10 років тому в Черкаському національному університеті два десятка студентів оголосили голодування. То було вкрай важке рішення,бо всі ми розуміли, що воно може закінчитись виключеннями з ВНЗ та ганьбою. Останнє турбувало, бо вже наприкінці лютого 2005 відчуття неподоланого зла та того, що бандити не сидітимуть в тюрмах, не полишало.

Все, що ми хотіли, щоб перед студентами вибачились за переслідування та неадекватну поведінку адміністрації під час виборів Президента 2004 та дали провести повноцінні прямі, загальні та таємні вибори до органів студентського самоврядування з розширеними повноваженнями.

Ректор, який на виборах був довіреною особою кандидата Віктора Януковича, прийшов на зустріч з нами та сказав прямим текстом: "Я тут іду на "лікарняний", а ви поздихаєте і ніхто не зверне уваги".

Ми днювали та ночували в в холі університету, який охопив вир подій. Зранку і до ночі в холі університету відбувались дебати між прихильниками та противниками голодувальників і Кузьмінського. Ми чули чудові аргументи проти: Кузьмінський - господарник (він витоптав доріжку до МОН та випросив статус національного, хоча це було ДУЖЕ важко); після перемоги Майдану в університеті українські філологи захоплять російську філологію і останню просто закриють; всім, хто тут голодує платять, тому нема чого серйозно все це сприймати ну і купа іншого абсурду.

Звісно, вражало, що сивочолих викладачів не турбувало питання "виходжування" в МОН статусу, абсурдності загрозам рос філології та бридкості припущень про проплачених голодувальників.

Насправді, тих, хто нас підтримував було більше, але абсолютній більшості все ж було байдуже, або і цікаво слідкувати за щоденними випусками новин на місцевих та центральних телеканалів, ходити розглядати нас, чи схудли та з дивиною слухати акапельний гімн України, який мі всі співали вранці та перед сном.


Тоді вперше я дізналась, що таке "криві дзеркала", бо навпроти нас сіла призначена колись ректором студентська рада, яка сказала, що голодуватиме за нього. Правда, хлопці та дівчата не сиділи на воді, як ми, але нехай то буде на їх совісті. Їх чомусь не турбував тиск на студентів під час революції 2004 року, а також те, що Кузьмінський став однією з 3-х світових зірок, погрози якого перед виборами на загальних зборах зі студентством були нами зняті і спочатку потрапили в ефір 5 каналу, а тоді і польських та німецьких, як ілюстрація ганебного адмінресурсу в Україні. Наші вимоги з прохання вибачитись перед студентством стали більш жорсткими: відставка ректора, вибори органів студентського самоврядування та включення її представників до Вченої ради.

І після 7 днів без їжі, нам підкинули ртуть, а весь багатоповерховий корпус евакуювали. Ми, звісно, не пішли. Нас лякали, що всі ми загинемо, станемо бездітиними, тому потрібно негайно рухатись геть. Цим шантажували батьків. Коли їм стало зрозуміло, що ні хто не йде, ввечері з МОН повідомили, що ректора звільнено.

Це було перше і останнє успішне голодування студентів 2005 року, наші послідовники в Чернівцях вже нічого не досягли, бо їх просто ігнорували, а не воювали, як з нами.

Що було далі… За пару років Кузьмінський повернувся, як і Янукович. Були оголошені нові вибори ректора, на які зголосився ЛИШЕ ОДИН кандидат. Всі інші ЧОМУСЬ передумали. В ЧНУ повернулось обожнювання свого господаря, а студентське самоврядування знову перетворилось на фасад.

Кузьмінський, який тоді кричав, що у ВНЗ більше ніколи не буде політики, став головою фракції ПР у обласній раді і спокійно собі досидів на посаді до пенсії.

Голова студентської ради імені Кузьмінського організовував тітушок в Черкасах, які займались терором всього міста, а також він безкарно збив на смерть дівчину під час ДТП.

Який висновок? Безкарне зло множиться і саме це є підставою для непокладання рук. Дякую всім, хто не скурвився і продовжує робити те, що повинен.

Ольга Айвазовська, голова ГМ «ОПОРА»

* допис зі сторінки з "Фейсбуку"

реклама

Коментарі  

 
-6 #11 Ukr 05.03.2015 11:03
Від тієї акції, від тодішньої (не теперішньої) "Пори" і від самої Айвазовської - лише хороші враження!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-4 #10 Кузьма Бадьора 05.03.2015 09:41
Це для “незнайки” та “Та ваащее”. Оля Айвазовська з моєю дочкою закінчила в Черкасах колегіум “Берегиня” а потім закінчила Національний університет "Києво-Могилянська академія". Дівчата голодували по справжньому і відеокамери були. Я їх тоді бачив.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #9 S.Б. 01.03.2015 01:27
Єсенінська бариня, на всі часи була б йому до вподоби. І в білому і в голубому одночасно. ....................
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #8   28.02.2015 14:07
На черкащині, зближення села з містом досягло таких висот, що сьогодні, одне від іншого їх вже абсолютно неможливо відрізнити.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+9 #7 незнайка 28.02.2015 09:33
вопрос-в течение какого времени Айвазовская з освитою сильской вчителкы сеяла разумное доброе вечное в головы сельских детишек и в каком селе на Черкащине?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-7 #6 БiЛе МiЦне 26.02.2015 08:21
Це шо донька маляра Айвазовського?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+19 #5 визор 25.02.2015 12:40
Сейчас уже вся страна на пороге голодовки!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+8 #4 украина 25.02.2015 12:39
Цитую Та ваащее:
И много народу все еще верит в такие "реальные голодовки"?)) :lol:
Жаль, не было тогда видеокамер в ЧНУ, они бы зафиксировали ваш ночной жор))
И вообще, не десятку проплаченных сомнительных и не очень образованных "активистов" решать, кто должен и кто не должен быть ректором...



ЭТО ПРАВДА! Поддерживаю!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+11 #3 Та ваащее 25.02.2015 11:46
И много народу все еще верит в такие "реальные голодовки"?)) :lol:
Жаль, не было тогда видеокамер в ЧНУ, они бы зафиксировали ваш ночной жор))
И вообще, не десятку проплаченных сомнительных и не очень образованных "активистов" решать, кто должен и кто не должен быть ректором...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-6 #2 Доцент 24.02.2015 23:36
Сходинки до свободи складні. Те, що Ви зробили - це мужній вчинок. Готовність таких людей як Ви в 2005-му вітдати життя за краще майбутнє своєї країни дало можливість перемогти кліку тирана і його посіпак в 2014-му. А такі діячі як кузьмінські і берези продали душі навіть своїх онуків і тому є огидними по своїй суті.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100