17 травня Верховна Рада прийняла у другому читанні і в цілому фактично нову редакцію Закону «Про здійснення державних закупівель». У разі, якщо Президент підпише цей закон, в Україні буде легалізовано нову корупційну схему, яка дуже схожа на ту, що вже існувала при Тендерній палаті. Я вбачаю у новому законі «вуха» народного депутата Антона Яценка, який був автором попередньої схеми, і, на жаль, не поніс жодного покарання за незаконно нажиті мільярди гривень і вдало перебазувався із однієї правлячої політичної сили у іншу правлячу політичну силу.

 Адже новий закон передбачає появу так званих «рамкових угод». Чітко не прописано, яким чином ці «рамкові угоди» будуть укладатися. Сказано лише, що ці угоди укладатиме генеральний замовник, який буде визначений Кабінетом Міністрів, на термін до 4 років. Перелік товарів та послуг, постачання яких відбуватиметься за рамковими угодами, також визначатиметься Кабміном. У результаті є велика загроза того, що стосовно цілої групи товарів та послуг тендери взагалі не проводитимуться. Тобто, скажімо, буде укладена рамкова угода з 3 компаніями, які будуть постачати, припустімо, шоколадні батончики. Буде визначено, що в Україні укладена рамкова угода на поставку шоколадних батончиків з 3 компаніями – компанія А, В і С. У разі, коли немає зміни умов, які були у рамковій угоді, то протягом 4 років уся Україна без жодних тендерів буде купувати шоколадні батончики у конкретних компаній. А в разі, коли умови змінюються, то тендер проводиться між тими компаніями, з якими укладена рамкова угода. Безпрецедентні речі! Ринок зруйнований повністю. Укладання рамкових угод буде означати – і я в цьому глибоко переконаний – корупційну схему, побудовану на дуже простому принципі: той, з ким укладена рамкова угода, на загальнодержавному рівні буде постачати товари та послуги для всієї країни. Щось подібне в країні вже випробуване на ринку зерна, коли є перелік певних компаній, які мають право експортувати зерно, а сам ринок є абсолютно непрозорим. А зараз ці люди замахнулись на те, щоби підім’яти під себе усі закупівлі в країні. Це мільярди гривень – і це наші гроші, це великий ринок, тому що, скажімо, місто Черкаси є одним із основних замовників товарів, робіт та послуг, є сотні підприємців, які працюють на цьому ринку. І є конкретна загроза для діяльності цих підприємців, тому що не зрозуміло, чи матимуть вони можливість і надалі продавати свої товари та послуги. Крім того, з-під дії закону взагалі випали комунальні підприємства. Тобто, територіальна громада, яка має комунальне підприємство, втрачає над ним контроль. І керівництво такого комунального підприємства матиме право купити будь-що, на будь-яку суму і у будь-якому об’ємі. Це є принципово неправильно. Я переконаний, що якщо нашим комунальним підприємствам дозволити купувати товари та послуги на власний розсуд, це одразу позначиться на тарифах на комунальні послуги для населення – вони почнуть стрімко зростати.

Але є шанс виправити ситуацію. Я не думаю, що уряд України та Президент хочуть бачити такий закон. Єдиний вихід зараз – це вето Президента України. Тому я звернувся по підтримку до Асоціації міст України і вона, у свою чергу, направила звернення до Президента з проханням не підписувати цей закон. І зараз я хочу звернутися по підтримку до обласного керівництва. Я сподіваюсь, що для них цілий ряд положень цього закону також будуть неприємним відкриттям. Але основне – я хочу, щоб суспільство знало, що відбувається. Оскільки потім не буде сенсу махати прапорами. Ліпше зараз виправити ситуацію і працювати.

Павло Карась, Директор департаменту економічної політики та розвитку Черкаського міськвиконкому, Голова Єдиного тендерного комітету Черкаської міської ради

реклама

Коментарі  

 
0 #5 не местная но повидавшая 13.09.2011 12:12
Согласна со всеми оппонентами.
Автор читайте матчасть - термин ТЕНДЕР - прошлое 2009 года
Каким врачом !!! Избавь... он же на детских садиках хотел заработать под видимостью внедрения энергосберегающ их технологий, не считая кредитов ЕБРР и не только... :-?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #4 Катала 11.07.2011 21:50
Остапа понєсло!
Не туди клєвєр топче, мабуть вирішив дверима гримнути.
Такі розпотяки в тузах, при новій владі, довго в колоді не всидять.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #3 Фахівець у сфері закупіве 11.07.2011 18:29
Ха, як раз Президент ветує!!! згідно внесених ним поправок у 2-му читанні і прийнято законопроєкт 7532. йому лишилось лише підписати. А те що з-під сфери дії закону виведені підприємства, їх об"єднання та ряд ін. навпаки здорово, нарешті члени комітету з конкурсних торгів матимуть змогу безпосередньо займатись своєю роботою а не проведенням закупівель.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #2 Фахівець у сфері закупіве 11.07.2011 18:21
Розберіться у законопроєкті а потім робіть коментарі, які рамкові угоди без тендера?Укладення Рамкової угоди як раз і є результатом проведення однієї з процедур закупівель!!!!!
БУДЬ- ЛАСКА припиніть дизінформувати людей, не опрацювавши до пуття матеріал!
P.S.зараз не проводять ТЕНДЕРи, згідно ст.12 Закону - ПРОЦЕДУРИ,на крайній випадок ЗАКУПІВЛІ - ще з 2010р.!!!!!!! ????термін ТЕНДЕР - лишився у 2009 році в положенні!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+7 #1 Местный 24.05.2011 13:36
Карась это еще тот кадр, сам продвинет любую корупционную схему, хорошо что он не стал врачем повезло людям.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100