Велика війна 1914-1918 рр., з початком Другої світової названа Першою, як явище цивілізаційного розмаху та порядку стала переломною подією для світової історії, справжньою гранню між епохами, визначивши, по суті, подальший розвиток людської цивілізації. На слушну думку американського дипломата і політолога Дж. Кеннана, «все, що відбулося у світі в ХХ ст., спричинено Першою світовою війною».

Водночас, вона стала логічним завершенням суперечливих процесів «довгого», в історичному вимірі, ХІХ ст. Адже час, що передував цій гуманітарній катастрофі, в країнах втягнутих до неї був періодом небаченого раніше економічного розвитку, стрімкого технічного й наукового прогресу, освоєння нових територій, налагодження системи зв’язку та транспортного сполучення, інтенсивної торгівлі й обміну капіталами, розширення демократичних інституцій, залучення все більшої частини суспільства до політичного життя, початку формування громадянського суспільства, зростання добробуту населення, значного покращення умов праці та скорочення її тривалості, розвитку різноманітних форм дозвілля тощо.

Саме тоді з’явилися й почали швидко поширюватися речі, такі звичні нам сьогодні – автомобілі, літаки, електротовари, вироби хімічної промисловості, нафтопродукти, телеграф, телефон, радіо. Життя стало значно комфортнішим, і не лише для представників родової аристократії й буржуазної еліти, а й для широких верств суспільства. Пізніше сучасники назвуть період, який передував Великій війні, «прекрасною епохою». Й жодна країна, а тим більш її суспільство, здавалося, не були готові до тяжких випробувань затяжними й виснажливими воєнними діями.

У розпал літа 1914 р., вочевидь, майже ніхто у світі не усвідомлював повною мірою, маховик якої руйнівної сили було запущено в рух одним лише пострілом у Сараєво, що обірвав життя спадкоємця австро-угорського престолу ерцгерцога Франца-Фердинанда й підвів риску під усталеним порядком життя.

Крах засадничих цінностей ХІХ ст., глобальність воєнної ситуації як засобу й інструменту міжнародної політики, радикальний перерозподіл світу та сфер впливу, падіння імперій і поява на їхніх руїнах новостворених держав, вихід на історичну арену нових геополітичних центрів світового тяжіння, незагоєні рани й реваншистські настрої, спричинені повоєнним устроєм, розпач від сподівань, яким не судилося справдитися, поглиблення гуманітарних проблем – все це принесла з собою Велика війна.

Трагізм Першої світової війни особливо проявився в тотальному характері, який вона набула, та стрімкому падінні вартості людського життя. За своїми універсальними масштабами й демографічними втратами вона значно перевершила все, що відбувалося до неї у ході найбільших міжнародних воєнних конфліктів в історії людства. Лише за перший її тиждень близько 900 млн жителів планети (а до кінця війни загалом 38 держав із населенням у півтора мільярди осіб, що дорівнювало трьом чвертям тогочасного населення всього світу) опинилися в стані протиборства між собою. За 4 роки, 3 місяці та 10 днів, які тривала війна, загалом до війська було мобілізовано 73,5 млн осіб, з яких 10 млн – убито (для порівняння – стільки людей загинуло в усіх європейських війнах упродовж цілого тисячоліття до 1914 р.) та близько 20 млн – поранено, з яких 3,5 млн назавжди стали інвалідами.

Назвімо найголовніші «українські аспекти» Великої війни 1914-1918 рр. Українські етнічні землі, розділені між Російською імперією та Австро-Угорщиною, будучи об’єктом геополітичних зазіхань ворогуючих сторін, на чотири роки перетворилися на театр запеклих бойових дій, а їх населення – опинилося по різні боки від лінії фронту цієї братовбивчої для українців, так само як і для поляків, війни. Через австро-угорські Галичину та Буковину і російську Волинь неодноразово прокотився страшний коток бойових дій. На згаданих українських землях відбулися одні з найбільших і найкривавіших за історію Великої війни наступальних операцій.

