реклама
Sucurity Police

реклама

v_Poluh_POLUIMG_4324 Хасидське сміття в медійному просторі, здається, навіть затьмарило вікопомне львівське...

Уманська епопея – святкування Рош-га-Шана – в цьому році завершилася практично без скандалів і надзвичайних подій. Тут варто сказати велике спасибі українським, а також ізраїльським правоохоронним органам і спецслужбам: спресовані натовпи хасидів – вельми приваблива мета для терористів. Якби таке сталося – репутаційні втрати України на міжнародній арені неможливо навіть уявити.

Цього року щорічне паломництво хасидів до могили цадика Нахмана в пресі супроводжувалося лише традиційною вже темою сміття... Хасидське сміття в медійному просторі, здається, навіть затьмарило вікопомне львівське.

У суспільній свідомості хасиди є чимось однорідним. Насправді лише перелік основних течій хасидизму займе хороший абзац. Не однорідні вони і за соціальним статусом. Є серед них і надзвичайно багаті люди, які контролюють обіг діамантів, бізнес у сфері нерухомості та будівництва, банківський сектор, посередницькі послуги та інше. Вистачає і бідняків, що живуть виключно на допомогу. Природно, звички і поведінку респектабельних бізнесменів і ультраортодоксів, які майже не висовують свій ніс за межі закритих громад, кардинально відрізняються.

Що ж стосується гір сміття, то про нього варто згадувати тільки в ключі профпридатності батьків славного міста Умань. Якщо першу навалу хасидів ще можна було охарактеризувати виразом «як сніг на голову», то всі подальші є абсолютно прогнозованими. Як і абсолютно прогнозовані досить специфічні звички паломників.

musor

Гори сміття мають, звісно, страшний вигляд... Але всі знають, який вигляд мають площі і вулиці наших міст після «народних гулянь». Причому ці танці тривають від сили кілька годин, а не тижнів. Будь-яке велике скупчення людей – це сміття. Досить згадати недавню хресну ходу прихильників Московського патріарха з Кам'янця-Подільського до Почаєва.

Ця «хода» запам'яталася головним чином завдяки тітушкоподібними молодиками в однакових майках із закликом готуватися до війни і прапором бойовиків ДНР. А ось завалені сміттям узбіччя вздовж усього шляху «хресної ходи» залишилися за кадром. Кілька фото, правда, стали надбанням громадськості, але особливого резонансу не спричинили. Але ж тут усього-то пройшли (транзитом) менше десяти тисяч паломників.

Тепер уявіть, скільки сміття продукують 25-30 тис. людей, які тусуються на обмеженій території впродовж майже 10 днів – паломники починають прибувати в Умань з кінця серпня. При бездіяльності комунальних служб тут навіть німці з усім своїм знаменитим «ордунг» насвинячили б. А вже така специфічна публіка, як хасиди із закритих напівсектантських ультраортодоксальних громад, – поготів. Останні й у Ізраїлі мають сумну славу скажімо так, агресивних нечупар.

Найсвіжіша історія стосується ультраортодоксальної і надзвичайно радикальної громади «Шуву Банім», яка належить до течії брацлавських хасидів. Позаминулої весни на вулиці Га-Хома га-Шлішіт в Єрусалимі її члени захопили парковку місцевих жителів і поставили там величезний молитовний намет. Незабаром з'явилися лотки, які торгують їжею і напоями, а хасиди стали залишатися там на нічліг.

За лічені дні колись тихий і затишний район Єрусалима перетворився в справжню клоаку: сміття, бруд, наркомани. Муніципальні служби нічого вдіяти з ситуацією не могли – члени громади надзвичайно агресивно ставилися до всіх, вторгається в простір, який вони захопили.

«Коли вони моляться, ми не можемо ні зайти, ні вийти, – наводить vesty.co.il слова місцевого жителя Яакова. – Хасиди кричать на нас, вимагають, щоб мешканці дотримувалися поділу за статевою ознакою, який вони встановили. Вони поставили під будинком і біля бомбосховища біотуалети, але все одно деякі з них справляють малу потребу прямо на вулиці. Сюди щодня приходять сотні людей, приносять з собою їжу, яка псується. Недоїдки і сміття кидають прямо на землю. Сюди перебралися жити щури з усього району, їх безліч. Ми просто в розпачі».

