34962282_1820514181343427_150509647055290368_n Кілька слів про пам’ятник Митрополитові УАПЦ Василю Липківському (який учора Президент України Петро Порошенко відкрив у Черкасах біля приміщення музучилища, – ред.) – про те, що «залишилося за кадром».

Головні запитання, які чув від черкащан, журналістів і «анонімів» у коментарях інтернет-ЗМІ:

1. Чому пам'ятник встановили саме в Черкасах, і саме біля музучилища?

2. Хто скульптор пам'ятника?

3. Кому належить цитована сьогодні Президентом фраза про Липківського, як про «апостола українського релігійно-національного відродження»?

Поясню максимально коротко, як автор ідеї щодо того, кому, чому і де ставити пам'ятник (задумці насправді більше двох років, коли про Томос ще й близько не йшлося):

1. Перший митрополит Київський і всієї України УАПЦ Василь Липківський – уродженець Черкащини, села Попудні сучасного Монастирищенського району, син місцевого священика. Першу духовну освіту здобував у 1873–79 рр в Уманській бурсі, а після закінчення Київської духовної академії приїхав у Черкаси – у 1890 році отримав посаду законовчителя Черкаської чоловічої гімназії (інші назви у документах, на листівках і т.п. – чоловіча прогімназія, урядова чоловіча гімназія, казенна чоловіча гімназія, Перша міністерська чоловіча гімназія тощо.). ПАМ'ЯТНИК (ДИВ. ФОТО) ВСТАНОВЛЕНО МІЖ МУЗУЧИЛИЩЕМ, СТАРИЙ КОРПУС ЯКОГО (ПОНАД ЗАМКОВИМ УЗВОЗОМ) – ЦЕ І Є КОЛИШНЯ ЧОЛОВІЧА ГІМНАЗІЯ, ДЕ ВИКЛАДАВ ЛИПКІВСЬКИЙ, І БІБЛІОТЕКОЮ ІМ. ШЕВЧЕНКА, НА МІСЦІ ЯКОЇ БУЛА ГІМНАЗИЧНА СВЯТОПРИЧИСТЕНСЬКА ЦЕРКВА, ЗНИЩЕНА В ЧАСИ ПРАВЛІННЯ КОМУНІСТІВ.

2. Скульптор пам'ятника – черкащанин Єгор Терехов (до речі, був на відкритті разом з дружиною, донькою і сином). З цікавого: малий чомусь назвав макет скульптури, який у майстерні ліпив його батько, «Господарем». Устами дитини, як відомо, глаголить істина – Липківському Господь дарував талант як справжньому Господарю збудувати свій дім – так і для держави збудувати Незалежну Церкву...

3. Обраний першим митрополитом Автокефальної Церкви, Липківський, за визначенням академіка Агатангела Кримського, став «апостолом українського релігійно-національного відродження». 22 травня 1919 року у супроводі хору під керуванням Миколи Леонтовича отець Василь особисто відслужив першу літургію українською мовою у Микільському соборі Києва, збудованому гетьманом Іваном Мазепою. За згадкою самого священика, «зібралася така сила народу, що не тільки в Соборі, а й навколо нього було тісно; весь нарід плакав, чуючи Апостол, Євангелію, Псалми рідною мовою; всі відчували, що це вперше після віків неволі «моляться на волі невольничі діти», як провіщав Шевченко»…

50067367_2117092305018945_1903684983403315200_n

P.S. Дякую Олександру Свириденку за вдале фото пам'ятника. До речі, на ньому потрапив у кадр і той, хто зібрав докупи і запалив ідеєю меценатів, завдяки яким цей пам'ятник постав – Юрій Ткаченко.

Андрій Кравець, черкаський журналіст

* Допис у "Фейсбуці".

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+26 #3 Пошливы 19.01.2019 17:03
Тыща в день дебилов воняют тут, изливая желчь ненависти против Украины, её светочей и истории. И среди них, как глоток чистого воздуха в засраной мокшанами атмосфере, такие заметки, как у Кравца. Спасибо!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-25 #2 тыща в день 19.01.2019 15:46
Появление таких статей само по себе говорит о том, что памятник конъюнктурный, надуманный, от закомплексованн ых временщиков, дорвавшихся до власти, изгадивших местному населению жизнь и лишивших будущего их детей.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+34 #1 Почув те, що хотів почути 19.01.2019 14:44
Нарешті - нормальне пояснення усіх нюансів.
А що - в обладміністраці ї не могли про все це розповісти заздалегідь, щоб не виникало цих запитань?!! Чи вони й самі не знали, чому пам"ятник Липківському саме тут поставлений? ;-)
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100