26055678_1842333115808059_1971486663447469827_n Зібралися ми своїм жіночим сімейним товариством цієї неділі за обіднім столом: прабабуся, бабуся, мама (дочка) і я (онучка). Їли-пили, вели неспішні розмови – і тут мова зайшла про вміння. Хто шив, хто вишивав, хто в’яже чи готує смачно. І як дійшла до мене черга, розмова із невимушеної переросла у звинувачувальну. «Як це ти нічого руками не робиш, – обурилася прабабця. – Щось обов’язково потрібно робити!». На моє питання «А навіщо?» у бідненької старої затряслася нижня губа. «Бо треба!» – почула знову у відповідь.
Ходжу тепер і думаю: невже через те, що я не в’яжу светрів на всю родину, не вишиваю рушників на всеньке місто й не обшиваю всіх сусідів, я маю відчувати себе неповноцінною жінкою? Виходить, навіть в очах своєї ж прародительки можна із любої внучки перетворитися на нелюбе ніщо просто через те, що невідомому комусь треба, аби я виварювала борщі, вправлялася спицями чи тарабанила нічну зміну на швейній машинці.

Із тим, що я – не жінка-рукодільниця, якось шляхом тривалого самоаналізу й прийняття себе як є, мені змиритися вдалося. Проте чому жінці «треба обов’язково щось робити» зрозуміти так і не змогла. Знаю одне: система виховання не передбачала того, що жінка має право бути іншою, відпочивати чи займатися собою замість того, щоб бути при роботі. І це вкорінилося настільки глибоко у свідомість, що із хобі улюблене заняття перетворюється у повинність. І що гірше – цим мають займатися усі.

Так і виходить: ти не така, якщо не робиш того, що робила твоя прабабуся чи бабуся, чи й мама або сестра. Ти не така, бо ще й маєш сміливість про це говорити і не соромитися того. Ти не така, бо не вганяєш себе у родові програми, не живеш за наперед кимось написаною схемою, закручуючи ночами консервацію влітку і шиючи взимку напірники на подушки. З усієї поваги до прабабусі тему вмінь ми вдало перевели на розум дідуся та його досягнення. Проте її докірливий погляд я ловила до кінця обіду. І мені її так стало шкода… Шкода, бо оце чиєсь, навіть не її, «треба», забрало у неї стільки часу того дорогоцінного життя, що дають нам ось «тут і зараз».

Зрештою, погоджуюся з тим, що щось обов’язково потрібно робити. Тільки додам від себе - обов’язково потрібно робити те, що дарує задоволення. Якщо ловите кайф від простого лежання на дивані чи прибирання, то на здоров’я. Лише не треба це переносити на рідних чи власних дітей. Краще навчіть їх чути себе і свої бажання.
Анна Сакун,

креативний редактор сайту, блогерка,

прес-секретар фестивалю "Кіношот"


*колонка на сайті "Нової Доби"

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+1 #16 Cпостерігаю за спінами 21.01.2018 11:11
В усі часи, жінка тільки тоді є жінкою, коли вона має руки і сама вміє робити ними вічнокласичні 3 речі - добре готувати їжу з того набору продуктів, що має під цими руквми; сама, своїми руками прибиратись в оселі; вміти прасувати. Решта - опції. Коли наготовлено, попрасовано й прибрано; хоче - майнингом займається; хоче - то нехай коней зупиняє, хоче - в пожежники подається; хоче - на власной канапє валяється, маску леді на себе приміряючи та такого ж адмірала Нельсона в свої сіті заманюючи, вишукавши; хоче - то хай також за спінами спотерігає, як ті вверх (лайк), та одночасно вниз (дизлайк), миттєво, всьго дві протилежні особи тут накручують;.... Час коли відбуваються такі події, ролі не відіграє.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-1 #15 РуссоУкроФоб 21.01.2018 09:54
Шо робити шо робити?(В.И.Ленин)
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #14 Хвалагосподу 19.01.2018 10:17
Какой прелестный вы.ер мозга.
Кстати, креативность в Новой добе...?!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #13 Илон Маск 19.01.2018 00:39
Наш человек! Тепличное поколение общества потребления. Мы ставим на таких. Контингент для будущей продукции. Они будут хватать наши аккумуляторные дивайсы, как горячие пирожки. Ибо без электричества, дающего им климатизированн ую среду 24х7х365 - они не жильцы. Такие люди, принадлежащие к первому поколению князей из грязи, увидевшие себя уже сегодня с белыми костями и голобой кровью, "зарабатывающие головой" - наши клиенты. Однажды мы им "выключим дорогой свет", но наш бесплатный, произведённый нашими генераторами нового поколения, мы будем продавать им только в аккумуляторах и уже дорого, потому что точно знаем, своими "головами" они не обеспечат выживание своих белых костей с голубым костным мозгом. А пока, мы будем подождать. Должно умереть поколение тех, которые к голове имеют минумум одну правую руку и умеют работать этой парой. А потом мы сделаем "Blackout".
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #12 язон 18.01.2018 22:47
Якби бабуся цієї пані дбала про себе і свої приндики, як ця пані, а не про сім'ю - ця пані просто б ніколи не народилася. Вже сьогодні половина населення країни - пенсіонери. А інша половина неспроможна їх утримувати - тому що в країні йде депопуляція: емансиповані пані цидлять горілку по барах та ганяються за модними сукнями, а нарождувати та виховувати дітей їм не хочеться. Тож коли ця пані вийде на пенсію - утримувати її буде просто нікому. .................................
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #11 Ира 18.01.2018 15:57
Прабаба все вірно сказала. Більш того, якби батько ременем по ЖО...І в дитинстві хоч раз дав - то була б ти нормальною бабою. Будеш корчити з себе казна, що - будеш без мужика, без дітей і без сім'ї. Мудрість життєва - то є мудрість поколінь. Вчися ліпити вареники і варити борщ!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+18 #10 добрыня 17.01.2018 16:01
креативный редактор так себя любят, что даже борщ варить для себя же любимой считает непосильной ношей, а ничегонеделание на диване считает хобби. Вместо строчить никому не нужные пасквили и захаращивать ими сайт лучше бы занялась чем-то полезным - умные люди рекомендуют чередовать умственный труд с умеренными физ. нагрузками (не только рукоделие, но есть куча вариантов занятий досуга - спорт, искусство, танцы, пение, музыка, кулинария, туризм, цветоводство, коллекционирова ние, кроссворды в конце концов), для здоровья полезно. Отчасти страна сейчас в такой ж.о... потому что никто не хочет руками работать даже для себя, за создание трудом добавочной стоимости вообще молчу
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-9 #9 Пабло 17.01.2018 12:58
Суперова колонка! Саме тому на неї стіки негативної реакції Люди бісяться!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+18 #8 Креативний коментатор 17.01.2018 12:51
Якби "креативний редактор сайту "Нова доба", блогерка і прес-секретар Сакун" була лауреатом Пулітцерівської премії, редактором "Вашингтон пост" і списочницею кращих у "Форбсі" - то тільки тоді, та й то не зовсім, доречним був би такий ......................
А поки дама зірок із неба не хватає і не дуже зайнята отриманням міжнародних відзнак - то чому б їй не навчитися "закатувати" помідори? Чи з неї корона впаде?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+9 #7 депутат 17.01.2018 09:21
Коли жить одиноко в лісі, то можна робити тільки те, що подобається, а от коли жить в суспільстві то потрібно робити , звичайно не все, те що потрібно, можливо воно і не подобається.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100