7 По перше, виборець може перебувати на дільниці лише стільки часу, скільки йому треба для голосування. Після того, як він опустив бюлетень до скриньки, він має покинути будівлю.

Потрібно звернути увагу, чи ніхто не встиг проголосувати і не залишив свій підпис в списку виборців за родича, який перебуває чи проживає не за місцем реєстрації, або ж і за кордоном

Якщо ж ви помітили таке порушення, необхідно одразу голосно про це повідомляти членам комісії, спостерігачам та поліції

Голосування – таємне. Порушенням вважається розголошення таємниці голосування.

Демонстрація заповненого бюлетеню іншим членам комісії або спостерігачам може свідчити про контрольоване голосування, як наслідок підкупу, або і агітації, якщо мова йде про лідерів громад.

У приміщенні для голосування не можуть перебувати сторонні особи, які не є членами комісій, спостерігачами, або довіреними особами. На це теж слід звертати увагу.

Якщо ж ви помітили правопорушення – слід одразу звертатись до поліції. Окрім того, не зайвим буде зафіксувати порушення на камеру, якщо є така можливість.

Якщо виборець побачив порушення на власні очі, то він може виступити як заявником до поліції, так і виступати свідком та поставити свій підпис під актом про порушення від спостерігачів, чи протоколом про адміністративне правопорушення

За участь в організації підкупу можна сісти до тюрми на строк до 5 років, а за продаж голосу отримати 2 роки громадських робіт або обмеження волі. За розголошення волевиявлення виборця членом комісії, спостерігачем – до 3-х років ув’язнення, а приховування, чи знищення власного виборчого бюлетеню загрожує значними штрафами

Для порівняння, у 2015 році на виборах до місцевого самоврядування було відкрито 422 кримінальних провадженнь, а суди винесли 80 обвинувачувальних вироків і лише одне виправдальне рішення.

З’явитись на виборчу дільницю треба хоча б тому, що це майбутнє кожного громадянина. А утримуючись від голосування, ви, цілком можливо, надаєте шанс для маніпуляцій з вашим бюлетенем.

Можна бути поза політикою більшу частину свого часу, але від цієї політики напряму залежать податки, соціальні виплати, пенсії та зарплати, комунальні послуги та ін. Це оточує кожного громадянина.  Бути поза цим неможливо.

черкащанка, координатор громадянської мережі Опора Ольга Айвазовська

*передрук з fakty.com.ua

реклама

Коментарі  

 
+4 #2 Банальн й лохотрон 04.03.2019 23:32
Цитую Що це було?:
Банальні прописані істини!
Хтось був, хто про це не знав - треба було "експерта Айвазовську"? :lol:

Для відпрацювання грандів. Вони ще на дурняк, спостерігачів хотят взути.Збирають базу спостерігачів для звіту,а потім беруть результати,пору шення у прикормленних,п артій. Навіть і у чесності корупція.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+11 #1 Що це було? 03.03.2019 14:35
Банальні прописані істини!
Хтось був, хто про це не знав - треба було "експерта Айвазовську"? :lol:
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100