35533762_218080002326699_1296692730226802688_n Я не про політику. І не про політичний вибір. Я про вибір совісті. Учора, колі вже пізно ввечері я повертався з Соборного Майдану в центрі Києва, не чуючи під собою ніг від втоми, мені хотілося висловити декілька власних думок саме на цю тему. А ще хотілося, щоби ці думки були підкріплені репортажними світлинами: я віз їх з собою з місця події величезну купу. Взагалі, мова документальної фотографії, на моє переконання, не потребує особливого перекладу: вона є самодостатньою. Не сумніваюся, що хтось із моїх колег-репортерів побачив там щось інше, під іншим кутом. Не сумніваюся й у тому, що хтось негативно відреагує на цей репортаж, не поділяючи ніяких позитивних емоцій.

Отже, 15 грудня сталася велика історична подія: відбувся Об’єднавчий собор українських православних церков. Ця подія є великою настільки, що осягнути її масштаб і значення можна буде лише згодом. Велике, як відомо, завжди бачиться здаля. Поки що можна констатувати лише самий факт: Собор відбувся, він засвідчив про створення Помісної Української Церкви і обрав її головою митрополита Єпіфанія. Собор відбувся попри всі спроби зірвати, дискредитувати саму його ідею, навішати на всіх його учасників – як чинних, так і потенційних – неймовірну кількість найбрудніших ярликів, обвинувачень у зрадництві, залякати їх всіма небесними й земними карами. Собор відбувся – і у цьому є виявлення волі Божої, бо якщо воля людська не збігається з Божим промислом, то й нічого б і не сталося. Нехай нікого не бентежить те, що люди, які прийшли на це дійство, стоять не з іконами, не з хоругвами, як зазвичай на церковних заходах, а з українськими прапорами: від величезного, що був розгорнутий неподалік центральної сцени, до маленьких стрічечок. Зізнаюся, я теж засмутився цим фактом і підійшов із запитанням до двох ченців. Один з них відповів, як мені здалося, дуже мудро. Він вказав рукою на бані й хрести храму, перед яким ми всі стояли в очікуванні історичного рішення:

– Ось наша ікона, ось наші хоругви, молитви.

 

48358165_342758286525536_8390301952281411584_o

Об’єднавчий собор і все, що було з ним пов’язане, проходив під омофором не лише віри людей, а й любові до України, і в цьому немає нічого грішного, як наразі намагаються подати деякі занадто православно-канонічно-благодатно-ортодоксально і таке інше коментатори рішень Собору.

48404097_342758266525538_4455320342377791488_o

Хай коментують далі, хай винаружують свою нетерпимість, свою нелюбов – усе, що вони протиставили волі тих, хто висловився за Помісну Українську Церкву. Собор обрав її першого Предстоятеля зовсім не за сталінськими методами відродження патріаршества у колишньому СРСР, за вказівкою з Кремля, насадивши всюди перевірену й надійну агентуру НКВС, а спираючись на широку волю українського народу, на волевиявлення архієреїв, які взяли участь у Соборі.

48359216_342758253192206_1326548765888217088_o

Тому можна впевнено стверджувати, що не буде ніяких гонінь, ніяких переслідувань, захоплень, викручувань рук, побиття і подібних страшилок, якими щосили намагаються налякати пересічних вірян ті, хто зацікавлений у подальшому розбраті у церковному середовищі, у розколах, чварах, плювках, навішуванні брудних ярликів. А що буде? Буде вибір. Вибір, який не омине нікого: ані батюшку, ані матушку, ані пересічного парафіянина, ані ченців з черницями. Кожен мусить буде сказати відверто, зрозуміло, чітко, кого він підтримує і кого обирає – і з цим жити перед обличчям власної совісті і перед обличчям українського народу. Не сумніваюся, що нам доведеться побачити багато чого: сміливість і боягузтво, рішучість і підступність, щирість і дволичність, розсудливість і біснування, любов і ненависть… Вчорашній Собор це вже частково показав.

48394835_342758306525534_4684847809902411776_o

Нехай атмосфера цього дійства – радісна, піднесена, гомінлива, різномовна - доторкнеться до кожного через ці світлини. Поруч зі мною був лише один священик зі Смілянщини: архімандрит Олексій. Зі своєю виразною бородою він охоче спілкувався з іншими учасниками, з журналістами. Тут біли люди з усіх регіонів – від сходу до заходу: зі своїми мовами, культурою, гаслами, священиками-капеланами – але з єдиною вірою у Христа і любов’ю до України. Помісну Церкву в Україні створено, її двері відкриті для всіх. І це головний підсумок Собору. І одна з найголовніших подій в новітній історії нашої незалежної держави.

