Улітку починається галас з приводу того, що випускники отримали незатребувану професію. Моя думка – вина батьків, а не держави чи ВНЗ. Ось живе у мене рідня в Литві. Курортне містечко. У сім’ї двоє дітей. Привчені працювати влітку з 10-12 років. Так, є спеціальні служби, які допомагають «працевлаштуватися», але … ними не дуже й користуються. Батьки допомагають домовлятися своїм дітям про роботу. Навіть, якщо діти самі знаходять собі роботу ( а це 90% випадків), батьки приходять і гарантують роботодавцеві, що слідкуватимуть за своєю дитиною і змушуватимуть її трудитися на совість. За літо дитина заробляє собі кишенькові гроші на рік. Або на одну велику покупку.

Коли мій син закінчив перший курс, я поставив його перед вибором: або за літо він знайде роботу, щоб оплатити навчання самостійно, або кидає ВНЗ.

На його несміливі викрики про те, «ой, що буде», сказав, що якщо він після першого курсу не зрозуміє, як він своєю професією заробить на життя, то за наступні 4 роки цього не відбудеться тим більше.


Дмитро Зорін, черкаський підприємець, консультант з питань бізнесу

* фрагмент дискусії facebook-групи "Я живу в Черкасах"

реклама

Коментарі  

 
+1 #5 Helen 08.07.2011 20:43
Только тогда будет студент учиться и затем хорошо работать,когда у него будет мотивация это делать,а это- заработок,и что бы кто не говорил,стимули рует только МАТЕРИАЛЬНОЕ + результат!!!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #4 Знающий 08.07.2011 17:01
Уважаемый Зорин Д.В. Если действовать, а не рассуждать, то все профессии востребованы! Не вина государства говорите?! А почему тогда государство только требует,а не дает(грубо говоря)?!Почему не создаются новые рабочие места, почему программы помощи по трудоустройству молодым специалистам не работают,почему нет программ бесплатной переквалификаци и,где хоть какая-то помощь выпускникам?!Это ведь не вина родителей!!! Государству не интересно работаешь ты или нет,но налоги плати (даже ели получать ту смехотворную помощь по безработице выжить не реально)!Если нету связей или знакомств,то найти нормальную работу очень проблематично,и Вы это не хуже меня знаете. В принципе Вы поступили правильно отправив сына на лето на работу (своеобразная подготовка к самостоятельной дальнейшей жизни), но про полученную профессию говорить так тоже нельзя - посоветуйте ему в выборе, проанализируйте вместе, что ему больше нравиться и насколько это актуально, какие перспективы и к чему он больше тяготеет!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #3 Крук 08.07.2011 15:45
рік навчання в Черкасах від 8,5 Кгрн. + проїзд + харчування
якщо працювати в МакДональдсі цілий рік - оплатити вийде, але, якщо працювати постійно - можна сміливо не йти вчитися, бо крім диплома нічого з університету працюючий студент (тим більше першокурсник) не отримає.
Так само - чи може займатися репетиторством студент-першокурсник??? - може, але його рівень знань, як у серії Сімпсонів - на один урок випереджає рівень знань учнів.
Пишу, знаючи про що, тому що весь 4-й курс пропрацював (навіть по спеціальності), перевівшись на індивідуальний графік, але, оцінивши продуктивність свого навчання в такому режимі, звільнився щоб довчитися на 5-му. І не жалкую. Краще отримати повноцінні знання, які дають змогу конкурувати на посади зі значною зарплатнею, ніж заробляти копійки, жертвуючи часом для навчання.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #2 Зорин Д.В. 08.07.2011 12:40
Сын работает в МакДональдсе.
Доход 1200 грн. в месяц. За обучение отдавал 1100 грн. в месяц.
Моих младших сына и дочь "репетирует по английскому" студент. Его доход в месяц около 2000 грн. Пашет не поднимая головы.
Создать себе доход в 1500-2000 грн. не так сложно. Если действовать, а не рассуждать.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #1 Крук 07.07.2011 19:31
Понти, що то за робота літом для студента з кінця червня по серпень, "щоб оплатити навчання самостійно", - це який дохід повиннен бути??? І як цього досягне першокурсник без досвіду та відповідних знань, коли люди, яких важко назвати недосвідченими чи непрофесійними отримують зарплатню 2000-2500 грн. (це в кращому випадку).
Чи син з розряду "перспективних молодих менеджерів, які мають декілька власних проектів", як Андруша Ющенко?

А говорити мишкам, щоб вони стали їжаками - це кожен гарно вміє!
Мішки не можна рухати заочно!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100