Відставка Януковича з посади Президента була вимогою №1 Майдану. Ніхто не говорить, що його втеча – це перемога Майдану. Це лише один маленький, як виявилось, крок на шляху до перемоги.

Другою вимогою Майдану була люстрація. І на важкому шляху очищення влади та всього суспільного життя України нам ще треба пройти не одну сотню кроків. Не виключено, що кожен з тих кроків буде не менш трагічним та жертовним, як той перший, що змусив тікати Януковича.

Думалось, що навчені сумним досвідом 2005 року не лише активісти знизу, але й керівники держави згори не будуть зволікати із процесом відсторонення від влади злочинців, корупціонерів. Та, на жаль, не так сталось…

Cистема несамовито противиться всьому, що може їй дошкулити. На її захист стають навіть ті, що минулої зими стояли поряд із нами на Майдані – опозиційні тоді політики. На місцях найчастіше саме вони стають ініціаторами тиску на активістів – так є в Черкасах після акції із сміттєвими бачками в облраді, так є в Чигирині, де на активістів подають в суд, так є в Драбові, Жашкові, Кам’янці... Таке відбувається по всій Україні!

І це вже схоже на добре сплановану та відпрацьовану схему. Метою таких процесів, я вважаю, є знищення громадських рухів та організацій, що народились на Майдані, загартувались та можуть скласти серйозну конкуренцію навіть політичним партіям. І особливо актуальною ця мета є напередодні виборів до місцевих органів влади. Для місцевих князьків конче необхідно залишити за собою вплив на місцях, щоб і надалі втілювати в життя кримінальні та корупційні схеми.

Яскравою ілюстрацією такого процесу може бути історія із невинною акцією протесту у Корсунь-Шевченківському.

"На профспілкову конференцію освітян Корсунщини 16 грудня прийшли представники місцевої Самооборони та принесли сміттєвий бак з написом про люстрацію двох чиновників від освіти – Кучегури Валерія Петровича, який наразі працює в Корсунcькому районному відділу освіти (про його політичні звитяги йтиметься нижче) та беззмінної голови профкому освітян Корсунщини Кузьміна Валентина, яка також активно підтримувала режим Януковича та організовувала "тітушок" на "антимайдан", – повідомляють активісти-учасники акції.

Самооборонівці нікого не побили, ні до кого не застосували силу, не лаялися нецензурно. Просто хотіли привернути увагу громадськості до проблеми відсутності ротації кадрів у своєму районі, бо дуже багато "вічних кадрів" – на керівних посадах десятиліттями. Багато хто з вчителів району в приватних розмовах обурювався тим, що на цю конференцію підбиралися делегати переважно з тих, хто проголосують за "потрібну" кандидатуру.

Галузь освіти в питанні люстрації, на мій погляд, перебуває в тіні. Хоча саме вчителі завжди були одними з головних учасників провладних мітингів, керівники відділів освіти та директори шкіл є організаторами такої примусової участі, ректори університетів змушували студентів йти на такі мітинги і не випускали на справжні студентські акції протестів. І профспілки, гадаю, відігравали тут свою роль, адже в їхніх руках є чимало важелів впливу на знедолених і майже безправних простих вчителів.

Але Ларису Юркунас – очільницю Корсунського районного відділу освіти обурює не така залежність від примх можновладців, її не обурює використання вчителів у якості бюджетного ресурсу за будь-якого режиму – її до глибини душі обурила та принизила акція Самооборони.

У газеті "Нова доба" вийшла стаття Контейнер-шоу докотилося до Корсуня-Шевченківського. Глядачі – обурені, актори – під прицілом правоохоронців… , де прокурор Корсунь-Шевченківського району Юрій Новиков дає коментар:

"До правоохоронних органів району звернулася керівник районного відділу освіти Лариса Юркунас із відповідною заявою. Того ж дня зареєстровано і розпочато досудове розслідування у кримінальному провадженні з кваліфікацією грубого порушення громадського порядку (за частиною 1 статті 296 Кримінального Кодексу України). Районна прокуратура здійснює процесуальне керівництво в цьому кримінальному провадженні, надано письмові вказівки щодо першочергових дій для об’єктивного та законного розслідування у цій справі".

