21105664_1457427917685158_3604638790222361869_n Сьогодні взяв участь у нараді Черкаської облдержадміністрації, на якій розглядалося питання якості атмосферного повітря в області.

Щомісяця лабораторія нашого центру відбирає на 3 стаціонарних постах у м. Черкаси і аналізує біля 1500 проб повітря, за рік це більше 18000 визначень. Контролюється 18 шкідливих домішок.

Результати визначень свідчать, що в атмосфері міста присутні аміак, формальдегід, діоксид азоту, концентрації яких перевищують гранично-допустиму концентрацію.

В нинішньому році найвищі середньомісячні концентрації по діоксиду азоту були на рівні 4,0 ГДК, по формальдегіду на рівні 2,7 ГДК у лютому, квітні, травні та серпні. А 28 серпня о 19 годині концентрації формальдегіду ВПЕРШЕ ЗА ОСТАННІ 5 РОКІВ перевищували максимально разову ГДК, яка складає 0,035 мг/дм3.

Індекс забруднення атмосфери У СЕРПНІ БУВ ВИСОКИМ!

За даними спостережень Обласного лабораторного центру, які надаються нам в рамках інформаційного обміну, у лютому концентрації формальдегіду на перехресті автомагістралей у місті коливалися в межах від 0,021-0,027 мг/дм3. Ці значення не перевищують максимально-разову ГДК. Але якщо їх порівняти з середньодобовою ГДК, то перевищення ГДК становлять у 7-9 разів.

Наша лабораторія спостерігає за формальдегідом лише на 1 посту у Дніпровському мікрорайоні. Для додаткових спостережень у центі міста та південно-західному районі потрібно ДООБЛАДНАТИ НАШІ ПОСТИ, на шо не виділяються кошти з обласного чи міського бюджетів.

Не слід забувати про БРИЗОВІ ВІТРИ Кременчуцького водосховища, які впливають на забруднення повітря мікрорайону «Митниця». Коли створювалася система моніторингу повітря у місті цього мікрорайону ще не було, а зараз є потреба в такому моніторингу. Однак, питання не вирішується, фінансування на це відсутнє.

За рівнем забруднення М. ЧЕРКАСИ із 39 міст знаходиться на 20 місці. Індекс забруднення за 2017 рік становив 5,5, тобто ПІДВИЩЕНИЙ. У сусідніх обласних центрах – Полтаві, Кропивницькому і Вінниці рівень менший і вважається низьким.

У Києві рівень високий. Очолює рейтинг по забрудненню повітря Маріуполь, на 2 місці – м.Дніпро.

Варто зазначити, що метеоумови є вагомим фактором, який впливає на забруднення атмосфери.

Найбільшої уваги потребують метеорологічні умови, що характеризуються ІНВЕРСІЙНИМ РОЗПОДІЛОМ ТЕМПЕРАТУРИ в атмосфері, тобто приземні та піднесені інверсії.

Рівень забруднення у місті можливо зменшити тільки через зменшення викидів в атмосферу. Діючі підприємства повинні зменшувати свої викиди у період несприятливих метеорологічних умов. Це чітко врегульовано нормативними документами, у тому числі рішенням міськвиконкому.

Проте, із 23 підприємств міста, затвердженого рішенням міськвиконкому, лише 9 отримують і працюють із такими прогнозами. По області таких підприємств лише 16.

З огляду на такий стан речей сьогодні нам всім треба налаштуватися на вирішення існуючих проблем.

Віталій Постригань, директор Черкаського обласного гідрометцентру

* Допис у «Фейсбуці».

реклама

Коментарі  

 
+7 #1 Реаліст 14.09.2018 16:16
Нарешті Постригань прокинувся!
Давним-давно пора бити в дзвони, щоб пізно не було.
Фірташ он від сморіду своїх допотопних підприємтств аж в Австрії ховається!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100