Ситуація, що склалася в Черкасах минулого тижня, довела: місто не готове до великого дощу. Паралізований рух транспорту, десятки підтоплених будинків та  безліч інших проблем – усе це через недосконалість зливових мереж. Утім, дехто з фахівців зауважує: аби щось кардинально змінити, потрібні дуже великі кошти. Тож, можливо, ліпше перетерпіти… Як  депутат міської ради я з такою позицією категорично не погоджуюсь. На мою думку, є дві основні причини черкаського потопу – це і недопрацювання з боку організацій, котрі обслуговують зливову каналізацію, і недолік самих каналізаційних мереж. Прокладання зливової каналізації в місті відбувалося хаотично. Наприклад, каналізація на вулиці Смілянській закінчується в районі Центрального стадіону, а в бік виїзду із Черкас вона фактично відсутня. Та сама ситуація у Південно-Західному районі: постійне підтоплення вулиці 30 років Перемоги якраз пов’язане з відсутністю зливової мережі. Однак, є місця, які заливає навіть за її наявності. Тут проблеми спричиняє те, що невчасно здійснюється прочищення мережі. Листя, пакети, пляшки потоком води зносяться на каналізаційні решітки і просто забивають їх. Це можна спостерігати на перехресті вулиць Кірова та Гоголя. Там годинами доводиться чекати, поки вода зійде через ці напівзабиті решітки.
А ще, нині виявлено низку застарілих проблем, котрі потребують вирішення. Наприклад, кількість води, яку щорічно з озер на Смілянській і на Конєва відкачував колишній підрядник ЧЕЛУАШ, за даними департаменту ЖКГ, становить 113 тисяч кубічних метрів. За останні дні було відкачано 20 тисяч кубів. А є дані, що за ці дні випала двомісячна норма опадів. Виникає запитання: скільки місяців у рік потрібно викачувати воду, аби набрати ті 113 кубів? Мало не одинадцять! І всі розуміють, що сніг же ніхто не відкачує… Нині цей процес відбувається за лічильником, і місто платитиме по факту за кількість відведеної води.

Інша проблема: вода з озера по вулиці Конєва відкачується у міську каналізацію, бо зливової поруч нема. Як відомо, все що потрапляє в міські каналізаційні мережі, іде на очисні споруди ВАТ «Азот». І за це місто платить підприємству. А отже виходить парадоксальна ситуація: ми платимо «Азоту» за очищення дощу, котрий іде на Черкаси! Тобто дійсно виникають такі проблеми, які чомусь ніхто не аналізував.

Коли виникла ситуація з підтопленням у Черкасах, я їздив на ці озера, в яких збирається дощова вода. І з’ясував ще одну проблему: окрім двох озер, котрі є по обидва боки вулиці Смілянської, є ще одне так би мовити верхнє озеро в перевулку Чапаєва. Але воно дуже швидко наповнюється, і виходить, що вода з вулиці Крупської, Вокзальної площі тече через людські городи. Тому, на мою думку, треба відновити зливову каналізацію на вулиці Крупської. Вона там колись була, але чомусь її забетонували під час ремонту дороги.

Крім цього, можна вирішити проблему з відкачуванням води з озер «Ріцца» та «Байкал» на вулиці Смілянській за допомогою встановлення стаціонарних електричних насосів. На це, за попередніми підрахунками, потрібно близько 200-250 тисяч гривень. Це приблизно така сама сума, як та, що передбачена в бюджеті на відведення води. Окрім того, що такі насоси дозволять знизити шум, який дошкуляє жителям навколишніх будинків, вони ще й дадуть  економію. Бо робота електричних насосів набагато дешевша, ніж дизельної помпи. Також це дасть змогу сховати зливові труби під землею і не перекривати рух по вулиці Вернигори, як буває  щоразу під час відкачування води. Нині за моєї ініціативи є доручення департаменту ЖКГ відпрацювати проект встановлення такої системи й підготувати спершу на бюджетну комісію, а потім на розгляд міськради. Це перші кроки. А в подальшому ми займемося предметним вивченням ситуації зі зливовою каналізацією в Черкасах: де вона потребує вдосконалення, а де – будівництва.

Сергій Отрешко, депутат Черкаської міської ради, голова громадської організації „Рідне місто Черкаси“

* передрук, пост на персональному блозі

реклама

Коментарі  

 
+2 #9 Лмила 06.07.2011 22:59
Цитую SerGa:
Товарищи депутаты!

Лучше б меньше текста, больше дела....А для того чтоб философствовать то можно было б Вас и не выбирать, а послушать бабу Люсю под подездом...

Так что единственный способ хоть как то поднять свой рейтинг - засучить рукава самим и делать что то, уважаемые депутаты!!!!

Вместо слов - конкретные дела.Тем более Отрешко - председатель бюджетного комитета... Кто мешает сделать? А банк бы выступил спонсором...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #8 Лмила 06.07.2011 22:56
Цитую Залізняк:
Отрешко - співголова правлячої коаліції. Дивно чути від нього ПРОПОЗИЦІЇ - РОБИ!! :D :D :D

Дійсно, хто заважає? Беріть і робіть.... 8)
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #7 SerGa 06.07.2011 18:32
Товарищи депутаты!

Лучше б меньше текста, больше дела....А для того чтоб философствовать то можно было б Вас и не выбирать, а послушать бабу Люсю под подездом...

Так что единственный способ хоть как то поднять свой рейтинг - засучить рукава самим и делать что то, уважаемые депутаты!!!!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #6 Олена 06.07.2011 17:30
Протягом багатьох років була велика проблема з дощовою водою біля Будинку природи. Всі мешканці Митниці, які користуються цим спуском, з полегшенням зітхнули , коли там зробили східці та каналізацію для дощової води. Але дуже прикро, що ми через своє недбальство можемо втратити цей спуск. Після нендавніх злив решітка та повністю забита сміттям, якого ніхто не чистить. Будинок природи має двірників, але сміття навколо нього - це звичайне явище і якщо знову підуть дощі, то вода розмиє спукс як декілька років тому.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #5 кент 05.07.2011 23:55
Это не дождь город довёл до такого состояния это вы довели вместе со своим лидером Тулубом и братом Одарычем
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #4 славік 05.07.2011 18:44
цікаво, а може на "Азот" йде й інша дощова вода? панове депутати, почніть масштабну ревізію підходів у ЖКГ міста. яскраво відчувається погана радянщина, з якою треба боротись
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #3 Виборець 05.07.2011 16:41
*** мимоволі напрошується питання: куди, на яку посаду так захотілося панові Отрєшку? ;-)
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #2 VIP 05.07.2011 15:43
Ви праваильно підняли проблему, але в той же час Ви повинні, як депутат міської ради - фінансист проаналізувати куди і як витрачається бюджет. Тендери по калюжам, тобто люди, які причетні до них, не дадуть ВАМ зробити стаціонари, тому що це золота жила.Як політика ми ВАС зрозуміли, що Ви будете йти на вибори до ВР 2012,як голова Черкаської ПО ПР але Ви отримаєте голоси коли це зробите.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+12 #1 Залізняк 05.07.2011 09:23
Отрешко - співголова правлячої коаліції. Дивно чути від нього ПРОПОЗИЦІЇ - РОБИ!! :D :D :D
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100