Яка оперативність! У Черкасах також "сміттєву акцію" було розслідувано та доведено до суду під пильним наглядом колишньої опозиціонерки в рекордно короткі строки. Мабуть, у прокуратури важливіших справ немає?

Наприклад, вбивство Василя Сергієнка уже розкрито і названі його замовники? Обливання водою людей на морозі та травмування Ольги Галушко у січні? А масовий підкуп виборців під час останньої виборчої кампанії? По Корсунь-Шевченківському району було безліч повідомлень про підкуп виборців та інші порушення виборчого законодавства на користь одного з кандидатів. Але наші правоохоронці впритул не бачили цього! Жодного свідка, жоден факт їх не вразив! А тут спостерігаємо просто миттєву реакцію! Якщо за кожну акцію громадських активістів відкривати кримінальні справи, то прокуратура перетвориться на каральну машину політичних репресій місцевого рівня.

Чим же закінчилась акція Самооборони? Можливо, активісти достукались до свідомості когось із делегатів конференції, але більшість все одно обрала В. Кузьміну головою профспілки, тож її стаж на цій посаді вже перевалив за 20 років.

Останніми роками до службових обов'язків представників профспілки та методкабінету входило не лише захист трудових прав вчителів, але й активна допомога одному з кандидатів у депутати.

"Написання схвальних статей у пресу, проведення звіту нардепа у робочий день, на яку було "запрошено" масу вчителів з усього району. Телефонні дзвінки до директорів шкіл з вимогою надати прізвища та адреси першачків, щоб Геннадій Бобов виписав для них журнал "Новачок" (то хіба це законно робити і без згоди батьків надавати таку інформацію? І між журналом "Новачок" та статями на підтримку одіозних кандидатівв-депутатів у "Новій добі" ніякого зв’язку! – автор). Хто б там що не казав, але на нашу думку, це елемент передвиборної кампанії кандидата Бобова. Та прокуратура знову нічого такого не бачила. То хіба дивно, що рано чи пізно приходить вуличне правосуддя? Воно приходить тоді, коли не діє офіційне!" – резонне зауваження від корсунських активістів.

Але приз за цинізм отримує, звісно, не прокуратура. Цитую коментар Валерія Кочегури у зазначеній вище статті з сайту "Нової доби". Колишній 1-ий секретар КПУ в районі за часів Союзу, затятий регіонал, керівник місцевого виборчого штабу партії регіонів, депутат районної ради від ПР, колишній очільник районного відділу освіти, а нині працівник методкабінету:

"Боляче, що ця аморальна акція приниження була спрямована проти освітян, які щодня опікуються долею України, виховують і навчають її юних громадян. Саме вони першими ініціювали надання матеріальної і моральної підтримки учасникам Майдану, солдатам АТО. Ми глибоко переконані, що в Україні мають діяти Конституція та Закон, а не право грубої сили та брутального свавілля. Така зухвала поведінка людей, …, є не що інше, як спекуляції на ідеалах Майдану… Коли ідеологічні вороги прикриваються нашими ідеалами Революції гідності – це кощунство!"

Отак! Це слова "нє мальчіка, но мужа от регіоналов!" Виявляється, ідеали Майдану – це ідеали членів ПР! А пан Бобов, чиїм активним прихильником та співробітником виборчого штабу був Кучугура, – один з тих, чий голос у ВР зарахований за закони 16 січня.

Для мене кожен, хто підтримував Януковича та голосува "за " в той день – це людина, що згодна із убивством кожного з нас, хто підтримував Майдан, людина, яка була рада тому, що у державі створювався механізм тотального тиску та репресій. Цікаво, тоді у січня Кучугура робив такі самі гнівні заяви? Але мені чомусь здається, що якщо такі і були, то вони закликали лідера регіоналів Януковича проявили силу і волю і придушити цих "ідеологічних ворогів".

Отже, поки що всі залишились на своїх місцях. Олігархи, їхні прихвостні, а головне – це велика кількість мовчазних "ягнят", що працюють у бюджетній сфері, державних виданнях та правоохоронних органах. Біда в тому, що ці "овечки" можуть і з’їсти будь-якого вовка.

