Любов Іллічова Працюючи сільським головою вже четверте скликання, з кожним роком все більше переконуюся в тому, що у вищих ешелонах влади не розуміють проблем села і селянина. Більше того, державці не хочуть і знати про їхнє існування. Наших владців селяни цікавлять лише вряди-годи: в якості або довірливого електорату, або безправних землевласників, яких можна обібрати. Таке ставлення склалося давно і не змінилося на краще за останні 2 роки. Просто, як на мене, після Революції Гідності селянина обманюють вишуканіше і через те – набагато цинічніше.

Наприклад, вже понад рік нас тішать обіцянками, що земля, яка знаходиться за межами населеного пункту, буде підпорядкована сільським громадам. Колись держава забрала в громад право розпоряджатися цими землями начебто, щоб викорінити корупцію. А нині забране не спішать віддавати. А як віддадуть, то в якому стані? Немає уже чим розпоряджатися. Вся земля роздана Бог знає кому, по декілька разів перепродана або віддана в оренду на десятки років. У сільській раді багатьох орендарів і в очі не бачили, а їм до села, де вони володіють землею, ніякого діла немає.

На попередніх виборах ми всі чули від кандидатів обіцянки про децентралізацію, про збільшення фінансових і організаційних можливостей для самоврядних громад. Нам гучно рекламували, що відбудеться передання повноважень від органів державної влади органам місцевого самоврядування, до селянина наблизяться адміністративні послуги, зросте фінансова потуга громад тощо. Саме за таку децентралізацію селяни віддали голоси на підтримку нинішнього Президента і депутатів. Що ж вийшло насправді?

Як відомо, левова частка податків, зібраних з нашої землі, йшла в центр, а звідти нам вертали «об’їдки з панського столу».

Чиновники і той олігархат, що стоїть за їхніми спинами, добровільно відмовиться від такої годівнички не хотять. Тому й починаються «ігрища» навколо децентралізації. Насамперед виявилося, що для набуття повноважень, які б дозволили органу місцевого самоврядування стати фінансово самодостатнім, 80 % сільських рад мають самоліквідуватися. Таким чином державні мужі замість децентралізації підсувають селянам адміністративну реформу. Повним ходом обласні і районні державні адміністрації методом «батога і пряника» тиснуть на сільських голів, щоб ті приймали рішення щодо «добровільного» об`єднання громад, обіцяючи тим, хто об`єднається повноваження і кошти, а «неслухняних» (до  яких належу і я) навпаки їх позбавити. Малюються взяті зі стелі «перспективні плани», по-живому нарізується шматками район. А чи на користь людям?

Нещодавно наш «Вісник Золотоніщини» опублікував статтю про передову громаду с.Омельники, яка об`єднала 20 сіл. Я мала змогу бачити на власні очі цю громаду, коли сільські голови Золотоніського району відвідали Полтавську область. На мою думку, все -  показуха. Гарно розповідають, як держава допомагає, а у самих на 20 сіл 2 школи, 4 дитсадки, 4 будинки культури і 7 ФАПів. Маючи величезний бюджет, наприймали купу чиновників у сільраду, а самі ждуть подачки від держави на ремонт Будинку культури.

Мене ця стаття вразила тим, що такий рай описано, що й словами не передати. Як можна замилить очі людям, які прожили життя, проробили по 40 і більше років у селі і бачила на своєму віку об`єднання колгоспів, їхнє роз`єднання, об`єднання сільських рад?

Інший приклад: на Білозірську об`єднану громаду держава виділила 7,3 млн грн. Це на двоє: Білозір`я та Ірдинь. Ясна річ, що на такі гроші буде що показати. Не велика мудрість за рахунок державних грошей показувати, як це добре жити, об’єднавшись.

В нас у районі об’єднання немає, але в кожному селі приємно зайти в будинок культури, клуб, амбулаторію чи ФАП, а школи, дякуючи місцевій владі і громадам стоять як теремки – теплі. Ми цього досягли  без подачки держави, без об`єднання. Чому це держава не рекламує?

Хай же вона виділить кошти пропорційно кількістю населення і тим громадам, що не об`єдналися, от і подивимося тоді, чи ми будемо спроможні  чи ні? Хіба ж це по-людському і хіба по закону силою змушувати людей приймати завідомо невигідне для них рішення?

Чому не вигідне? Ті бригадні села, котрі пережили свого часу «укрупнення», прекрасно розуміють мене.  Не стане сільської ради – долю села будуть вирішувати чужі люди. Не буде зацікавлених у долі села депутатів – ліквідуються школа, дитсадок, ФАП, клуб, вся соціальна інфраструктура.

Ліквідація сільських рад  знищить і сам принцип самоврядування. Бо нині замість самоліквідованих сільських рад у новостворених громадах є лише старости - колишні сільські голови, які підтримали знищення власної громади чи то під тиском, чи спокушені високою зарплатою і меншою, ніж раніше, відповідальністю. Ці «реформатори», що сприяли створенню в районах 2-4 сільських рад замість 30-ти, перестали бути виразниками волі місцевих жителів. Вони перетворилися на слухняних козачків і прохачів.

Я переконана, що державці-«реформатори» свідомі того, шо йдуть на знищення більшості сіл. Саме тому вони на своє виправдання вигадали «поважну» причину, мовляв: ці громади є тягарем для бюджету, бо вони малі і фінансово неспроможні. Та ви ж при всіх президентах і урядах самі грабували селян, не даючи їм шансів стати на ноги! Це - щось схоже на бандита, який обікрав  людину, а потім дорікає: ти - жебрак, нікчема.

