Дизель-поїзд повільно рушив від станції імені Тараса Шевченка у напрямку Черкас. На тверді лави всідалися похмурі пасажири. Навпроти мене біля вікна сидів звичайний на вид дядечко років 50. Чи не останнім у вагон увійшов інтелігентного вигляду чоловік. Він шукав собі місце на протилежному від сонця боці. „Інтелігент” уже пройшов повз нас, коли йому в спину глянув мій сусіда. „Колян!” – раптом здивовано вигукнув він.

Колян озирнувся і собі здивовано вимовив: „Сергію!”.

Чоловіки енергійно потисли один одному руки. Тітонька біля Сергія посунулася і вони почали згадувати минуле. Раз по раз звучало радісне „а пам’ятаєш?!”. Чужі спогади цікавості не викликали і я мало не задрімав. Та раптом вухо вловило у розмові нові цікаві нотки.

– Гадаю, ти неправий, – говорив Микола. – Росіяни нам не вороги. Вони просто не знають усієї правди. Нам і їм не потрібна війна. Тож треба домовлятися, вести переговори. Навіть поганий мир кращий за війну.

– Та хто ж сперечається? – здивувався Сергій. – Я просто не розумію, за який ти мир. Ми значить повинні визнати терористів владою і просити у них прощення? Заплющити очі на жертви, визнати що Донбас то не Україна і домовлятися казна про що? І хто ми тоді будемо для власних дітей?

– А що зробиш? Мир важливіший, – переконував Микола. – Та й не тільки з ополченцями треба домовлятися, а й з Путіним. Він зараз світовий лідер. Світ його боїться, що ми можемо зробити? Та й люди на Донбасі такі, як і ми. Настане мир і ми швидко порозуміємося…

Наші танки переважно стоять на заводах і базах

Наші танки переважно стоять на заводах і базах

 

Російські розстрілюють наших воїнів

Російські розстрілюють наших воїнів


– Не сумніваюся, ти, напевне, порозумієшся. Але не я і не такі, як я. Ми різні, Колян. Я терористів, убивць ополченням не називаю. До речі, я був у Донецьку, коли там сепаратисти навесні мітинги почали проводити. Я ж бачив, як їм поза вуглами гроші за участь у мітингах платили. І вони брали, щоби кричати „Путін!”, „Рассєя!”. Накликали ж собі і нам смерть і розруху. За срібняки, за 200 нібито осоружних для них українських гривень рідну землю і майбутнє дітей продали. То вони вибрали президента-рецидивіста, то вони плювали на змучених наших полонених, котрих бандити вели центром Донецька на День Незалежності. Їхні діти танцюють на наших прапорах, а ти кажеш ми порозуміємося…

Росію кликали не лише бойовики, а й налаштовані проти України жителі Донбасу

Росію кликали не лише бойовики, а й налаштовані проти України жителі Донбасу

 

Вони ж, як і кримчани, дякували „визволителям”

Вони ж, як і кримчани, дякували „визволителям”


Цих людей переконати практично неможливо, коли ти не телевізор з російською програмою. Пам’ятаєш, як шахтарі браво стукали у Києві касками по асфальту, як споряджали тітушок. І де вони тепер, де металурги? Сидять по норах, а їхні підприємства руйнують. Воювати не хочуть ні за свої переконання, якщо вони у них є, ні за Україну. З їхнього боку воюють або покидьки, або найманці, а тепер ще й регулярні російські війська. Пам’ятаєш, як вони з бабами спиняли українську військову техніку, кричали бандери? А тепер дехто з них благає порятунку. А мені їх не жалко. Це вони винні у тому, що сталося. Прикро, що наші діти гинуть через них.

– Наскільки я знаю, твій син студент, – поцікавився Микола, явно для того, щоби перевести розмову в інше русло.

– Так, учився в одному з донецьких вишів, – підтвердив Сергій.