А ввечері згадаємо старе хороше кіно.

Повиймайте лялечки з рота…

Наталя Вернидуб, громадська діячка

* передрук з особистого блогу на сайті vikka.ua

реклама

Коментарі  

 
-2 #15 адекватний 02.01.2015 02:54
Цитую Свідомі черкащани:
Цитую Наталія:
ЛВВ! Звісно, далі буде. Якщо я писатиму тут рецепти - мене засудять за екстремізм.

Разом з визнаним лідером патріотичних сил Черкащини Миколою Булатецьким-вперед до перемоги.

Так з таки патрійотом перемога одна. Дерибан.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+21 #14 S.B. 01.01.2015 22:26
Нікас Сафронов, до його "в тигровій шкурі" для приватної
колекції, як старий побратим, залюбки, за ті самі гроші,
намалює Луїсу Альваресу Каталі, не тільки "Флірт" та
"Зняття покривала" для Прадо.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-7 #13 L.A.PRADO 01.01.2015 20:28
Цитую Пошливы:
Сказал бы я тебе многа чево прадо но не прапустят. Да и нет тебя как чебурашки. Ты выдуман спецслужбами знаток летописей блин.

А Ви "ПАШЛІВИ" зовсім паганий.І Ваш доля сидіти у халупi
Черкаського приватного сектора (наприклад Казбет) .
Нічого крім лайок і ненавісті.Потєєв не Потєєв Вам не усе
однако.Я так і після всього залишився людиною.Немає у мене ненависті
навіть до таких як Ви.Ви мені не цікаві з Вашою уркаганською мовою. Шкода що
по Вам будуть судити про усіх ЧЕРКАЩАН, гарних I ДОБРИХ людях.
ПРОЩАЙВАЙ.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #12   31.12.2014 21:35
Не Клариса Старлінг. Кожний без винятку, має своїх власних ягнят в скрині, що плачуть. Це нормально. Коли вони замовкають, людина трансформується , перетворюється із лялечки на метелика, стає дорослою. Цикл з повним перетворенням. Якраз то ягнята і не мовчать, а у більшості, плачуть навзридки, чекаючи на своїх пастухів-рятівників. Мовчать раби - вони німі. Вони проводять все своє життя в мовчазному стані лялечок або личинок, небажаючи перетворення в імаго.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-1 #11 Пошливы 31.12.2014 14:41
Сказал бы я тебе многа чево прадо но не прапустят. Да и нет тебя как чебурашки. Ты выдуман спецслужбами знаток летописей блин.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #10 Доктор Про 31.12.2014 14:10
Цілком очевидно, що авторка - ////////////. Раджу їй почитати Фрейда та спробувати налагодити особисте життя - тоді оцінки можуть змінітись :zzz :zzz
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #9 Холодний Яр 31.12.2014 14:08
Цитую Вернидуб: "Багато хто з вчителів району в приватних розмовах обурювався тим, що на цю конференцію підбиралися делегати переважно з тих, хто проголосують за "потрібну" кандидатуру." Зверніть увагу - З КИМ СПІЛКУЄТЬСЯ ВЕРНИДУБ - переляканими корупціонерами, які бояться назвати своє їм`я. Що такі люди можуть зробити для країни?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #8 ВIТАННЯ 31.12.2014 09:03
Вітаю Добрих Черкащан з Новим Роком.Бажаю щастя,
здоров'я і головне вижити в цих непростих для Вас умовах.Особливо
хочу привітати Марту,Марію, Тасю, Українку, Черкащанку та других особин
жiночого статуту на "Прочерк" і вродливу Оксану Мацюцку.
       Хай живе УКРАЇНА.

(Ваш завжди Luis Alvares Prado)
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-12 #7 Свідомі черкащани 31.12.2014 00:11
Цитую Наталія:
ЛВВ! Звісно, далі буде. Якщо я писатиму тут рецепти - мене засудять за екстремізм.

Разом з визнаним лідером патріотичних сил Черкащини Миколою Булатецьким-вперед до перемоги.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+10 #6 Яликов 30.12.2014 23:55
Я счастливий, бо після майдану вільно дихаю. Я цього прагнув і цього досяг. Це головне. А не гроші та достаток.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100