1f59150a35444b66a3199ee9a88ed2ad Місцеву мережу порвала новина про т.з. звернення міського голови Черкас до Верховної Ради України щодо розпуску Черкаської міської ради.

На жаль, належно оформленого звернення міського голови ДО ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ не існує як предмету матеріального світу.

А що є? Є лист від міського голови ( датований 05.01.2017)  до Комітету ВРУ  з «Порушенням питань», які не віднесені до компетенції Комітету .

Комітет (будь – який) не є повноважним представником ВРУ. Межі повноважень.

У відповідності до ст.88 Конституції України, та ст.78 ЗУ «Про Регламент Верховної Ради України «, Єдиною належною особою, яка за законом має право представляти інтереси ВРУ, є  Голова Верховної Ради України.

Саме до ГОЛОВИ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ  за ч.2. ст. 78  мало б було направлено відповідне звернення щодо порушення питання  про призначення позачергових виборів міської ради.

Дослівно: Ч.2 Ст.78: Питання про призначення Верховною Радою України позачергових виборів сільської, селищної, міської, районної у місті, районної, обласної ради може порушуватись перед Верховною Радою України сільським, селищним, міським головою, головою обласної, Київської, Севастопольської міської державної адміністрації.

Для  «порушення такого питання» , мають бути підстави, визначені у ч.1. ст.78 ЗК «Про місцеве самоврядування» : Ч.1 Ст.78 : «4. За наявності підстав, передбачених пунктами 1, 2 частини першої цієї статті, рішення суду про визнання актів ради незаконними, висновків відповідного комітету Верховної Ради Верховна Рада України може призначити позачергові вибори сільської, селищної, міської, районної у місті, районної, обласної ради».

Тоб-то, міський голова, за  п.4 ст.78 ЗУ міський голова може звернутись до відповідного комітету за наданням відповідних ВИСНОВКІВ, а не «порушити питання перед Верховною Радою» , та ще і «V111 скликання» J)) ( дослівно за текстом звернення*). При цьому , звертаю увагу на  визначення «Висновки» а не «Висновок». Тоб-то, ймовірно, законодавець встановив, що звернення до «відповідного комітету» або – має бути «Не одне, а декілька», або – висновки мають надати «декілька відповідних комітетів».

Це за процедурою. Наразі – «фальстарт». Потрібно, спочатку, звернутись до «відповідного комітету ВРУ» ( а краще- до декількох) ЗА НАДАННЯМ ВИСНОВКІВ по суті звернення , щодо  призначення позачергових виборів до міської ради, а потім, ПІСЛЯ ОТРИМАННЯ ВІДПОВІДНИХ ВИСНОВКІВ ( термін отримання яких законом не встановлено), звернутись вже до Голови Верховної Ради з повним пакетом документів, які мали б супроводжувати Звернення ( Заяву) міського голови, щодо порушення питання про призначення Верховною Радою України позачергових виборів Черкаської міської ради.

 

За «матчастиною».  Так, за п.1 та п.2 частини 1 СТ.78 ЗУ «Про місцеве самоврядування»,  Повноваження сільської, селищної, міської, районної в місті, районної, обласної ради можуть бути достроково припинені у випадках:

-  якщо рада прийняла рішення з порушенням Конституції України, цього та інших законів, прав і свобод громадян, ігноруючи при цьому вимоги компетентних органів про приведення цих рішень у відповідність із законом;

- якщо сесії ради не проводяться без поважних причин у строки, встановлені цим Законом, або рада не вирішує питань, віднесених до її відання.

Формальною підставою «припинення повноважень» за процедурою, встановлено. Ч.4 ст.78 Закону, є наявність судових рішень про прийняття відповідною Радою  рішень з порушенням Конституції . Відверто кажучи, потрібно ще спробувати знайти таку раду, рішення якої не скасовувались би судами. Серед обласних центрів, такою точно – не має. Тоб-то , формальна наявність судових рішень про скасування рішень місцевої ради не є базапеляційною підставою для припинення повноважень ради. Системність таких порушень ради , при прийнятті ради, однозначно – на користь позиції про прийнятність порушення питання щодо припинення повноважень  відповідної ради.

