22405935_1212211945544956_4007857760798487145_n Вискажу непопулярну серед колег думку, але вже несила її тримати в собі, на фоні всих цих перипетій із черкаським виконкомом.

Я НЕ вважаю правильним існування "членів виконкому від громадськості". Я ніколи не брала участь в процесах їх обрання, не підписувала жодні петиції за кандидатів, тощо. Чому?

1. Відповідальність за життя в місті несуть виключно політичні партії, які були обрані в міську раду + міський голова особисто. Виконком є суто виконавчим органом влади, тож його члени мають бути делеговані цими політичними силами та мером. Вони мають нести політичну відповідальність за тих, кого делегували. І якщо такий "член" не ходить на засідання або не так голосує або взагалі нічого не робить - виборці повинні робити висновки, про таку партію/мера.

2. Не слід плутати владні та контролюючі функції, бо не можна контролювати самих себе. А будучи членом виконкому КОЖЕН є представником влади, шо б він собі не думав, бо приймає рішення безпосередньо. Громадськість (як умовно незаангажовані представники жителів міста) може виконувати ЛИШЕ дорадчу та контролюючу функції. Але для цього мають бути спеціальні органи: громадські та експертні ради, спільні комісії та робочі групи. А контролювати та моніторити взагалі можна і потрібно без згоди на то властімущіх.

3. Безвідповідально призначати членів виконкому "на громадських засадах", бо ця робота вимагає багато часу (якщо її якісно виконувати, а не просто піднімати руку в потрібний час), а час має бути оплачуваним. Інакше людина займатиметься основною роботою (якщо вона не на зарплаті в якихось політиків) і лише в проміжках бігатиме на засідання комітету, не завжди встигнувши розібратися в усіх питаннях. А це призводить до непродуманих голосувань і легко стати жертвою маніпуляторів від влади.

4. Умовна "громадськість" завжди є можливістю для спекуляцій та маніпуляцій: коли явно політичні протеже позиціонуються від якоїсь ГО, коли спосіб обрання таких кандидатів ручний і незрозумілий, коли такі члени виконкому стають заручниками тиску збоку своїх-же колег (ти ж громадськість представляєш? тобто мене? а я - проти цього рішення).

Власне, це не звернення, і не вимога, просто моя думка: не треба владі прикриватися громадою, а "громадським активістам" робити вигляд, що можна і рибку з'їсти, і у Венецію з'їздити. Давайте просто кожен робити свою роботу і називати речі своїми іменами. Доклад окончен, можете починати кидатись помідорами))

Вікторія Феофілова, активістка

*допис з "Фейсбуку"

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+1 #7 Озірний 18.01.2018 16:57
Віка!Ну,не засмучуй мене отим ВИСКАЖУ...Я ще не починав читати,а вже плюху отримав...Будь розумницею,ти ж не адепт рузкаго міра,а класна панянка...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+9 #6 Ірина 13.01.2018 16:46
Мадам Феофілова, якщо ви така разумниця, то обирайтеся у владу, а не поширюйте свої фантазії про демократію та самоврядування громади, на якому ви зовсім не знаєтеся.
Сподіваєтеся попасти у виконком? Це зо, відстійние по вашому для політичних невдах? Йдіть на вибори. Здається за вас вже кілька Рахів ге проголосували? Але й не дивно. Люди не люблять пустословів.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-9 #5 лола 13.01.2018 08:54
молодець фіофілова.Шарить!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+26 #4 Великий Мiнус С.Н. 13.01.2018 08:30
До косметолога термiново та треба задіяти Панчакарму.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-3 #3 Черкас 12.01.2018 22:21
Феофілова - занадто інтелігентна. Я б цих громадських міськвиконкомів ців просто на х.. послав би.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+13 #2 Обліковець 12.01.2018 22:18
Явилась, не запилилась наша всезнаюча і всеоціннюча "трудівниця".
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+10 #1 Любов Майборода 12.01.2018 21:50
Виконком по закону "Про місцеве самоврядування" не має реальних повноважень і створюється як допоміжний орган при міському голові для координації роботи з департаментами. Суто дорадчий орган, який має збиратись не рідше раз у місяць. В Черкасах виконком перетворився у центр прийняття всіх рішень і за мера, і за депутатів, і керує виконавчими органами. Він є зручною ширмою для департаментів, які не хотять і не можуть приймати рішення по своїм галузям. Почитайте с. 2 закону про місцеве самоврядування - всі повноваження належать ВИКОНАВЧИМ ОРГАНАМ РАДИ. Мери інших міст збирають виконкоми раз у місяць, а функції виконавчих органів ради виконують ДЕПАРТАМЕНТИ ТА УПРАВЛІННЯ.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100