– А мій у Москві вчиться. Уже й дівчину знайшов. Цивільним шлюбом живуть. Я, Сергію, вже скоро дідом буду.

– Отже, твій син запліднює Росію… Може і воювати проти нас піде? От чому ти таким проросійським став.

– Нічого я не проросійський, – образився Микола. – Я реаліст. Нам треба думати про майбутнє наших дітей. От твій де зараз?

– На війні, Колю, на війні. Я б навіть сказав, де саме, але не хочу тут… Він обвів навколо себе очима. Я встиг вдати, що дрімаю.

Спершу дехто вітав «визволителів», а потім ті ж таки люди прозріли…

Спершу дехто вітав «визволителів», а потім ті ж таки люди прозріли…

 

...бо побачили, що таке Росія і Путін

...бо побачили, що таке Росія і Путін


З голосу Миколи було чути, що він знітився.

– Да… Співчуваю. Хай все у нього буде добре!

– А ти не співчувай, Колян, він живий. І буде жити, бо воює за рідну землю. Як треба буде, то я йому на допомогу піду.

– Та не кіпішуй ти, Сергію! Думаю президенти домовляться.

– Пішов ти на хер зі своїм ху*лом, виродком божевільним. Про що з ним можна домовлятися. Він же не своїх дітей в іншу країну воювати посилає, – не на жарт розсердився Сергій. – Срана Європа його і справді боїться. І Обама остерігається. Нема Рейгана. Той би давно нам допоміг. А ці хитро зроблені сучасні політики так розманіжилися, що вже й думати не можуть. Не розуміють, що ми орду стримуємо, яка може і на них полізти. Хоч би зброю дали. Та й у нас зрадників вистачає, або таких обережних, як ти. 500 танків можна на заводі в Харкові за пару місяців відремонтувати. А вони там досі стоять. Ні одного не відремонтували. А хлопці гинуть. Президент „Мотор Січі” Богуслаєв і далі двигуни для вертольотів російській армії продає, з яких наших обстрілюють. Каже, що він не може 300 мільйонів доларів на рік втрачати. А якби його сина з тих вертольотів убили? У скільки б доларів він його життя оцінив? Схоже серед керівників і генералів за Янека тільки продажні або придурочні залишилися, чесних вичистили. Але хлопці воюють, незважаючи на зради. Щодня подвиги здійснюють, як під час Великої Вітчизняної. А хто про це особливо розповідає, хто про них пісні складає? Усі придворні писаки і трубадури жиром вкрилися.

Він відвернувся в протилежний від Коляна бік і замовк.

Мовчав і ошелешений Микола. А тоді все ж не втримався. „А що ти конкретно пропонуєш, Сергію?” Сергій знову повернувся до товариша.

– Миколо, ти розумієш, що Путін блефує. Ні? От і світ не розуміє. Так, Росія сильна військово, але не економічно. Забери у неї газ і вона на колінах. Якщо Захід не схаменеться і не допоможе нам конкретно, ми мусимо самі Росію перемогти. Така наша доля. Іншого шляху нема. Не жити ж нам у ярмі в 21 столітті… Я думаю, якщо навіть Путін збере армію у кілька сот тисяч солдатів, він далі Дніпра не пройде. Ми всі підемо в партизани, гадаю навіть ти (Колян розправив плечі). Якщо потрібно буде, зірвемо газопровід. Хай Європа сидить без газу. Вони тендітні від переляку повсираються. А Росія хай їсть свій газ. Вона його змушена буде просто спалювати. Ти ж знаєш, що газ назад у землю не запхаєш. Він буде виходити і виходити… Звісно, і нам буде непереливки. Та що може бути страшніше голодомору? А наші діди пережили і його. А сучасний холод ми якось витримаємо. Наш народ за минуле століття навчився виживати за будь-яких умов. Звичайно, піднімуть крик продажні всередині країни. От ми їх тоді усіх і вирахуємо. І за законом воєнного часу… Узагалі, треба заборонити росіянам в’їзд в Україну, тільки виїзд. Слід також заборонити розважальні заходи, веселощі на телеекранах. Іде війна, усі повинні це розуміти. Тоді легше буде перевести бойові дії на територію Росії. Так, Колю, на територію твоєї улюбленої Росії. Хай тамтешні люди і твій син взнають, що таке війна. Треба закидати диверсійні групи, зривати „Гради”, які обстрілюють нашу територію, мости, підприємства. Обстрілювати військові частини. Де тоді і зверхність подінеться. Ось так, Колян. Головне без паніки. Я перший у таку групу піду. Я ж в Афгані сапером був, пам’ятаєш? А тепер бувай, бо мені потрібно виходити.