Протиборчі у війні країни активно використовували у своїй геополітичній стратегії «українське питання» під гаслами визволення «русских подъяремной Руси из 600-летней неволи» (Російська імперія) чи українців від «російської тиранії» (Австро-Угорщина та Німеччина).

На зайнятих воюючими сторонами «по праву війни» українських землях супротивника були влаштовані окупаційні режими (російський в Галичині та на Буковині й австро-німецький на Західній Волині), надто далекі у реальній політиці від публічно проголошуваних ними поміркованих гасел. Але навіть для такого палкого «визволителя» та «об’єднувача» «исконно русских земель», як Російська імперія, українські землі в кінцевому рахунку були розмінною монетою у великій геополітичній грі, про що свідчить дана нею згода на включення Буковини до складу Румунії за вступ останньої до війни на боці країн Антанти.

У той же час треба відзначити, що під час Великої війни вперше у новітній історії майже всі землі сучасної України (за винятком Закарпаття) хоч і на короткий термін і без міжнародно-правової санкції (остання була справою повоєнного переділу кордонів за рішенням країн-переможниць) опинилися під владою та адмініструванням одної держави – Російської імперії.

Перша світова війна відкрила у ХХ ст. скриньку пандори нових жахів і страшних випробувань для населення країн, які перебували у стані війни. Особливо болючим був цей рахунок на українських землях. До традиційних для будь-якої війни розорення і спустошення, інфляції та зростання цін, падіння виробництва споживчих товарів і зниження рівня життя населення додалися превентивні арешти та інтернування запідозрених у неблагонадійності: русофілів та їм співчуваючих – до таборів на Заході Австрії; українофілів – в адміністративне заслання до внутрішніх губерній Російської імперії. Небачених раніше масштабів набули практика санкціонованого взяття заручників і масових примусових виселень цивільного населення при відступі та з фронтової смуги, особливо чоловіків призовного віку. Подекуди такі виселення докорінно змінили пропорції етнічного складу населення окремих українських етнічних земель, як це трапилося, наприклад, на користь поляків на Холмщині та Підляшші. Сотні тисяч добровільних біженців і примусових виселенців, які потребували хоч якогось облаштування в місцях свого перебування, становили одну з найгостріших гуманітарних проблем, породжених Першою світовою війною.

Мобілізація до війська мільйонів чоловіків на українських теренах (щонайменше 500 тисяч з них загинули): Російської імперії (від 3,5 до 4,5 млн) та Австро-Угорщини (не менше 300 тис) призвела до сутнісних демографічних змін у структурі зайнятості населення, значно збільшивши серед працюючих частку жінок і підлітків, що змушені були заступити вибулих на фронт чоловіків.

Перша світова війна з її величезними жертвами, сотнями тисяч калік, біженців і примусових виселенців, продовольчою кризою, неефективністю урядів та влади взагалі – стала потужним каталізатором соціальних і національних революцій. А некерований стрімкий розвал починаючи з літа 1917 р. шляхом самочинної демобілізації величезної російської армії призвів до фактичного всезагального озброєння, за якого «людина з рушницею» перетворилася на творця своєї долі, що особливо далося взнаки у роки визвольних змагань у формі анархії, отаманщини та «війни всіх проти всіх».

Велика війна 1914-1918 рр. стала придатним ґрунтом, на якому значною мірою позбавлені у довоєнні часи відчуття реальності мрії про Українську державу доволі вузької радикальної частини українофільських еліт по обидва боки російсько-австрійського кордону доросли за сприятливих внутрішньо- та зовнішньополітичних обставин до порядку денного практичної політики... Попереду був час боротьби за Соборну Українську Державу…

Минуло століття від початку Першої світової війни. І несподівано світ усвідомив, що він є свідком розгортання прямо на його очах нової, квазі-світової, війни, в епіцентрі якої, на жаль, знову судилося опинитися Україні.

