Рекун

У 2016 році нашому Ресурсному центру випала можливість узяти участь у організації серії мікрогрантових проектів для сільського населення «Село: кроки до розвитку». Йшлося про організацію соціально корисних бізнесів у населених пунктах Канівського, Черкаського та Чигиринського районів.

Проект реалізовується за підтримки ПАТ «Миронівський хлібопродукт», який забезпечує виплату грантів учасникам проекту. Ми розповсюдили інформацію про нього, для охочих взяти в ньому участь провели конкурс бізнес-планів і три семінари. Із 24 поданих проектів ми відібрали 10. Задумки були дуже різні – від організації туристичних веломаршрутів по Холодному Яру й виробництва кераміки до збирання сміття, вирощування бройлерів і малини. Кожен отримав не реалізацію своєї мрії 40 тисяч гривень, які стали основою стартового капіталу нових підприємців.

Часто думають, що Україну врятують зарубіжні інвестиції. Але навіть самі закордонні інвестори (такі як, приміром, Мішель Терещенко) кажуть, що справжній порятунок нашої держави – підприємницький дух і активність самих українців.

Тому нам дуже приємно, що є люди, які готові змінювати і своє власне життя, і життя країни – незважаючи на численні труднощі, які створюють корупція і повільний хід реформ. Завжди можна нарікати на те, що в нашому поганому житті винний хтось інший – приміром, влада, олігархи, Росія, ЄС... Дуже просто критикувати когось іншого. І дуже важко змінювати себе, свою свідомість.

Але я можу навести такий аналог: застуджена людина може казати, що у її хворобі винна, приміром... погана погода, а може – подбати про зміцнення свого здоров’я!

Наведу приклад із політики. Ми часто звикли критикувати політиків, а потім ідемо й голосуємо за тих самих. Чому? Я відкрив для себе одну річ. Щоб люди не голосували за популістів, у них повинна змінитися свідомість, вони повинні відчути, що самі здатні змінювати своє життя на краще, що вони – активні учасники життя країни, а не пасивні отримувачі різних благ.

Особливо добре, коли є хтось готовий допомогти у цій справі. До ініціативи авторів наших бізнес-планів додалася підтримка «Миронівського хлібопродукту». Цей пілотний проект визнаний дуже успішним. У «Міронівського хлібопродукту» є намір продовжувати його не тільки на Черкащині, а й на Вінниччині та в перспективі – в інших регіонах України.

Реалізація задумок авторів бізнес-планів проекту «Село: кроки до розвитку» корисна не тільки сама по собі, а й тим, що це – позитивний приклад і досвід, який може бути корисним іншим людям, наприклад, їхнім односельцям. Це – досвід, який свідчить про те, що позитивні зміни можливі. Потрібно лише не боятися докласти бажань і зусиль!

Анатолій Рекун, громадський діяч, директор Ресурсного центру Асоціації недержавних громадських організацій

* Коментар «Прочерку»

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100