Історія тягнулася більше року, поки в червні 2018-го представники поліції і комунальних служб нарешті не розігнали збіговисько і не очистили територію.

Однак історія з сектою «Шуву Банім» навіть для радикальних хасидів – свавілля. В Умані такі становлять абсолютну меншість. Переважна ж частина – абсолютно нормальні люди і, що давно доведено, двірників камінням точно не закидають.

Між хасидами «Шуву Банім» і уманськими паломниками є одна кардинальна відмінність. Перші нахабно захопили прибудинкову територію і влаштували там свинарник. Без усякого профіту для місцевих жителів. В Умані ж це – довгоочікувані гості, хоча вони й приносять безліч незручностей. За найскромнішими підрахунками, хасиди щорічно залишають у місті не менше півтора десятка мільйонів доларів. Тобто в Умані осідає близько півмільярда гривень. Звичайно, не всі жителі міста мають прямий доступ до цих джерел вічнозеленої благодаті. Але гроші залишаються в Умані й працюють на її економіку, тож опосередковано вигоду від цього мають всі.

І ось тут виникає питання: а чим зайняті комунальні служби? І куди дивиться місцева влада? Адже чисто не тільки там, де не смітять, а й там, де прибирають.

«Відмазки», що на паломників заробляють виключно квартироздавачі й «крамарі» з перевізниками, а в міську казну нічого і не капає, – нісенітниця. Скарбниці теж непогано перепадає. Крім того, в місті прекрасно знають, хто заробляє на хасидах і скільки. Цілком можна запровадити місцевий збір «на хасидське сміття». Цих грошей з надлишком вистачить, щоб на період паломництва найняти півсотні двірників і орендувати з десяток сміттєвозів. За таких величезних грошових вливань дивно не виділити тоненьку цівку для підтримки чистоти.

На розповсюджуваних в соціальних мережах фотографіях добре видно, що в багатьох випадках наявний не результат міфічної діяльності «хасидів-зас*анців», а абсолютно реальний результат бездіяльності батьків міста. Гори пакетів біля сміттєвих баків – тому яскраве свідчення. Паломники прибрали за собою й дисципліновано віднесли все до сміттєвих баків. А вже подальша доля викинутого – не їхній головний біль.

Смішно: всього 25-30 тис. паломників паралізують життя досить великого міста, а за процесом очманіло спостерігає вся країна. Для порівняння: у славному місті Назарет станом на 2016-ий проживало 75 922 жителів, в не менш славній Умані в 2010-му нарахували 92 700 осіб. Проте Назарет примудряється щорічно приймати більш 2 млн паломників з усього світу – і сміттєвого апокаліпсису там не спостерігається. Назарет, звичайно, батьківщина Христа, але приїжджі все одно Святим Духом не харчуються і залишають після себе не менше сміття, ніж хасиди в Умані. Ну, хіба що під ноги порожні одноразові стаканчики не кидають. Але відходи в Назареті, як, втім, і Єрусалимі (де горезвісних хасидів – куди не плюнь), вивозять вчасно. Сміттєвий амаргеддон там, правда, трапляється, але виключно під час страйків працівників ЖКГ.

Може, ми щось пропустили, і в Умані теж був страйк?

Дмитро Полюхович, журналіст

* Допис у «Діловій столиці».

Фото: Укрінформ

реклама

Коментарі  

 
-3 #2 Служба чистоы 17.09.2018 16:53
Эти хасиды за три дня в городскую казну и кошелек многих уманчан привозят столько денег, что этот журналист на балакает за 10 жизней. Или может журналист будет отрицать, что на центральных площадях наших городов только после новогодней елки мусора если не больше, то и не меньше. А что касается городских властей, согласен. Могли бы и пошевелится, а не только подсчитывать навар.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-1 #1 Ох 17.09.2018 14:58
Любітє кататься, любіє саночкі тягать...
=====
Навчилися з євреїв пінку збивати, вчиться вчасно прибирати. В цивілізованих країнах комунальні служби щодня до сходу сонця прибирають в місцях масового гуляння, або масового збору людей у вечірні часи.
На прикладі поліціянтів запросіть на підмогу ізраїльтянських комунальників...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100