Золотоноша налагоджує стабільну співпрацю з німецькими партнерами із міста Штольберг (район Ерцгебірге, або Рудні гори, що у Саксонії).


Характерно, що першими зацікавилися нашим містом німці. Річ у тім, що в сучасній Німеччині не прийнято обмежувати свою діяльність сім’єю і роботою. Кожен у вільний час займається доброчинністю або безкоштовною суспільно корисною діяльністю. Хтось, наприклад, на добровільних началах чергує у пожежній частині, хтось – працює з підлітками. Йдеться про свого роду «клуби по інтересах». В принципі, це не є обов’язковим, але не робити безкорисливих справ у сьогоднішній Німеччині – це все одно, що раніше – не ходити до церкви. В суспільстві вважають, що така людина не повністю себе реалізує.

Один із видів доброчинної діяльності – допомога іншим країнам. Так, Сільвіо Уліх із Штольберга долучився до створення асоціації «Німецькі друзі Ерцгебірге в Україні». Його дружина Леся Щербій – із нашого регіону, і Сільвіо, побувавши в Україні, вирішив співпрацювати з Золотоношею та Золотоніщиною.

Відтоді делегація Штольберга побувала у Золотоноші кілька разів. Привезли комп’ютери в Новодмитрівську школу і територіальний центр, спеціальне спорядження – в пожежну частину, медичне обладнання – в лікарню. Заготовили до поставки в Золотоношу лікарняні ліжка і шприци. Побували на нашому святі Чорнобривців, де ми символічно «посвятили їх в українці» ...

Відтак уже делегація із Золотоноші відвідала Штольберг. Ми побували на їхніх очисних спорудах, у пожежній частині, у школі, в лікарні, в молодіжному та підлітковому центрах. Познайомилися з мером міста Марселем Шмідтом. Виявилося, що у нас із ним є спільні звички та традиції, наприклад, самому готувати каву для гостей.

Ми підготували текст меморандуму про співпрацю. Наразі німці його дуже ретельно вивіряють – вони дуже серйозно ставляться до будь-яких документів; для них що підписано – те є закон.

Незабаром ми з моїм першим заступником Олегом Маслом знову побуваємо в Німеччині, де 2-3 листопада проходитиме міжнародна конференція за участю представників 46 українських міст і 46 наших європейських міст-партнерів. Крім нас, будуть представники Корсуня-Шевченківського, Канева і Черкаського району. Усі витрати взяла на себе приймаюча сторона. Там обговорюватимуться широкі програми партнерства міст Європи і України. Німці хочуть не лише перераховувати кошти українським партнерам. Вони прагнуть налагодити із нами тісні людські стосунки. Для нас це – нові можливості.

У мене із мером Штольберга Марселем Шмідтом є домовленість про зустріч під час цієї конференції. Ще раз обговоримо програму співпраці. Сподіваюся, що коли він приїде до нас наприкінці листопада – вийдемо і на підписання конкретного документа. Скажу по-правді: налагоджуючи стосунки із німецькими партнерами, відчуваю задоволення не тільки від праці на користь міста, а й від спілкування із щирими, привітними, простими в розмові та поведінці людьми...

Віталій Войцехівський, міський голова Золотоноші

* Коментар для «Прочерку».

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100