Уже двадцять років поспіль Черкащина вшановує героїв Холодного Яру. Слава козаків-повстанців проти большевизму стала відомою для всього українського загалу і навіть за межами України. Цьому, в першу чергу, варто завдячувати президенту історичного клубу «Холодний Яр» Романові Ковалю, який докладає надзвичайні зусилля для популяризації холодноярської історії. Пишаюся, що свободівці від самого початку щороку беруть участь у вшануваннях. А вже десять років партія долучається як співорганізатор заходів.

Цього року заходи були особливими, адже на рівні з холодноярцями ми пошанували сучасних героїв, які виборюють українську незалежність сьогодні. У суботу вулицями Чигирина нинішні українські бійці пройшли маршем поруч із комбатантами УПА – ці обидва покоління борців за Україну надихалися чином Холодного Яру. Самі ж вшанування були націоналістичними за духом, як ніколи.


Надзвичайно приємно було бачити серед бійців, які освятили бойові стяги в Чигирині, «Легіон Свободи». До комбатантського об’єднання входять свободівці, які у складі різних формувань Збройних Сил України, Національної гвардії, спецпідрозділів МВС та добровольчих батальйонів воюють за українську землю. На чолі з командиром Олегом Куциним на святу черкаську землю прибуло близько трьох із половиною сотень свободівських воїнів – ті, хто в ротації або реабілітуються після поранень. Загалом же в «Легіоні Свободи» є близько тисячі свободівців.


Олег Куцин у Холодний Яр приїздить не вперше – він є одним з тих, хто від початків долучався до відродження холодноярської слави. Тепер по праву є її нащадком. Вперше на Черкащину приїздить уже не як просто учасник вшанувань, а як засновник доьровольчого підрозділу «Карпатська Січ», яка воює в Пісках, та як командир об'єднання комбатантів-свободівців.

«Легіон Свободи» об'єднав, як рядових партійців, так і керівників «Свободи». До нього входять 127 депутатів рад різних рівнів, держслужбовці, науковці, партійні керівники. Зокрема, це 5 народних депутатів України VII скликання, 48 депутатів міських рад, 45 депутатів районних рад, 13 депутатів обласних рад, 4 керівники фракцій, 5 голів райдержадміністрацій, 1 голова ОДА.


На жаль, ми маємо і полеглих – на війні «Легіон Свободи» втратив 13 бійців. Це Олексій Коновалов (13 БТРО), Володимир Зюзь («Айдар»), Віктор Голий (42 БТРО), Антон Цедік («Донбас»), Віталій Коломієць («Донбас»), Микола Томак (34 БТРО), Віктор Лавренчук (І ОТБ), Віктор Цимбал («Січ»), Ігор Каплуненко (НГУ), Володимир Степанок (57 ОМБ), Анатолій Чупилка (95 ОАМБ), Олександр Чирцов («Карпатська Січ»), Дмитро Коряк («Азов»).

69 бійців «Легіону Свободи» дістали поранення різного ступеню тяжкості.

48 бійців нагороджено найвищою партійною нагородою – золотим значком. Із них десятеро – посмертно.

15 бійців «Легіону Свободи» нагороджено державними нагородами. Антона Цедіка із батальйону «Донбас» – посмертно.

Об’єднання було створено з метою координації в умовах війни між бійцями, волонтерами, обміну інформацією, надання всебічної допомоги тим, хто воює, та їхнім сім'ям. Після перемоги «Легіон Свободи» – це військове братство. Через нього відбуватиметься забезпечення реабілітації бійців, надання їм психологічної допомоги, адаптація до цивільного життя, пошук роботи. Важливою віхою його діяльності є надання допомоги сім'ям вбитих, поранених та опіка над дітьми, особливо сиротами.


Усі нинішні воїни-добровольці, які захищають Україну у війні з Росією, – це продовжувачі справи холодноярців. Новий огонь із Холодного Яру повіяв – тепер він горить у тисячах сердець лицарів російсько-української війни.

Олег Тягнибок, голова політичної партії «Всеукраїнське об’єднання «Свобода»

*допис на сторінці особистого блогу на сайті «Українська правда»

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+7 #4 Pax Et Veritas 30.04.2015 11:43
Его рассуждения говорят о том, что он:
если искренний, то дурак, если умный,
то неискренний. Доказывать это не хочется,
кому надо - сам поймет.Очередной рассказ как повезло Украине с
Тягнибоком но не повезло с народом, народ плохой темный,
не разделяет его идеи. Вот и Слава Богу что почитатели его
таланта имеются только в Галичине и Польше.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+16 #3 Рокстеді і Бібоп 30.04.2015 11:07
Це добре що написали статтю, але ж як воно дістало ця вся показуха цей весь рух. Свободівці ваш час вийшов, змирітся з цим.

Кааліциї теж залишилося не довго жити по новому, люд Український живе то по новому а ви св..ні у корита по іншому я неможу назвати нашу верховну раду і всі їм підвласні установи живете по старому!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #2 Pax Et Veritas 29.04.2015 14:00
А може вiн:
по перше варениками допомагав Майдану.
по друге агент полякiв та МОССАД
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+32 #1 Фотограф 29.04.2015 12:46
"Свобода" не извлекла уроков партии Мороза - "Социалистическо й партии".
На митингах рассказывают красиво, а как дорвутся до власти...ой извините, в их понимании "до корыта" то банально хапают до задышки.
Пример???7
Генпрокур "сводовец", сразу после "революции гидности", что бандытов искал???
Нет, банально набивал карманы!
Министр Швайка.
Что, за Украину серце рвал?
Нет! Набивал карманы и меньше чем за год на "Бэнтли" заработал...не говоря о остальных сферах его жизни.
И так все "свободовцы", так что.... хватит говорить "правильно", надо было делать...правильно для людей. А так только языком как помелом
Адью, псевдо-патриоты!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100