Аналізуючи події 2014-го, ніяк не уникнути промовистих паралелей з 1914-им. Схоже, ми є свідками другого у новітній історії «видання» та наступу «русского мира» – цього агресивного політико-ідеологічного концепту, що прагне до самовтілення. Перше, як одна із призвідних пружин до Великої війни, мало місце саме тоді, у далекому 1914-му. Як і тоді, «русский мир» заперечує саме право на наше, українців, самодостатнє існування поза межами встановлених ним кордонів «русскости». Як і тоді, наша внутрішня слабкість – незавершеність формування української як етнічної, так і політичної націй – ллє воду на його руйнівний млин. Як і тоді, пропагандистська машина повним ходом продукує отруйний чад «присоединения исконно-русских земель», від якого вже настало запаморочення свідомості більшості населення нашого сусіда. Багато що, як і тоді…

Але відтоді світ невпізнанно змінився, як і змінилися ми самі, що дає нам надію, що Тепер не буде так, як було Тоді.

 Олександр Реєнт, заступник директора Інституту історії України НАН України, член-кореспондент НАН України

* Із виступу на конференції «Перша світова війна й Україна», присвяченій 100-річчю війни (25 вересня, с. Оршанець поблизу Черкас)

реклама

Коментарі  

 
0 #14 Американский Патрiот 11.10.2014 11:46
"Більш того - деякі ганебно втекли із зони АТО ...
Зведені загони УМВС з Полтавської та Сумської областей,
  а також батальйон МВС "Київ-2", яких раніше
відрядили до батальйону "Київська Русь" ...
  просто втекли звідси, пояснивши, що вони нібито
підкоряються МВС, а не Міноборони. Хто витримав
тиждень, а хтось втік і через добу, залишивши рації
  та інше спорядження "- йдеться в заяві Москаля.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+9 #13 Allgemeine Schwärze 07.10.2014 13:53
Цитую Я черкащанин:
Цитую Дженераль Чернота:
Отже підведемо підсумки східної компанії...
Висновок один-ВАМ "КАПЕЦ"


З такими, як пан (пані?) Дженераль Чернота, сперечатися неможливо. Розуміння ситуації - нуль, тільки надування щок і агресія. Западенці - не западенці... Що за дурня!

У мене шановний за плечами 8 дуже гарячих точок ще до розвалу
союзу.А пояснiть менi сiтуацiю з Вашого боку так як з мого усе зрозумiло:
Агресивна малоосвічена (у основному Западенська-сільська)
маса намагається нав'язати свою волю решті частини
українців (в основному міським жителям) .Ну і звичайно
всякі оборонці, люстратори, з восмикласною освітою,
які на тлі загальнї неповаги до державності ловлять рибу в
каламутній воді.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #12 Я черкащанин 01.10.2014 14:46
Цитую Дженераль Чернота:
Отже підведемо підсумки східної компанії...
Висновок один-ВАМ "КАПЕЦ"


З такими, як пан (пані?) Дженераль Чернота, сперечатися неможливо. Розуміння ситуації - нуль, тільки надування щок і агресія. Западенці - не западенці... Що за дурня!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-9 #11 General Chernota 30.09.2014 08:11
Цитую За рядового Петренко!:
[quote name="Дженераль Чернота"]
Капец тебе, "дженераль" трехкопеечный, и остальным колорадам!

Як то непереконливо, без минулого запала,
без шельмування і бічевання.По ходу злились.
І "Колорадо" звучить значно м'якше, ніж раніше,
А визначення "трехкопеечный" у Вас
заїжджене, тому що занадто часто вживалося
Вами з приводу і без.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-11 #10 Дженераль Чернота 29.09.2014 14:41
Цитую За рядового Петренко!:
[quote name="Дженераль Чернота"]Отже
Капец тебе, "дженераль" трехкопеечный, и остальным колорадам!

