в Черкасах парочка «лжеопозиційних» кандидатів, які, мов сайгаки, ганятимуть дворами, підвалами, збурюватимуть людей, водитимуть хороводи проти влади, критикуватимуть губернатора й нову комуністично-регіонально-бютівську владу в Черкасах. Короче – витворятимуть усе, щоб пару тисяч голосів відтягнути з опозиційних кандидатів. Не виключаю, що підуть Петро Чернявський і Світлана Трофімова. Може спробувати свої сили і головний соціаліст області Олексій Малиновський.

Столичні гості нашептали щось про вічного бунтаря одесита Юрія Кармазіна і навіть про Сергія Власенка – адвоката Тимошенко, якого позбавили мандату. Але то все розмови. Якби вибори були восени, а не влітку, то, може, воно і так. Але часу немає на розкрутку, піар і як результат – може бути «фейрівський» пшик від мильної бульбашки.

Колишній очільник Черкас Сергій Одарич по 194 округу не піде. Про це він уже заявив на всю країну, чим, напевно, додав геморою технологам із штабу Жуковської. Нічого, хлопці, у мене від цієї болячки є чудне зілля. Приїжджайте – безкоштовно віддам. Тільки заради вас, заради дєла.

Округ № 197

Тут все кардинально навпаки. З опозиційним кандидатом усе зрозуміло. Це Леонід Даценко. Той, що переміг олігарха Губського. Ну майже переміг… Ну, майже став депутат. Він ще раз спробує. Якщо гроші на вибори будуть…

Але я вам так скажу. З Даценка такий опозиціонер, як з мене голова колгоспу. Поки на хвилі, то він опозиціонер, а як шо не так, то затихає.

Натякнули мені модняві політтехнологи, попиваючи Зорькіне молоко, що від «Свободи» хтось балотуватиметься. Мовляв, край Тараса, національно свідомі жителі Канева… Чим не грунт для висування свободівця. Мож Ботнар? Ну той, що «Свободою» в області керує.

А хто ж конкурент?

От тут і головна загвоздка. Думаєте, Богдан Губський? – точно ні. Сусідка баба Катя – стара пліткарка – каже, що була в його штабі, а там уже коробки скотчем обмотують, за офіс оплачують і телефони відключають. Каже збирається БГ – так його називають – на Київ.

А хто ж тоді балотуватиметься? Ха! Не повірите. Сергій Борисович Тулуб, губернатор всея Черкаськой області і по совместітельству Герой України. Це теж мені нашептали київські політтехнологи, що яйця я їм втюхав. Заради цього його і залишили головою адміністрації. Зняти мали ще в квітні, але він переконав Януковича, що пройде сам і проведе Жуковську. Словом, чекає на нас велика боротьба – ну, прям інь і янь в черкаському виконанні.

Від влади більше кандидатів можна не чекати. Покажіть мені самогубця, який піде проти губернатора? Нє, ну по сценарію мають бути кілька підставних. Або як їх називають – технічних.

Словом, увесь розклад я вам дав, а ви думайте. Хлопці з поважного Комітету виборців України, вам привіт! І їжа для роздумів. Тому працюйте. Варто завершувати, а то провайдер Інтернет відключить. Піду Зорькі сіна дам, щоб на ранок молоко було – авось завтра піарники з Київа їхатимуть повз мою хату.

Добраніч! І солодких снів вам, любі інтернетівські друзі!

Дід Панас, постійний коментатор «Прочерку»

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100