Коли ми працювали  над варіантами бренду міста, то починали з того, чим Черкаси відрізняються від інших міст, що може приваблювати тут людей, зокрема, відпочивальників. Серед таких переваг виокремили Соснівку, Дніпро і наші острови. Соснівка – це певною мірою історична складова, адже свого часу у Черкаси приїздили люди з усієї царської Росії та з-за кордону на відпочинок, лікувати хвороби дихання. Дніпро – це перше, що бачать гості міста. Його часто навіть називають «черкаським морем».

 Ще одна версія, котра виникла, - так звана шахова. Вона народилася зі старого проекту Черкас.  Наше місто відрізняється від інших до всього ще й тим, що має дуже рівні прямі вулиці. Свого часу Черкаси порівнювали навіть із Петербургом, а пов’язували це з ім’ям Гесте, який планував наше місто. Звідси з’явилася версія шахової дошки. Її зображення можна накласти на проект старого міста, розподілити вулиці за тими фігурами, які стоять на дошці й від цього вже здійснювати якісь цікаві проекти. Приміром, у парковій - зробити шахове містечко, виготовити великі фігури шахів, які можна пересувати. Також – обрізати кущі у вигляді шахових фігур… Усе це оригінально, досить незвично і цікаво. Насамперед, дітям. Звісно, я не стверджуватиму, що шахова версія – найкраща, однак, гадаю, вона має право на існування.

Окрім цього, «шаховий» бренд привабливий ще й тим, що це, як відомо, гра сильних і розумних людей. Тобто його можна вже використовувати для серйозних речей – залучення інвестицій, презентації на рівні бізнесових та політичних кіл. Ми добирали кілька висловів про те, що таке гра в шахи. І, зважаючи на те, що це гра інтелектуалів та стратегів, вивели таку тезу: «Черкаси – місто стратегів».

У шаховій версії є ще асоціативний аспект. Одна з фігур – тура, ладья, дуже схожа на вежу. У цьому аспекті асоціативний ряд чудово доповнює дитяче містечко «Казка», башта Шухова, яка розташована на території Водоканалу. Вона належить до тих 11 башт, які взагалі збереглися у світі. Також ми порівнювали туру з облоговою баштою, яку свого часу використовували для штурму стін, і з ладьєю – судном, котре з прадавніх часів курсувало по Дніпру.

"Завдяки вдалому розташуванню вулиць, Черкаси можна порівняти із шаховою дошкою, де кожен квартал відповідає шаховим клітинкам"

"Завдяки вдалому розташуванню вулиць, Черкаси можна порівняти із шаховою дошкою, де кожен квартал відповідає шаховим клітинкам"

Звичайно, жодна версія, що стосується брендингу міста, не може існувати без легенд. Про Черкаси їх існує не так багато. Однак є така легенда про ладьї, які затонули поблизу Черкас, про підземні ходи в районі Пагорба Слави, зрештою, цю версію можна було б прив’язати до відомих історичних постатей – Байди Вишневецького й Богдана Хмельницького, які також любили грати в шахи.

Щодо інших варіантів, які активно обговорювалися на нещодавніх заходах, то варто відзначити, що герб не може бути брендом. Він несе певне історичне й політичне навантаження. Зрештою, нинішній герб не відповідає нормам справжнього герба. Усі геральдисти переконані, що Черкасам треба повернути той герб, який місто отримало з наданням Магдебурзького права. Хоча, звісно, культурні кола переконати в цьому буде нелегко.

Чайка та полуниця – ті варіанти бренду, які також мають право на існування. Однак, на мою думку, бренд – це та складова, над якою мають працювати фахівці. Я не знаю жодного міста, де б жителі самі запропонували собі бренд. Ми неодноразово намагалися проводити конкурси серед студентської молоді, рекламістів. Утім жодна робота не мала належного обґрунтування. Нещодавно спілкувалася з киянами, котрі розробляли бренд для Донецька. Це дуже оригінальне зображення: троянди й вугілля переплетені в вишивці. Я не впевнена, що хтось придумає щось подібне. Адже бренд – це не просто картинка. Це має бути таке зображення, яке, скажімо, на одязі, захотіли носити всі – від школяра до пенсіонера. І носили б це з гордістю.

Марина Волошенко, PR-директор ТОВ "Пресс-інформ", депутат Черкаської міської ради, член команди Сергія Одарича.