ТА ключовим, як на мене, могла б  бути ПІДСТАВА не виконання радою своїх повноважень, яка має суспільний резонанс, надзвичайно суттєво впливає на життєдіяльність міста. Наразі , така підстава одна: не прийняття міською радою бюджету на 2018 рік. Залишимо «поза дужками» те, що «відповідний «виконавчий орган» не погодив ( чи не подав) сам проект бюджету на розгляд сесії. Безперечно, має бути встановлена «непереборність патової ( безвихідної) ситуації» із прийняттям бюджету: відповідний «виконавчий орган» самоусувається від виконання своїх прямих обов’язків  ( і з цим має право на існування Окрема історія, із відкриттям та ефективним розслідуванням низки кримінальних проваджень), а міська рада з належною правовою мотивацією не розглядає питання про бюджет міста протягом тривалого часу. При цьому, залишимо питання щодо правомочності розгляду міською радою питання «про затвердження бюджету  на 2018 рік» без «погодження відповідного виконавчого органу» для окремої дискусії.

Наразі, наявні порушення прав та інтересів певних категорії бюджетників, які вже напевно не отримають «належної винагороди за працю», та  наявна проблема із наявністю беззаперечних  повноважень міського голови у повному обсязі розпоряджатись коштами бюджету для забезпечення діяльності міської інфраструктури. Є підстави для потужних судових позовів та відкриття кримінальних проваджень. (ЗвертайтесьJ)))

 

ВИСНОВКИ:

Міський голова має реагувати на виклики, які виникли у міському самоврядуванні. Звернення до «відповідного комітету» ( а краще- до «комітетів») – має право на існування. Але з іншою прохальною частиною: щодо надання відповідних висновків.

Чи надійдуть відповідні висновки? Питання, радьше не правове , а політтехнологічне.

Якщо «питання по суті перевиборів» буде узгоджене у ВРУ та Адміністрації Президента, - «висновки» можуть і надійти. Втім, чи  буде це оперативно, чи «за півтора- два роки» - питання для дослідження , знову ж таки, політтехнологів та журналістів.

Далі, за процедурою,  звернення до Голови ВРУ. А там вже…

Разом з тим, порушення встановленого законом порядку «порушення питань» щодо дострокового припинення повноважень міської ради є підставою для подальшого оскарження у суді будь – яких подальших дій «щодо припинення повноважень ради» будь- якою «третьою» - зацікавленою особою.

І ключове: якщо «міський бюджет» у той чи інший спосіб не буде прийнято за 2-3 місяці, питання , щодо припинення повноважень міською радою може бути розглянуто у «прискорено – емоційному порядку» із відповідними  організаційно- адміністративними висновками.

Секретар Національної Спілки Журналістів України, юрист
Валерій Макеєв

*допис з "Фейсбуку"

реклама

Коментарі  

 
+10 #6 Пшонка 10.01.2018 20:36
Цитую Стiйкий нацiоналiст:
Цитую Пшонка:
Друзі, поясніть, будь ласка, хто такий цей Макєєв?
Тільки у Прочерку його і бачу, більше ніде...

секретарь Национального Союза Журналистов Украины,завербо ваный у мурманську
ФСБ Валерий Ма....... также участвовал в Диалоге(под крышей кремля).Очень часто до плена бывал в России,где много фотографировал и путешествовал.

Дякую, пане "стійкий націоналісте", тепер зрозуміло... ))
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+18 #5 Стiйкий нацiоналiст 10.01.2018 16:18
Цитую Пшонка:
Друзі, поясніть, будь ласка, хто такий цей Макєєв?
Тільки у Прочерку його і бачу, більше ніде...

секретарь Национального Союза Журналистов Украины,завербо ваный у мурманську
ФСБ Валерий Ма....... также участвовал в Диалоге(под крышей кремля).Очень часто до плена бывал в России,где много фотографировал и путешествовал.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #4 холостий постріл мера 09.01.2018 16:11
На жаль, належно оформленого звернення міського голови ДО ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ не існує як предмету матеріального світу.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #3 Савр 07.01.2018 13:29
Ворон ворону!
Так,полякають один одного,а перевибори нікому не потрібні.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+32 #2 Пшонка 06.01.2018 20:50
Друзі, поясніть, будь ласка, хто такий цей Макєєв?
Тільки у Прочерку його і бачу, більше ніде...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #1 Мокрий Порох 06.01.2018 16:51
Это фиаско, братаны!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100