Сергій вийшов на „Буддеталі”, а Микола їхав до Черкас. Він був дуже замислений, як, до речі, і я…

смілянин Олександр Кікін не плаче навіть втративши на нав’язаній нам війні ногу і готовий бити ворога й милицею

смілянин Олександр Кікін не плаче навіть втративши на нав’язаній нам війні ногу і готовий бити ворога й милицею

 

схоже у них є якийсь спільний хитрий план стосовно України?

схоже у них є якийсь спільний хитрий план стосовно України?


Олександр ВІВЧАРИК, журналіст

Фото з відкритих джерел інтернету

реклама

Коментарі  

 
+5 #11 Loki 04.09.2014 19:23
З°.Ы°.Даунбас.Кто хочет,подслушив ает дальше.По договору- дозвонился я(мну удобнее и дёшево).Городишко в ~10k жителей (вокруг живут в основном приазовские греки).В этот раз была мобильная связь.Безвластие.Тэрры пограбили и как то исчезли.Для жителей города и пригородов, за всю войну-самый страшный день в их жизни. Впервые-интенсивнейший дневной обстрел.Дрожали даже стены подвалов.Что это было-?Теперь пострадала северная окраина города и прилегающее кладбище.Кто стрелял - никто не знает.Но сегодня в обед полностью уничтожили расположенноый за северной окраиной посёлок.Рассказал приехавший из кривого рога ЗА КУРЯМИ сосед друга.Он проехал ПО ПРОПИСКЕ донецк и линию фронта.Донецк,где проезжал-разрушения. Посёлок греков-он целых домов не видел. Ему 52, тоже грек. Рыдал.Арту пересидели у друга в подвале.Семью мой камрад отправил к сестре на пока спокойный север области.Накормил соседа и уговорил,не уезжать в ночь С КУРАМИ, которых тот хранит недалеко, у бывшего зятя!Менталитет -полярный лис!!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+6 #10 Loki 02.09.2014 21:14
З.Ы.Даунбас.Дозвонился случайно камраду, несмотря на то,шо тот сидел в подвале.Удалось прилично поболтать.Много рассказал под гупанье снаружи.Если коротко: с города и пригородов в субботу нацгвардия ушла без боёв. Вроде стали в соседнем селе километрах в 5и. Через пригород в город проехали асвабадителе - "дарагие рассеяне". Его поразило обмундирование и амуниция. Выглядит всё как абсолютно новое.За ними прошли потом местные"республиканские гопники".Видос у этих- не как у попандопуло, но гдэ-то так. По слухам, они первым делом дорвались до продуктовых лавок и магазинов стройматериалов в городке.Местечковые владельцы этих шопов, говорят, остались на сегодня без шопов.Ужасная стрельба в окрестностях, но только по ночам.Днём почти тихо.Люмпен-республиканцы прошлись по дворам, типо зачистка.Обошлось вроде без жертв.Убеждают народ их не боятся, они пришли как бэ навести тут порядок и потом "уйдут на киев".Шо взять - гопники! Оставшихся курей соседа ещё не ловят.Пока так, без света и газа.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+8 #9 Пошливы 01.09.2014 22:21
В жизни так и бывает: адин предатель, втарой нормальный. Выбор делает каждый сам. Меня удивляет другое. Ну ладна у меня сложный перелом. Приходится сидеть в компе. Но почему незнайка везде и всё время? Ему што ФСБ деньги платит?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-10 #8 Фільтруйте базар! 01.09.2014 08:35
На ілюстрації, де скан із соцмережі - відвертий грубий матюк. ..........
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+10 #7 ПРУхи ГЕТЬ 01.09.2014 01:20
шо не рожа ,то "Сєрьожа"..Таких опущєнцев нічого не змінить,душонка мєлка,труслива, упадніческа.Хоч би визнав свою нікчемність,так ні,собі навіть признатись такі "Сєрьожи" не можуть,мнять космополітів,ре алістів і розумах,все краще ніж сказати собі,я трус,я раб,я зеро.Раша не ховаючись вбиває українців,дітей ,жінок,чоловікі в(навіть тих що вчора кричали "Расєяяяяяяяяя").А "Сєрьожи" виправдовують себе і рашистів,рашист и обдурені.Занадто часто вони обдурюються,в Чєчні,в Молдові,в Грузії,в Україні..Це дика орда,нелюдяна,н агла.Генетичне сміття ,яке ненавидить весь світ.Мінусуйте ,сміття.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+9 #6 Я черкащанин 31.08.2014 23:23
Вівчарик - класний журналіст, із відчуттям слова. Зрозуміло, що він не записував тої розмови на диктофон, а виклав по пам"яті. Через це й вийшло "причісано". Але головне - не виклад, а сенс: два погляди на стосунки з Росією... На чиєму боці кожен із нас?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-2 #5 Не в захваті 31.08.2014 22:07
Цитую Пасажир:
Якась занадто причесана художньо-літераурна стаття, нагадує твір на задану тему. Такі речі, слід писати з натури, не придумуючи сюжети в поїзді. автобусі, на базарі ...