Тривалий час очолювала відділ комунікацій та зв’язків з громадськістю Черкаського міськвиконкому.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+4 #18 hitzay 08.08.2011 15:15
Прекрасная идея с шахматами :lol: . Чем вам не Нью-Васюки? Осталось лищь должность мэра города переименовать в великий гроссмейстер города Одарич и потянуться к нам инвесторы на пароходах и на паровозах...
Пы.сы. Оксана молодец!!!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+8 #17 Оксана 07.08.2011 17:53
Лас Вегас: "Все, що робиться у Вегасі - залишається у Вегасі"; Амстердам - "I Am!", тобто "Я тут живу і це найвища цінність"; Копенгаген брендував частину своєї назви "open" і додав, звісно англійською, до зв'язків, обмінів, толерантності, розвитку; Рига має гасло "Live Riga!" - "Живи, Риго!", "Жива Рига" і ще купу символічного позитиву в цьому гаслі. Можна було б продовжувати, але помітьте різницю між вищенаведеним та "Полуничкою" з "Шахівницею", чи навіть значно сипатичнішими мені "Чайкою" та "Козаком" ("просто чайкою" і "просто козаком"). На завершення - брендингом міста можуть займатися лише люди, які, як казав Станіславський, люблять мистецтво в собі, а не себе в мистецтві. Бо це не спосіб "впарювання" товару, а трохи соціальніша річ. Поки що нічого, окрім чергового "впарювання" черкащанам владної команди, у цьому "типа брендингу" не проглядається.
І "Прочерку". То мені не зрозуміло, це блог Марини, чи кореспондент за неї старається? Чому вона дякує за інтерв'ю?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+7 #16 Оксана 07.08.2011 17:50
Все ж поясню, чому не бачу сенсу в спілкуванні з будь ким з нинішньої владної команди міста, принаймні на предмет його брендингу. Адже абсолютно очевидно, що власне, про брендинг міста (а цей процес трохи :) відрізняється від брендингу, скажімо, зубної щітки) не йдеться. Йдеться - правда ж, Марино? - про демонстрацію своєї наче б то зацікавленості у наче б то брендингу, що виявляється у розмові про емблему(логотип ) і далі неї так і не пішла. За сучасними теоріями брендингу територій, елементами процесу є туристична, інвестиційна привабливість, виробничий продукт, політика (стиль управління), культура, люди. Якщо брати останнє, то люди мають любити своє місто, якщо брати політику,то вона має сприяти співпраці людей. Всі разом мають досить ясно уявлати образ міста та мету свого життя чи перебування саме в цьому місті. Якщо згадати останні висловлювання твоєго шефа про черкащан... То про що спілкуватися? Кілька прикладів брендів(далі буде...)
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #15 Оксана 07.08.2011 16:35
Марина Волошенко 05.08.2011 14:51 Марино, не бачу сенсу...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+7 #14 Ботвіннік 07.08.2011 11:55
Найбільш креатиним було б зображення рижої мавпи з шаблюкою, в баскетбольній формі, на фоні шахової дошки.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+6 #13 Helen 05.08.2011 20:11
Вас бы в гросмейстеры ,и коммуникационны е связи пригодились бы!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-5 #12 Марина Волошенко 05.08.2011 14:51
Дякую всім за коментарі (хоч деякі з них і не надто приємні). Щиро радію тому, що ви усі так активно обговорюєте підняте питання. Це означає, що воно на часі. Відвертих критиків прошу звернути увагу, що я не наполягаю саме на такому вираженні бренда міста. Це - лише версія. Придумайте щось краще). Черкасцю хочу відповідсти окремо: мене ніхто і ніщо не примушує ламати голову. Це суто професійний інтерес. Оксано, з тобою із радістю поспілкувалася б на цю тему окремо. Ще раз усім дякую за активну позицію. А "Прочерку" - за інтрев'ю.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-5 #11 Тетяна 05.08.2011 14:11
Семен Семенович, я з Вами не погоджуюсь (це я про дороги), самі найгірші дороги в Днепропетровськ у, Світловодську ну і звістно Кіровоградська область.
А якщо говорити про бренд Черкасс "шахова дошка", це якось вже зі східним відхилом. Брендом Черкас повинна бути козацька тематика.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+8 #10 Семен Семенович 05.08.2011 13:38
Латані-перелатані дороги - найкращий і правильний бренд Черкас.Таких гидких доріг ТОЧНО ніде немає.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+8 #9 черкасець 05.08.2011 11:02
Хай такі як Волошенко собі голову ламають над поставленими завдяанннями. У них це добре виходить)))
а ідея про шахи може десь і цікава, але лише в теорії. І нагадує "Нью Васюки")))
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100