4a0ddc02e288bd6cd26a4c27b7efa831 Сьогодні вранці до мене зателефонувала старенька з сусіднього під’їзду.

– Саша, ти не знаєш чому немає води? – запитала вона.

– Та ні, – відповів я, – не знаю.

– От халепа, – забідкалася старенька. – А я зранку з пляшок повиливала. Що тепер робитиму?

– А навіщо вам вода у пляшках? – здивувався я.

– Так я у пластикові гарячу воду наливаю, обкладаюся ними і так гріюся, опалення ж нема…

Старенькій 90 років. Живемо ми з нею в будинку, що стоїть у центрі Сміли. Сміла розташована майже в центрі України. В Україні знаходиться центр Європи, на яку ми рівняємося і повноправним членом якої прагнемо стати. Надворі XXI століття. Сьогодні уночі мороз сягав двох градусів морозу, вітер ледь не збивав з ніг. Але у нас відключили опалення і 90-річна бабуся гріється пляшками з нагрітою водою… А тепер і води нема. Навіть слово «ганьба» в цій ситуації занадто м’яке.

Опалення цієї зими в Смілі відключають не вперше. Вся Україна знає про наші проблеми, про те, що ТОВ «Сміла Енергоінвест», яке постачає тепло в наші оселі, заборгувало за спожитий газ великі гроші. Директор Департаменту містобудування, архітектури, будівництва та житлово-комунального господарства Черкаської ОДА Сергій Демиденко восени привселюдно заявив: аж 178,2 мільйона гривень! При цьому загальний приріст боргу за рік склав майже 80 мільйонів. Однак представники товариства-боржника наголошують, що заборгували лише близько 25 мільйонів гривень… І все ж, 5 грудня минулого року правоохоронцями було затримано засновника ТОВ «Сміла Енергоінвест» Андрія Карпенка, який підозрюється у привласненні коштів споживачів за послуги з постачання теплової енергії в загальній сумі більш як 38 млн. 500 тис. грн. Проте за два дні у Придніпровському районному суді Черкас було відмовлено в задоволенні клопотання слідчого про обрання підозрюваному запобіжного заходу – взяття під варту з можливістю внесення застави на суму завданих збитків в розмірі 38 млн. 530 тис. грн. Його взяв на поруки обраний в Одесі Народний депутат України Іван Фурсін – колишній регіонал, а нині член депутатської групи «Воля народу», який у цей час нібито голосував у Верховній Раді за державний бюджет… Про це писали у відкритих джерелах ЗМІ.

Отже, судова система прозоро натякнула злодіям: крадіть навіть у великих розмірах, ми вас не образимо, допоможемо в разі чого. До речі, коли 2015 року пограбували мою оселю, тодішня міліція досить швидко затримала грабіжників. Але суддя, тепер уже пенсіонер, відпустив їх під смішну заставу. Після того грабіжники вбили людину. Тобто стали вже і вбивцями. Але чи нема крові і на руках судді, який випустив злочинців?

З огляду на все це у людей, зокрема і в мене, виникає запитання, а чого це наша Феміда така прихильна до злісних порушників закону, чому страждають переважно законослухняні громадяни? Насмілюся припустити, що, напевне, має якийсь інтерес. Може фінансовий? Десь же крадені гроші діваються. Навряд чи всі осідають у кишенях злодіїв…

Тож мені цікаво, чому НАК «Нафтогаз України» роками терпів накопичення боргів Енергоінвестом? Чому голова правління ПАТ «Черкасигаз» Сергій Буян, такий буйний у Смілі зараз, не звертався у прокуратуру, коли борги за газ тільки почали накопичуватися? Чому лише на словах діяльне найвище обласне керівництво? Чому ніхто не притягує до відповідальності тих посадовців зі Сміли, які укладали дивний договір з Енергоінвестом і продовжували його. Дехто із них, кажуть, навіть при посаді в Черкасах…

От і виходить, що страждають не злочинці, а сумлінні люди, котрі, наприклад, заплатили за спожите тепло, але котрих хочуть змусити зробити це вдруге. І карають холодом. Тобто, страждають звичайні сміляни. І то не всі. Буян відключає, насамперед, ті котельні, які не обігрівають дитсадки чи школи. Тож і серед заручників, є, так би мовити, особливі заручники.

