– Це – той самий Іванющенко?

– Це – той самий Рєпін!

Діалог з екскурсоводом у канівському музеї Шевченка.

***

У 2012-му році в дар музейним фондам було передано полотно великого українця Іллі Рєпіна.

Дарувальник – широко відомий у вузьких колах Юрій Іванющенко, він же – Єнакіївський. Один із найбільш значущих персонажів епохи ВФЯ (Вктора Федоровича Януковича, – ред.).

У 2010-му музей відкрили після реконструкції. Реконструкція видалася скандальною. Курувала її Лариса Скорик. Чомусь. Результат роботи фахівці оцінювали дуже неоднозначно. Але владу це не хвилювало. В АП стверджували: Янукович особисто «тримає руку на пульсі».

Не знаю, що там щодо музею, але от за спорудженням вертолітного майданчика він точно стежив. Чергова схема відмивання бабла.

Її будували спеціально (!!!) для того, щоб він приїхав на відкриття. Сьогодні вона, зрозуміло, простоює. Бо на біса в Каневі вертолітний майданчик?

У 2010-му музей відкривали з помпою. І Януковичем у головній ролі.

У 2012-му там з’явилася картина від Іванющенка.

У мене питання: а як вона потрапила в приватну колекцію? А? Адже в тому ж 2010-му її придбав для себе Державний історичний музей РФ. Причому придбання обставили пишно: картину презентували, про подію багато писалося в ЗМІ. «Прометей» написаний «за мотивами» шевченківської поеми «Кавказ», саме полотно – дуже символічне. Очевидно, російські чиновники від культури швидко це зметикували, та й збули його «наліво». Ну а що? «Тирити картини з і так небагатих українських музеїв» – нормальна практика. Тільки, в цій ситуації, – не українських, а російських.


І щасливий збіг, що «Прометей» у підсумку перебуває там, де повинен, – ​​у Каневі.

А скільки полотен, через такі-от «чорні схеми» досі «втрачені»? Тисячі. Якщо не сотні тисяч.

P.S. Сам музей гідний. Незвичайний, але гідний. Раджу.

Як тільки галас навколо «новацій» Лариси Скорик стих, найбільш недоречні з них музейники «по-тихому» перекроїли (немає там більше біля входу кам’яної брили з червоною китайкою).

А ось фонди за п’ять років поповнилися вкрай незначно. У 2010-му тодішній глава Мінкульту Кулиняк говорив, що в міністерстві спеціально передбачені гроші на збагачення музею профільними експонатами. Мабуть, грошам знайшли інше застосування.

Соня Кошкіна, українська журналістка

* допис на сторінці в соціальній мережі «Фейсбук»

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100