Олександр Слєпцовський, журналіст

*Допис із «Фейсбук»

реклама

Коментарі  

 
-4 #82 дедушка Ох 24.12.2018 12:16
[quote name="СОЛДАТ"][quote name="дедушка Ох"][quote name="СОЛДАТ"][quote name="дедушка Ох"][quote name="СОЛДАТ"][quote name="дедушка Ох"][quote name="[/quote
ВЫ плачете и рыдаете?Человек ,просидевший или пролежавший в Песках,сомнител ьно.
Для Вас в качестве совершенствован ия:Мужчины и женщины думают и пишут по-разному. Имеются сотни лингвистических особенностей у обоих полов. В частности, для мужчин при общей нейтральности текста характерно употребление в тексте жаргона и обилие вводных слов вроде «очевидно», «наверное», «конечно».Определять пол собеседника по переписке учат в определенных организациях.Вы их явно не кончали.Насчет АКМ-убедительных доказательств у Вас нет,поэтому опять свалились в штопор или методичку.Ну а насчет дружбы ,обе ваши нации мне противны,так как им присущи одни и те же недостатки.Их много,перчислят ь не буду.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-1 #81 СОЛДАТ 23.12.2018 10:49
Цитую дедушка Ох:
Цитую СОЛДАТ:
[quote name="дедушка Ох"][quote name="СОЛДАТ"][quote name="дедушка Ох"][quote name="[/quote
:lol:

Почему же про попов не получилось,на примере Денисенко (Антонова) даже очень получилось.Не получилось стать митрополитом Московским и всея,он обдурив(на это все вы мастера)Алексия ,что ему нужна полная свобода от РПЦ якобы для борьбы с национализмом на Украине(есть письмо Денисенко), получил полную автономию.

Мадам! -Вы так жалостливо рассказываете про то, как Денисенко обдурил Алексия, что я чуть не плачу.От сходства ударно-спускового механизма в АК и "Штурмгевевера" вообще хочется разрыдаться :D :D :D От скажи мне какая вам ,кацапам, разница под кем была Украина? ОтЬе&итесь уже от нас, ради бога, со своей "дружбой",проживем без вас. Сермяжную правду сказал когда-то генерал Джохар Дудаев.Похоже ,что он не ошибся , и судя по тому как дымятся ваши пер*аки - рассвет уже наступает. ;-)
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-6 #80 дедушка Ох 23.12.2018 08:23
Цитую СОЛДАТ:
[quote name="дедушка Ох"][quote name="СОЛДАТ"][quote name="дедушка Ох"][quote name="[/quote
:lol:

Почему же про попов не получилось,на примере Денисенко (Антонова) даже очень получилось.Не получилось стать митрополитом Московским и всея,он обдурив(на это все вы мастера)Алексия ,что ему нужна полная свобода от РПЦ якобы для борьбы с национализмом на Украине(есть письмо Денисенко), получил полную автономию.Теперь Епифаний(такой же прохвост)думает что турецкоподданый Варфоломей его отпустит у котрого паствы с гулькин отросток то есть денег мало.Мира где варится будет?Ваша держава всегда была то под поляками,то под русскими,то под турками.Такова сермяжная правда.И еще сходство АК и Stg-44 только в ударно-спусковом механизме.А Шмастеренко выполнял работы только по наладке процесса штамповки(есть донесении службы 1-го отдела Ижевского завода)
К чертежам и самой сборке его не допускали.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-1 #79 СОЛДАТ 22.12.2018 17:09
[quote name="дедушка Ох"][quote name="СОЛДАТ"][quote name="дедушка Ох"][quote name="[/quote
В то время когда Хуго Шмайсер (со своим конструкторским бюро в полном составе) делал в Ижевске для сталина новый автомат, "изобретатель" Калашников жрал водяру и играл на балалайке.Дело ж не в различиях компоновки и оригинальности узлов.Дело в том, что во время разговора о церкви "дедушка ох" плавненько так перешел на разговор об АКМ и прочих железяках, которые якобы были изобретены русскими.Поняв , что с церковью случился прокол, ты решил быстро уведомить нас что являешься фанатом АКМ.К чему бы это? :lol: И на последок - М.Шмайсеренко действительно не приложил своей руки к созданию автомата.Он в это время копал Черное море.Неужели секилев тебе об этом не рассказал? :lol:
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-1 #78 дедушка Ох 22.12.2018 16:22
Цитую СОЛДАТ:
[quote name="дедушка Ох"][quote name="СОЛДАТ"][quote .

