реклама
Sucurity Police

реклама

nazar Морський вітер тріпоче великий рушник з написом «Українка», що сохне на шворці. Для власників цього кримського пансіонату – вірмен – це слово таке ж іншомовне, як для мене, українця, інші торгові марки горілки – «Nemiroff» чи «Stoletov».

Таке мелодійне для мене слово – «українка» – виявилося єдиним українським словом, яке оточувало мене у цьому російськомовному середовищі в Криму, який, між іншим є адміністративною одиницею півдня України (роз’яснення не мною придумане, а взяте з Вікіпедії). Так, як це не прозаїчно, але Крим – це УКРАЇНА. Хто в цьому сумнівається? Я!!!

 Загартований далеко не україномовним середовищем в Смілі, де я виростав, я спокійно ставлюся до людей, що спілкуються російською. Більше того, у мене є російськомовні друзі. Але я не комплексую, спілкуючись з ними українською. А от Крим мене дістав. Це вже, вибачте, як ті «5 капель»: «переворот твого світу»…

Я не зміг купити в Криму сувеніри з написами українською мовою. Нема пропозиції! Я не зміг замовити україномовну екскурсію. Нема пропозиції! Але ж так хотілося побачити таку відому пам’ятку архітектури, як «Ластівчине гніздо». І що? У екскурсійному мікроавтобусі нам розповідали про Катерину ІІ, Петра І та інших. На набережній Ялти нам показували Леніна, який там стоїть серед пальм вдягнутий у пальто, бо скульптор не врахував клімату цього міста. Ніхто і не думав туристам розповідати про українську історію Криму: про дружину султана Османської імперії Сулеймана І Пишного Роксолану, про лікаря і письменника Івана Липу, який народився в Керчі, про співачку Оксану Петрусенко. А як можна не згадати НАШОГО, українського письменника, історика і перекладача кримськотатарського походження Агатангела Кримського!!!

Та ви не думайте, що я тіпа такий вумний і всі ці прізвища одразу самі в мене випливли в голові. Я просто прогуглив інтернет. Задав у пошук «Українці в Криму». І все. Не так все безнадійно.

Кримський Ленін у пальто

Кримський Ленін у пальто

Українці ж нібито титульна нація в Україні. В мікроавтобусі я з дружиною не був білою вороною. Там були і західняки, і волиняни. Проте екскурсоводи орієнтуються виключно на російськомовних туристів.

Як пояснила мені одна екскурсовод, Крим – інтернаціональне місце… Але це аж ніяк не пояснює, чому дітки в Криму катаються по пірсу на машинках, над якими розвівається прапорець Росії. Машинок з синьо-жовтими прапорцями я так і не побачив…

Коли я їжджу до своїх родичів у Західну Україну, то почуваю себе вдома. Маю на увазі не конкретно будинок чи квартиру, де живуть родичі, а населені пункти: Тернопіль, Івано-Франківськ, Добромиль (Львівська область) тощо. Щодо останнього міста, то там ксьондз намагався спілкуватися зі мною українською, а не рідною для нього польською, розповідаючи мені про історію костелу.

За кордоном я, на жаль, ще не був. Але в Криму я саме так себе і почував: іноземним туристом, що приїхав у якусь державу. Але дуже хочеться відчувати на своїй землі, що ти вдома.

P. S. Порада кримським екскурсоводам: вчіть державну (якщо вже не рідну) мову. Упевнений, я такий не один. У вас будуть набиратися групи туристів.

Назарій Вівчарик, журналіст, відповідальний редактор інтернет-ресурсу "Прочерк"

реклама

Коментарі  

 
+2 #53 Володимир 17.12.2023 20:05
не можна російській давати статусу ніякої мови, вони просто наглющі
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #52 Ахмед 22.03.2014 10:26
Ось і маємо.

Все це результата державної недолугої політики і таким от "діячів", а також нехтуванням місцевими реаліями регіону.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #51 гробарь 21.03.2014 23:57
#29
 Історик 12.08.2011 10:47Цікаво те, що ми намагаємося українізувати Крим такими самими діями і логікою як сов"єтизували Україну, особливо західну. 
Боюсь що результат буде подібним. 
Поважати всіх і вся хто живе,дихає стоїть і рухається на Укрїні, це має стати нашою націонльною ідеєю. 
Інакше на смітник історії попадемо, причому після великого розбрату і мордобою...

Браво!, Историк. Вы - провидец!!!
 
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #50 Воля 21.03.2014 19:23
""За кордоном я, на жаль, ще не був. Але в Криму я саме так себе і почував: іноземним туристом, що приїхав у якусь державу. Але дуже хочеться відчувати на своїй землі, що ти вдома.

P. S. Порада кримським екскурсоводам: вчіть державну (якщо вже не рідну) мову. Упевнений, я такий не один. У вас будуть набиратися групи туристів.""


Добазарився?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+12 #49 Патріот 17.08.2011 20:35
Вже й черкаські мавпи пізнають українське, а кримчани за двацять років незалежності не можуть роздуплитись де живуть.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+11 #48 Тверезий 17.08.2011 18:25
Назаре! Не займайся шароварщиною.Татари теж українською не розмовляють - ти й до них претензії маєш? Мова, кажеш? Табачник он нею володіє значно краще від тебе - а що від того для України?! Головне, щоб у Криму ВСІ визнавали, що живуть в державі Україна, а держава Україна щоб навела нарешті порядок з подвійним громадянством "п"ятоколонних". Зрештою, щоб СБУ навіки заборонила в"їзд в Україну усім тварюкам, які агітують за те, щоб відколоти Крим від України.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+6 #47 Добромиль 17.08.2011 11:46
Дякую за приємну згадку!!!! ось чому кожного року я усе більше хочу в гори і свої рідні Карпати)))
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+9 #46 М-дюку 17.08.2011 09:23
Цитую м-дя:
критикани слухайте сюда, коли зі мною в Москві українською спілкуватимутьс я, то я повірю, що російська в Криму - це норма. Україна для українців. І все. А базарити будете дома на кухні

Якщо відкинути хамське "всєм слушать сюда!" - у решті підтримую попереднього "доповідача"!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+13 #45 Патріот 16.08.2011 21:34
Співчуваю українцям, що живуть у російськозбочен их областях. Україна для українців! Крапка
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+11 #44 м-дя 16.08.2011 19:36
критикани слухайте сюда, коли зі мною в Москві українською спілкуватимутьс я, то я повірю, що російська в Криму - це норма. Україна для українців. І все. А базарити будете дома на кухні
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100