Чабаненко Пряма мова Я – один із організаторів І Черкаського книжкового фестивалю. Більше року ми готувалися до цієї події. Зараз я вже розумію, що фестиваль стане цікавим і потужним.

Мене іноді запитують, навіщо Черкасам потрібний свій книжковий фестиваль? Адже подібні форуми вже не один рік проводяться у Києві, Львові...

Я відповідаю, що таких заходів не може бути забагато! Звісно, змагатися із такими гігантами, як київський чи львівський форуми, важко. Але на ці форуми їздить дуже мало черкащан. Тим, хто їздить, доводиться витрачатися на дорогу, підлаштовувати свій графік під роботу залізниці. А крім того... З останнього львівського форуму я привезла таку важкезну валізу з книжками, що заледве могла її занести у вагон!

Продаж книжок – це один із атрибутів поважного міста. Тому це – й важлива частина фестивалю. Для черкаських видавництв відкриваються нові можливості. Я завжди пояснюю своїм авторам, що мені не важко видати книжку і розвезти її по книжкових магазинах. Але для того, щоб видання не стояли роками на полицях книгарень, потрібно щось робити! Тому можливості фестивалю – масові презентації, автограф-сесії – відкривають нові горизонти для черкаських авторів.

Крім знайомства з книжковими новинками, є й інші фестивальні принади – спілкування з відомими лекторами, спікерами. Так, до нас приїжджає директор Інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович, арт-директор мережі книгарень «Є» Анастасія Левкова, письменники Ірен Роздобудько, Василь Шкляр, брати Капранови, Леонід Кононович... Буде багато цікавих і поважних гостей. Тому на особливу увагу заслуговує освітній майданчик. Щогодини паралельно відбуваються по три лекції на будь-який смак.

Для участі у фестивалі прибули десятки видавництв з усієї України. Черкащани зможуть познайомитися з новинками, які з’явилися останнім часом, і придбати їх за цінами видавництв.

Одна справа – домовитися, організувати, запросити. Але потрібно і фінансування. Фестиваль проходить під патронатом міського голови Черкас Анатолія Бондаренка. Водночас, допомогли й інші люди, яким ми дуже вдячні.

Один із них – відомий український підприємець, який в останні роки працює й на Золотоніщині, Віктор Полозов. Ми дуже дякуємо йому за те, що відгукнувся на наше прохання й фінансово підтримав книжковий форум. Іноді кажуть, що підприємці зацікавлені передусім у прибутках. Звісно, отримання прибутків – це їхня робота. Але є й такі підприємці, як Віктор Олександрович, який абсолютно безкорисно надав вагому фінансову допомогу на проведення нашого заходу. Людина прекрасно розуміє, що про майбутнє треба думати вже сьогодні.

«Завтра» нашої України – це молоді люди. Не буде з ким працювати, з ким відбудовувати державу, якщо вони не будуть розвиватися. Коли я бачу, як хтось переходить дорогу на червоне світло, мені закрадається думка: «Для кого я роблю цей фестиваль?» Але вона швидко проходить і з’являється інша: «Треба працювати для людей, підвищувати загальний рівень свій і тих, хто навколо тебе!»

Юлія Чабаненко, черкаський видавець

* Коментар «Прочерку»

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+4 #1 Чтч 08.04.2017 20:25
Суцільний пафос від "Я – один із організаторів".
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100