Виходить, хто слухняний, іде туди, куди скажуть,  хоч і в прірву – тому дадуть дихати і жити, а хто має свою голову на плечах – тих виморять і доведуть, що вони не здатні на самостійне життя.

«Реформатори» волають, що об’єднані громади – це наближення послуг до людей. Хай же назвуть хоч одну таку послугу. Хіба селянину легше добиратися в інше село, з яким інколи й регулярного сполучення немає, ніж у райцентр? Сміх та й годі. Чому не зробили як у Польщі, де віддали спочатку кошти, владу і відповідальність діючим громадам. А далі люди розберуться, як їм жити далі – справлятися самостійно зі своїми обов’язками чи треба об`єднуватися з сусідом. Оце буде справжня добровільність. Нехай держава, яка зобов’язалася допомагати об’єднаним громадам 3 роки, допомагає всім - і об’єднаним і необ’єднаним.

З болем згадую, як ми пережили знищення колгоспів. Як нам підсовували дуже «розумних» інвесторів, які обіцяли золоті гори, а далі обдуривши, лишили на попелищі. Села, що повелися на обіцянки, були заможними, самодостатніми, мали робочі місця стали бригадними селами – це стосується і мого села Дмитрівка. Більшість наших сіл разом із землею «пішли по руках». Чи стали ми краще жити?

Я закликаю сільських голів усієї країни, усіх небайдужих  об`єднатися заради порятунку сіл.

Любов ІЛЛІЧОВА,

сільський голова Дмитрівки

Разом з тим, інший погляд на децентралізацію читайте ТУТ.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+4 #6 Без эмоций 03.10.2016 07:21
Женщина правильно пишет. Но подходит с неправильных позиций. Для нынешней власти барыг, порошенок, гройсманов, ткаченок, ковелев народ, она, жители ее села это биомасса. Они относятся к вам именно так. Им выгодно чтобы биомасса была послушной необразованной и главное нищей. Чтобы в селах было много попов разных мастей. Тогда биомасса голосовать будет правильно и главное верить зомбоящику о том, что война это мир. Нищая необразованная биомасса будет правильно голосовать за маленькие деньги. В случай чего сельский поп подскажет. Если народ это осознает, и запылает пожар революции, когда не только администрация, милиция, но и поповские владения охватит огонь, тогда народ перестанет быть биомассой.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #5 Реґіональна Тальнівщина 29.09.2016 12:12
Чому берете 200 грн. і мішки з гречкою та мукою перед виборами, трудівники-селяни селяни ви наші? Саме через це всі ваші біди - і байдужість лікарів, і закриття шкіл, і прогресуючі бідність та безробіття

Саме через це ви вимрете як мамонти, а на місці ваших будинків будуть щасливо жити на безкінечні кредити МВФ хасиди, цигани, вірмени, чечени і можливо навіть ДНРівці і інші національності
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-1 #4 Шторм 29.09.2016 11:48
Баранів куди не зжени, він залишиться бараном, чи обєднуй чи розєднуй, куди не цілуй, кругом ..опа. Ціль одна, - знищення неперспективних сіл, обмеження витрат на утримання державних установ та службовців, збільшення територій с/г угідь (під вимершими селами), відповідно зменшення чисельності сільського нселення. Нас повинно бути близько 20-ти мільйонів, що забезпечить і обробку землі і знову ж таки краще життя тим хто залишиться. Ну, все правельно. Обєднуймось, робімо як кажуть, вони там зверху розумніші, знають що з нами треба робити, іх вже навчили хазяйва...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #3 Знаючий 28.09.2016 22:32
Дійсно цинічно написано. Особливо за ФАП, в який приємно зайти Л.М. Мабуть їй подобається темрява, так як за її сприянням відключено вже два роки ФАП в с Матвіївка, яке підпорядковуєть ся Дмитрівській сільраді.І навіть звернення жителів села до неї та голови Золотоніської РДА Лісового О.А. результату не дали.ФАП без світла.Схоже, село залишиться без медпункту.А фельдшер іще тримається,хоча дуже хотіли, щоб вона звільнила приміщення.Навіщо?Все просто-дуже дорого коштує нерухомість та земля в Матвіївці,гарне місце, є річка.А приміщення сільради)))Приб ережна смуга вже забудована, звичайно, не без участі цієї ж сільської ради.Але незрозуміло куди ідуть бюджетні гроші?Повна безгосподарніст ь.Бур'яни та бездоріжжя - символ цих сіл.Іллічова за час свого "правління" зробила Дмитрівку та Матвіївку найгіршими селами в районі.Але стаття вражає.Сльози прямо навертаються, уміє ж написати).І люди ж вірять такій "правдолюбці".
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #2 Мешканець села 28.09.2016 17:12
Мені, як жителю села, дуже прикро і болісно, що села руйнуються завдяки таким «чесним» головам, які думають тільки про власну вигоду. А контролююча влада не реагує на звернення, ЗМІ друкує хвалебні ОДИ цій людині. Прикро, що нічого не змінилось в державі, а наші ж Герої гинули на майдані і вірили у світле майбутнє…Красив о написано, однак, насправді - це цинічна та жадна людина ,яка «не хоче відходити від годівниці". А головне в статті, що хотіла донести Іллічова- мало коштів дають з держави)))...нічого іншого від неї не очікуємо.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-12 #1 Никус САфроникус 27.09.2016 09:05
Допрос ватника - ватником
https://www.youtube.com/watch?v=7CpRiS1Sq5Q&feature=youtu.be
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100