До НСЖУ звернувся автор резонансного посту у ФБ Володимир Гамалиця , щодо перекриття руху гвинтокрилом керівника Нацполіції на трасі Київ – Одеса стосовно реагування на його пост з «міцними слівцями» заступника керівника Нацполіції: «Мав необережність викласти фото гвинтокрила на автобані з коментами про поліцію. Відповідь вразила. Порадьте, куди звернутися і що робити, щоб зама нацполіції навчити спілкуватися культурно».

Так. Не тільки керівництво, а і звичайні службовці правоохоронних органів мають дотримуватися правил етики щодо зразкової поведінки як під час служби так і в будь- який інший час. Це передбачено як законодавством про Нацполіцію, внутрішніми нормативними документами та неписаними звичаями статусності та поведінки правоохоронця.

Брудна лайка від правоохоронця, в якій би формі вона не була закамуфльована, ані на службі, ані у побуті, ані при спілкуванні в мережі Інтернет – неприпустима.

Чи не єдиним позитивним маркером демократичних надбань революц ії гідності є, власне, створення Національної Поліції України, яка має високу ступінь довіри у суспільства. Неприпустима поведінка правоохоронців у будь- яких правовідносинах підриває не тільки статус Нацполіції а і віру та очікування громадян на тривалість демократичних перетворень у суспільстві.

Куди звернутись щодо конкретних неправомірних дій заступника керівника Нацполіції? – Насамперед, рекомендую - до нього особисто. З пропозицією вибачитись у такий же спосіб, у який було здійснено неправомірне діяння. Вибачення, як і прощення - належна дія, особливо під час Різдвяного Посту, та і взагалі – це ознака внутрішньої сили.

Якщо ж такої дії у запропонований строк не здійснено, є нагода застосовувати правові важелі: звернутись до Керівництва Нацполіції та Генпрокуратури з вимогою розглянути поведінку службовця на відповідних комісіях із етики, та подати позов до суду про захист честі та гідності з вимогами про належну сатисфакцію. Позитивна судова практика щодо розгляду спорів за висловлювання у мережі ФБ є.

Щодо статусу дописувача сторінки Фейсбук. У відповідності до ст.19 Загальної Декларації прав людини кожній особі гарантується право на Свободу висловлювань, оціночних суджень. У цьому контексті Свобода Слова має законодавчий захист.

Щодо описаної у пості ситуації про блокування самим гвинокрилом керівника Нацполіції траси. Беззаперечним позитивом є особисте втручання Керівника Нацполіції у резонансну подію з блокування сотень вантажівок на трасі Київ – Одеса. Власне, дякуючи запису все з того ж гвинтокрила, суспільство було об’єктивно поінформовано і про масштабність події,і , що головне, про належність реагування Нацполіції ( разом з іншими державними Органами та Службами) на подолання форс-мажорних обставин. Під час здійснення своїх повноважень правоохоронці мають право на здійснення певних дій, які тимчасово обмежують право громадян. Чи була виправдана посадка гвинтокрила на саму трасу? Не знаю. Власне, щоб «поставити і таке незручне питання» з метою отримання адекватної відповіді , як я вбачаю, і було розміщено такий допис автора.

Маю надію, що керівництво Нацполіції роз’яснить і цей аспект у своїх діях при подоланні наслідків стихійного лиха.

Секретар Національної Спілки Журналістів України
Валерій Макеєв

опис з "Фейсбуку"

реклама

Коментарі  

 
+6 #11 Скиф 26.12.2017 15:23
Полицейский всё правильно сказал.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+15 #10 Савр 26.12.2017 07:32
Прочерк,навіщо розміщуєте маячню Макєєва? Не відштовхуйте прихильників !
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+12 #9 Пшонка 23.12.2017 20:20
Макєєв, звернись із цього приводу у міжнародну лігу сексуальних реформ.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+17 #8 Об чем речь? 22.12.2017 20:29
Прочерк, а нах мне это вообще читать? Вам больше не о чем писать, кроме как о соплях какого-то Гамалицы? Вы же сами написали, что каждый (а значит и офицер полиции) имеет право на оценочные суждения. Гамалиц получил плохую оценку еще ;-)
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+16 #7 Він не правий! 22.12.2017 19:27
Цитую Черкаські пенсіонери:
Нам простим людям дуже соромно за такі висловлювання Фацевича. Невже керівник патрульної поліції має так себе вульгарно вести?

Звичайно ж ні! Оскільки він із Гамалицею не знайомий особисто - повинен був звертатися до нього тільки на "Ви", а не на "ти". Решту по тексту ветеран АТО сказав правильно)))
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-13 #6 Черкаські пенсіонери 22.12.2017 18:14
Нам простим людям дуже соромно за такі висловлювання Фацевича. Невже керівник патрульної поліції має так себе вульгарно вести?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+17 #5 Досьє 22.12.2017 17:20
Підполковник Олександр Фацевич. До поліції - професійний військовий. В АТО - командир спецпідрозділу «Світязь»,який відзначився у боях під Іловайськом, Вуглегірськом і Дебальцевим.Його загін з боєм прорвався з оточення під Дебальцевим - без вбитих, не покинувши жодного пораненого і жодної одиниці зброї. Нагороджений Орденом «За мужність» ІІІ ступеня.
Думаю, у цій ситуації відповідь за безпричинний "наїзд" на рівному місці, коли "розгрібалася" надзвичайка, підполковник мав би розшаркаться перед цим Гамалицею і сказать:"Нє будєтє лі ви столь любєзни вибрать: "В" вам пойті ілі "НА"?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+15 #4 Механик 22.12.2017 17:06
Вот такое всякое Гамалиця не на, что не способное и благодаря техническому прогрессу и умным людям имеет возможность "постебаться". Чиновник приехал и проблема была решена. А какой толк (кроме как унитазу) людям от этой Гамалиці?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #3 Казан 22.12.2017 17:04
До циганки Жанни,вока все скаже!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+19 #2 Яке їхало- таке й здибало 22.12.2017 16:35
1. Вертоліт служби надзвичайних ситуацій використаний у надзвичайній ситуації, а отже - правомірно.
2. Вертоліт не загороджував проїзд, а був на узбіччі - а отже, звинувачення Гамалиці у створенні затору були безпідставними.
3 (головне). Свій пост у Фейсбуці Гамалиця починав словами про "головного МЄНТА", забувши абсолютно про журналістський етикет і елементарну культуру спілкування - чого тоді дивується, що і відповідь отримав саме як від мєнта, а не як від поліцейського?
Так буває, коли зустрічаються "два однакових одіночєства" ;-) :D :D
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100