11252729_1174001745959335_6105205880665975671_n Позавчора завершилось голосування за проекти «Громадського бюджету». На жаль, більшість дійсно громадських проектів (зокрема «che.bike», динамічний павільйон, smart-зупинка і т.д.), які мали на меті зробити кращим життя всіх жителів Черкас програли. А чи мали вони реальний шанс перемогу саме в цих умовах? Моя відповідь: «Так!» І я абсолютно в цьому переконаний. Оскільки аудиторія вищеназваних проектів, які програли значно більша, ніж окремого взятого комунальної установи/закладу/підприємства. (Переможець Громадського бюджету набрав всього на всього 1875 голосів та в Черкасах тільки виборців більше 200 тисяч живе, а ще плюс «підлітки», які тут мали право голосу!!!). Основна причина поразки в тому «що вміла готувати, та не вміла подавати» або іншими словами у недостатній/неефективній рекламі та PR цих проектів (або у більшості проектів цілковитій їх відсутності).

Ось кілька порад майбутнім мрійникам. Для більшої зручності поясню на прикладах проектів «che.bike», динамічний павільйон, smart-зупинки

1) Для кого ваш проект? (Визначте цільову аудиторію проекту). Очевидно, що «продавати» ідею «che.bike», динамічний павільйон, smart-зупинки потрібно, насамперед, молоді - це старшокласники, студенти, працівники IT-компаній тощо.

2) Де «живе» ваш клієнт? (осередки вашої цільової аудиторії). У нашому прикладі це всі школи, ЧНУ, ЧДТУ, Інститут банківської справи, технікуми, коледжи, IT- компанії тощо.

3) Канали поширення інформації про проект. Групи в соцмережах, інтернет-змі, месенджери, друковані оголошення в університетах, технікумах, школах, студентських гуртожитках, зустрічі з старшокласниками, студентами і т.д. (Щоб «половити» прихильників своєї ідеї серед інших вікових груп можна було б додати сюди газети і телеканали).

4) Контент (Слогани, меседжі рекламної кампанії і т.д.). Ось навскидку ідея: Для «che.bike» ідея для плакату гарна дівчина/гарний хлопець, посміхається тобі з плакату і так ігріво: «Покатаємось на веліку?» Нижче «Проголосуй за «che.bike!» :)

5) Як саме їх поширювати: соцмережі (відео-ролики, пости), створюйте інфо-приводи для інтернет-змі, організовуйте презентації, промоакції, прес-конференції, розміщуйте оголошення тощо.Створюйте позитивні асоціації, залучайте своїх потенційних користувачів вашого продукту (на рос. мові «вовлекайте»). Врешті-решт зверніться за порадою до мене, Nazarii Vivcharyk, Сергій Макаренко, Валентин Чернявский, Марина Волошенко, Тетяна Єщенко (Tatyana Yecshenko). Сподіваюсь, ви не проти, що вас порадив

Як це все реалізувати:

- шукайте союзників

- шукайте бізнесменів, рекламщиків, PR-щиків, журналістів, редакторів ЗМІ, політиків, депутатів, громадських активістів, волонтерів, які зможуть вам допомогти порадою, участю, конкретною справою і… грошима. Так, так. Гроші теж потрібні, наприклад, щоб заплатити «Фейсбуку» за показ відео-ролика. Давайте будемо реалістами, ви хочете отримати фінансування у мільйони гривень на проект, то як ви думаєте варто вкласти кілька сотень гривень, (а може й тисяч гривень) в його рекламу? Але є і гарна новина, це необовязково повинні бути ваші власні кошти! :) «Запалюйте» людей, шукайте меценатів, спонсорів і буде вам щастя!

- об’єднуйте зусилля

об’єднуйтесь з іншими ініціаторами проектів. Адже кожен житель Черкас може проголосувати відразу за чотири проекти. Об’єднавшись, ви зможете зекономити свій час та ресурси. Наприклад, «наукова хата» могла б виступити таким собі «паротягом», і для інших проектів.

Викиньте з голови тезу, що «мій проект такий класний, за нього і так проголосують». Начинка важлива, але «обгортка» теж грає важливу роль. Всім удачі наступного року!

P.S Цей перелік не є вичерпним. Буду вдячний за доповнення і конструктивну критику!

Михайло Малінін, журналіст, допис з "Фейсбуку

реклама

Коментарі  

 
+1 #18 1815 21.11.2017 19:08
Ще один рецепт . Шукайте чесних, небайдужих журналістів,які об,єктивно проаналізують проекти і дадуть їм оцінку для громади до голосування ,а не тільки будуть давати попсові поради за гроші або ради особистої вигоди.
Хоча,у кого сидить підрахуйка,той замовляє музику.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #17 Мішко 21.11.2017 09:57
А нічо, що «che.bike!» - проєкт комерційний? Доволі цікавий стартап, інвестуйте гроші та заробляйте, якщо так хочуть містяни чи гості міста гоцати не на вєліках по жахливих місцями тротуарах або по дорогах без размітки з люками відкритими.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-5 #16 Саша 20.11.2017 13:54
Та цілком нормальні і слушні поради, мають право на існування і цілком можуть бути успішно втілені в життя. Інша справа, що дописувач назвав методологію і механізми, а багато ще залежить від того в чиїх вони руках і хто їх реалізує.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #15 рецепт - піар 18.11.2017 21:38
Теоретично все правильно,як у мера Кличка:
“Чтобы холодная вода превратилась в горячую, ее нужно подогреть”.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+8 #14 Оце так спєц! 18.11.2017 18:16
"Ось навскидку ідея: Для «che.bike» ідея для плакату гарна дівчина/гарний хлопець, посміхається тобі з плакату і так ігріво: «Покатаємось на веліку?» Нижче «Проголосуй за «che.bike!» (C)
Малінін, слоган на рівні дитсадка - це все, що ти можеш запропонувати? Краще б ти промовчав :-)
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-12 #13 Rent-a-spy 17.11.2017 19:45
Цитую Андрійович:
Дякуємо за поради. Обов'язково ними наступного року скористаємось.

Точно скористаєшься.Але спочатку треба шоб твiй 3-"мiсячний" онук гiмн доспiвав.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #12 Містянин 17.11.2017 16:31
Школи, лікарні змогли використати свій адмінресурс: батьків, пацієнтів, старшокласників , а автори справді громадських проектів адмінресурсу не мали, тому могли перемогти лише завдяки РR. Але щоб втілити все написане в статті треба бажання і час. Мабуть не всі автори мали вільний час
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-1 #11 Андрійович 17.11.2017 15:52
Дякуємо за поради. Обов'язково ними наступного року скористаємось.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #10 Сармат 17.11.2017 15:18
Цитую Любов Майборода:
Слушні пропозиції!

Канєшно слушні))) Хтось буде витрачати гроші на просування проекту, а якась школа просто включить адмінресурс і дасть домашнє завдання батькам школярів "Проголував сам - приведи друга")))) Бюджетна структура - це вже згуртована спільнота. Тому бюджетні установи не повинні брати участь у громадськиї проектах.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+8 #9 007 17.11.2017 13:47
Стаття швидше схожа на рекламу послуг журналістів-піарників. Забув тільки розцінили вказати. Але перераховані прізвища - це таки журналісти, але не піарники. Не всі можуть суміщати ці різні речі
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100