Солдат ,мне даже страшно от твоих познаний элементов памятника.Наверно ты был на открытии сего мемориала.И расчехлился в своей недалекости.
Обычно самые недалекие начинают рассуждение о сильном внешнем
сходстве АК и Stg.44. Что и не удивительно-назначение
одно, эпоха тоже одна, компоновка тоже схожая. Только вот началась эта компоновка отнюдь не со штурмгевера, не был Шмайсеренко тут пионером.
В создании АК следа руки лично Миколы Шмайсеренко усмотреть
невозможно, даже косвенно:очень много различий в
компоновке всех основных узлов АК и Стг.Да в АК нет практически оригинальных,но вых узлов,как и в Штурмгевере (не веришь? сравни Стг.44 и чешского пулемета ZB-26, 1926 года).
Весь ключ - именно в технических и инженерных решениях по компоновке
и объединению известных решений в одно работающее целое.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-5 #77 Ох,Атеїст.Цинік,Мдаа і ко 22.12.2018 12:36
Цитую СОЛДАТ:
Цитую Ох,Атеїст.Цинік,Мдаа і ко:
Лікбез, 8)

Солдат, любимчику наш :P
що робив гундяйка на колегіі міністерства оборони рашки - сидів :lol:
де все-таки живе БОГ- точно не в церкві :lol: :lol: :lol:
чому падають освячені попами ракети-земне тяжіння :lol: :lol: :lol:

Тоді і я дозволю собі відповісти на питання вашоі компаніі "До кого ходять в церкву - до попа чи до Бога?" в стилі задорнова (земля йому скловатою).Є ймовірність що в церкву ходять випити "на шару" Кагору і подивитися на попадью. :lol:

Ну нарешті дійли згоди що до призначеня церкви, так потихеньку і по інших питаннях досягнемо згоди :D :D :D
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #76 СОЛДАТ 22.12.2018 11:55
Цитую Ох,Атеїст.Цинік,Мдаа і ко:
Лікбез, 8)

Солдат, любимчику наш :P
що робив гундяйка на колегіі міністерства оборони рашки - сидів :lol:
де все-таки живе БОГ- точно не в церкві :lol: :lol: :lol:
чому падають освячені попами ракети-земне тяжіння :lol: :lol: :lol:

Тоді і я дозволю собі відповісти на питання вашоі компаніі "До кого ходять в церкву - до попа чи до Бога?" в стилі задорнова (земля йому скловатою).Є ймовірність що в церкву ходять випити "на шару" Кагору і подивитися на попадью. :lol:
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #75 СОЛДАТ 22.12.2018 11:38
Цитую дедушка Ох:
Цитую СОЛДАТ:
[quote name="Дедушка Ох"][quote name="СОЛДАТ"][quote name="Ох"][quote name="Практик"].

[/quote.А вообще то сравни тех документацию на АКМ и Stg44.
На АКМ найдешь,а вот на "аналог" Stg44 только по запросу к частным коллекционерам, так как эта разработка есть в единичных экземплярах и только
у очень закрытых ценителей оружия.

Немного удивлю тебя - ценителя АКМ.Недавно в москве открыли памятник алкашу Калашникову.Вместе з изображением "изобретателя" в полный рост на памятнике присутствуют (присутствовали ) некоторые эскизы "Штурмгевера".Не знаешь почему они туда попали? :lol: Почему в 1990 году Денисенко (Антонов) ходил к Лукьянову сказать затрудняюсь.Видимо по той же причине почему гундяев ходил к путькину на расширенную коллегию минобороны.В 1990-м году то еще СССР был, тоталитарное , так сказать,государ ство. :D
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-2 #74 Ох,Атеїст.Цинік,Мдаа і ко 22.12.2018 10:46
Лікбез, 8)
«Что, к чему мне множество жертв ваших? Милости хощу от вас»
"Столько уже веков мудрствуете в церемоніях, и каков плод, кроме одних расколов, суеверій и лицемерій. Бездельники прикрылися сим листом в наготе своей. Глупцы основали на тени сей блаженство свое. Безразумныи ревнители породили раздоры раскольничіи, всенародное общество жителей вселенныя, храм мой несогласіем за одни враки разоряющіи, желая ввесть то, чего я никогда не желал, то есть чтоб во всех концах земных на одну меру и форму сошиты были церемоніи. Отсюду непримиримыи соседних земель вражды, ненависти, а нередко и кровопролитіе»
Григорій Сковорода
Солдат, любимчику наш :P
що робив гундяйка на колегіі міністерства оборони рашки - сидів :lol:
де все-таки живе БОГ- точно не в церкві :lol: :lol: :lol:
чому падають освячені попами ракети-земне тяжіння :lol: :lol: :lol:
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-4 #73 дедушка Ох 22.12.2018 08:18
Цитую СОЛДАТ:
Цитую Дедушка Ох:
[quote name="СОЛДАТ"][quote name="Ох"][quote name="Практик"].

Я думаю ,что и ты не прав, все это придумано украинцем Миколою Задричепинога з Чорнобаю.На вопросы N70 пусть отвечает тот кто их поставил.От себя спрошу ,а зачем митрополит Денисенко(кличк а Антонов) ходил перед Поместным собором в 1990 г к Лукьянову,канди дату в члены Политбюро ЦК КПСС негласно курирующего религию в КПСС,наверно чайку попить.А вообще то сравни тех документацию на АКМ и Stg44.
На АКМ найдешь,а вот на "аналог" Stg44 только по запросу к частным коллекционерам, так как эта разработка есть в единичных экземплярах и только
у очень закрытых ценителей оружия.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100