Що вражає найбільше, так це беззаконність і безглуздість подібних дій. Адже ніхто з тих, що мерзнуть, у Смілі, зокрема і 90-річна бабуся, навіть померши від холоду, не зможуть вирішити проблему того ж Черкасигазу. Вони навіть якби дуже хотіли, не зможуть погасити вкрадене ТОВ «Сміла Енергоінвестом» і не зможуть вибити у них поцуплене. Тому відключення тепла серед зими можна розцінювати хіба що як свідоме порушення Закону, адже за законодавством України від теплопостачання під час опалювального сезону споживача відключати не можна. І тут мала би бути негайна реакція прокуратури. Але…

А може відключення тепла в Смілі є просто задоволенням садистичних нахилів керівників «Черкасигазу»? Або свідомим катуванням людей, що заборонено Статтею 3 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. (Заборона катувань є абсолютною і не може бути виправдана жодним поясненням – це особисто для Сергія Буяна…).

До речі, буквально цими днями заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Едуард Кругляк пообіцяв, що тепло в Смілі більше не відключатимуть… То хто у нас при владі, хто нами керує – садисти, злодії, брехуни?

Олександр ВІВЧАРИК, журналіст, м. Сміла

реклама

Коментарі  

 
0 #10 депутат 03.02.2018 09:47
Що там не зрозуміло, банда на верху і формує таку саму банду до низу, що раз звертались до голови ОДА Ткаченка, чи його заступника Овчаренка, або поради, топить очеретом дає радник голови ОДА. Якщо відсутні повноваження в цих осіб вирішить питання, то нехай не товчуть воду в ступі, а направлять людей до тих, що можуть рішить це питання. Але цього не хотять робить на верху і це підтверджує вище сказане. Тому не потрібно шукать зовнішнього ворога, чіплятись до мови, а розбиратись із своїми гнидами.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-13 #9 Кривакалiївка 01.02.2018 15:52
Половина дописiв на ворожiй мовi.Геть агентiв кремля,шпигунiв московiї та сiлькорiв, які пишуть статті після келиха пива.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #8 З ким говорите? 01.02.2018 13:42
"Антістєц" - банальний проросійський ідіот. Очікувати від нього адекватних коментарів не варто - ущербне просто "воєт на луну" з-за того, що рашка з її щамі, кокошнікамі і балалайкамі далеко від нього, затюканого всіма в Україні :D
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+7 #7 Заметил 01.02.2018 13:23
К чему такая пафосность и словоблудие, антистец, когда есть конкретный вор и конкретные покровители? Или тебе не обломалось?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+6 #6 Практик 01.02.2018 13:20
А мне кажется что именно многолетняя, возможно и проплаченная, деятельность против Украины таких вот антистецов, нежелание принять выбор народа, бессмысленные мечтания о прошлом и даже подрывная деятельность и привела к таким вот последствиям. И будет какое то время ещё хуже. Потому что настоящие буйные(не буяны)гибнут на фронте, а антистецы живут и сеют в обществе недоверие и разочарование. Но это тоже бессмысленно. Это только замедляет наше движение вперёд. Его не отановить ни путину, ни ориентированным на него антистецам...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-2 #5 Антистец 01.02.2018 09:32
Многолетняя публицистическа я (пропагандистск ая) деятельность этого журналиста и многих других, придерживающихс я подобных же взглядов, - одна из причин (уточню, что не главная) описанных в статье явлений. Пока это не будет осознано в обществе ситуация с качеством и удобством жизни в стране будет обязательно ухудшаться.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #4 Пошливы 31.01.2018 18:38
А как депутат то сразу подставил плечо вору. Знаем мы этого Фурсина - друга Льовочкина. Много он людей обидел. Отольются ещё ему людские слёзы. Но чего он так за Карпенка старается? Неужто и Карпенко с Львочкиным, как и Фурсин, вместе учился?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #3 Казбет 31.01.2018 18:04
Мені здається в Смілі реалізуют якийсь хитрий план. Чи не випробовуют тут якусь забугорну методику, щоб довести людей до бунту і вони пішли громити владу. А якщо він вдасться, то поширять його на всю Україну
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #2 Відповідь 31.01.2018 17:41
Ви дозволили керувати собою злодіям з садистскими нахилами.
Потрібно вже було давно навчитись самому думати та висновки робити. Може ще й сказати чому? А саме тому, що всі ви там як діти, завжди шукаєте тата, який дасть відповідь на всі запитання й буде нести за свої відповіді повну відповідальніст ь. А ви всі, як і завжди, звичайно не причому. Бо тата так відповіли й порадили, а ви всі сиділи та кожний свою передвиборну гречку доїдав, поки він вам десертом локшину на вуші вішав, за що, за скільки, за кого. Продались, купившись на "татові" роз'яснення й відповіді, то й жуйте мовчки, поки наступну передвиборчу порцію не отримаєте.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #1 Відповідь 31.01.2018 17:31
Відповідь на питання у заголовку: Злодійкуваті садисти з бандитськими методами.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100