Згоден. Класичний шкільний твір - молодші класи :-x
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+10 #4 Loki 31.08.2014 18:51
Завтра 1 сентября.Символичный для хуйла день.И хотя он начал эту войну чуть раньше,будем посмотреть.Вот и станет видно,шо делать с рассеей.Запад вам не поможет.Цивилизация развращает и если в домах бюргеров, каждый из которых стоит на индивидуальном и полностью автоматизирован ном обогреве, 365х24х7 не будет +26°C,то их правительствам не поздоровится. Этот вопрос мона щитать закрытым!Даунба с даже сейчас не стал другим.Вчера дозвонился своему тому же другу, живущему теперь на линии фронта.Нацгвардия в городском бою взяла верх и выбила терров и асвабадителей.Он пользуясь затишьем переехал в пригород,в унаследованный родительский дом. Переговорил с соседом,пакующи м в тракторный лафет своих курей. Свою жену с детьми тот уже отправил вглубь страны.Сам спасает трактор, лафет и курей.Рассказал, что когда в пригород входила нацгвардия,солд аты ПОШЛИ ПО ДВОРАМ ПРОСИТЬ ЛОПАТ окапываться с техникой. И шо?Их прогнали вместе с техникой!!Ночую т в подвалах.Газа, света и хлеба нет. Связи сегодня тоже.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-2 #3 незнайка 31.08.2014 16:25
Где реформы?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+10 #2 Черкащанин 31.08.2014 14:20
Я думаю, що багато хто має такі думки як Сергій. Дещо подібні ми на того перехожого, на якого у ночі напав убивця і грабіжник, а він думає (перехожий), що не варто чинити опір, або хоч звати на допомогу, називаючи речі своїми іменами. Стидно йому, ніяково,не пособі, що це саме на нього напали. І думає він, що все минеться, що це лише жарти такі.

До речі, Олександре,у містах області( і у Смілі) варто б було призупинити використання феєрверків під час весіль.Бо люди цього самі не розуміють, але для цього є міська влада та депутати.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100