Що таке з глузду з'їхав?
Назвись призвищем на твоїй коханiй росiйскiй мовi:
"Спасти рядового Райна"
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #9 Loki 29.09.2014 12:36
Согласен з дідом. Хотя для себя, я называю сегодняшнюю войну "семилетней войной", которую тот же Черчилль называл "первой мировой". Вопрос донбаса безусловно должен быть решён без заморозки. Шапкозакидатель ство тоже здесь не пройдёт, янук шапки первыми разворовал. Если бы донбас не пустил уже метастазы в остальную Украину, его лучше всего было бы вырезать как опухоль. Но увы. Я постоянно общаюсь с живущими там одноклассниками и далёкими родственниками. Только двое из них не за дыровцев, родителей одного ещё детьми выгнали с Западной Украины, другой просто этнический грек. С их слов 98% местечковых после многолетней промывки мозгов кисельТV,- тяжёлая люмпен-вата! И эта братва уже расползлась и в Украину и в любимую им расеюшку. Для них дыровцы - полубоги, гуманитарка - наши дыровцы дали, свет- наши дыровцы отремонтировали , газ- наши дыровцы обещали и зимой будет,... Так, что война только раскручивается, и при таком положении менталитета остального народа, увы.... Но это другая история.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-1 #8 думка 29.09.2014 12:31
Можливо матеріал і прекрасний, зрозуміло і те, що він поданий в контексті нинішніх подій, але він не дає відповіді на ключове питання - що рано чи пізно призводить до такого жахіття як війна? А прелюдією військових конфліктів і воєн є МІЛІТАРИЗАЦІЯ і РАДИКАЛІЗАЦІЯ суспільства. І в цьому я поділяю точку зору президента США Вільсона щодо причин винекнення Першої світової. Отже щоб невиникало воєн, у тому числі і світових, потрібно всім дотримуватися простих правил: тратити більше грошей не на пушки і танки, а на медицину і освіту своїх громадян, по друге, і можливо найголовніше - військових і любителів влаштовувати дебоші тримати подальше від влади і по третє - пам"ятати, що крім прав і свабод твоїх, є права і свободи інших.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+7 #7 Дід Трохим 29.09.2014 11:20
Дюже уважаємий мною сер Уінстон Черчіль сказав, що насправді не було ні першої, ні другої світової, а була одна: нова Тридцятирічна війна в Європі з перемир’ям на 20 років, протягом яких держави готувалися до остаточного з’ясування стосунків. По факту, в 1918-му конфлікт був лише заморожений. Тому давайте вже проводити паралелі до кінця: сьогодні маємо те саме. Не розставимо всі крапки над "і" з Донбасом сьогодні - матимемо його завтра. Історія не любить сентиментів і лічно я не бачу, що змінилося у світі і чому в майбутньому усе має бути інакше, ніж колись.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+6 #6 За рядового Петренко! 29.09.2014 10:49
Цитую Дженераль Чернота:
Отже підведемо підсумки східної компанії.
По перше: воювали і гинули з обох сторін-
в основному представники центрально і
південно-східних областей.
Подруге: западенці,пiд яких Ви лягли,-
сільські жителі воювати не вміють і
не хочуть (особливості віри греко-католиків)
пачками здавалися в полон.
По третє: За даними Кучми, загиблих і зниклих без
вiсти 16 тисяч-повної поразки.
В четвертих: зваливши найбільший пам'ятник Леніну,
засновнику України, Ви піддали сумнiву саме існування
такої держави в сьогоднішніх кордонах.
Висновок один-ВАМ "КАПЕЦ"

Капец тебе, "дженераль" трехкопеечный, и остальным колорадам!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-13 #5 Дженераль Чернота 29.09.2014 10:43
Отже підведемо підсумки східної компанії.
По перше: воювали і гинули з обох сторін-
в основному представники центрально і
південно-східних областей.
Подруге: западенці,пiд яких Ви лягли,-
сільські жителі воювати не вміють і
не хочуть (особливості віри греко-католиків)
пачками здавалися в полон.
По третє: За даними Кучми, загиблих і зниклих без
вiсти 16 тисяч-повної поразки.
В четвертих: зваливши найбільший пам'ятник Леніну,
засновнику України, Ви піддали сумнiву саме існування
такої держави в сьогоднішніх кордонах.
Висновок один-ВАМ "КАПЕЦ"
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100