Процеси децентралізації влади, упорядкування адміністративно-територіального устрою держави та реформування місцевого самоврядування, що розпочалися, підтримуються сільським населенням і набирають повсюдного поширення. Однак ряд питань, які мають особливе значення у житті місцевих громад, не знаходять досі підтримки на рівні вищих органів влади.

Серед них, зокрема, чи не найважливіше питання фінансової забезпеченості і самодостатності місцевого самоврядування – право розпоряджатись землями державної власності поза населеними пунктами. Наразі монопольне право на це мають лише органи Держгеокадастру, що здійснюють розподіл, не враховуючи позицію місцевих жителів та здобули негативну славу найкорумпованішого органу виконавчої влади не лише на Черкащині, але й країни загалом.

До депутатів нашої фракції неодноразово звертаються сільські голови та жителі області з проханням сприяти вирішенню земельних питань. Однак, на жаль, вирішення питання в комплексі можливе лише через врегулювання механізму виділення землі і закріплення на законодавчому рівні права громад розпоряджатись своїм головним ресурсом.

Із метою прискорити цей процес 3 червня депутати обласної ради підтримали звернення до Голови Верховної Ради України Парубія А.В. та Прем’єр-міністра України Гройсмана В.Б.  щодо реформування сільськогосподарського землекористування.

У зверненні, зокрема, йдеться, що «передача у комунальну власність земель за межами населених пунктів дуже потрібна передусім для того, щоб місцеві громади могли самостійно залучати інвестиції, брати фінансову участь у збереженні сіл, розвитку їх соціальної та інженерної інфраструктури, охороні земель держави».

Ухваленням цього звернення депутати обласної ради ініціювали позачерговий розгляд Верховною Радою України питання передачі у комунальну власність земель державної власності поза населеними пунктами, як одного з найважливіших факторів прискорення формування об’єднаних територіальних громад.

Валентин Галушко, депутат обласної  ради від

ВО «ЧЕРКАЩАНИ», директор Валявської філії «Урожаю»

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100