1486632029_214x320-images-news-082016-3a130bf3f7d7f021777ef47d9cee4b10 Український інститут нацпам’яті пропонує вилучити з переліку державних свят 8 Березня та 1 Травня.

Розроблений законопроект «Про державні й інші свята, пам’ятні дати і скорботні дні» винесли на громадське обговорення.

Варто наголосити, що це поки лише пропозиція, законопроект. Він ще буде підлягати обговоренню громадськістю і в нього вноситимуть корективи. Водночас, це частина офіційної політики пам’яті. Оскільки ця політика розрахована на формування національної свідомості, то така пропозиція є послідовною і логічною. Перегляд державних свят можна вважати продовженням стратегії декомунізації, яку вже розпочали після Революції Гідності. Основна ідея – відійти від радянського стереотипу, який у нас ще частково залишився.

Часто питають, наскільки це на часі, так само як і про декомунізацію. Я вважаю, що подібні рішення у нашій країні ухвалюють уже навіть із запізненням.

Щодо пропозиції вилучення зі списку свят 8 Березня, принаймні, не робити його офіційним святом, почалася чи не ціла кампанія заперечення такого підходу. Думаю, це неправильно. З’явилася навіть петиція на сайті Адміністрації Президента із пропозицією ліквідувати Інститут національної пам’яті. А це вже не лише прагнення вплинути на впорядкування календаря, але й намагання повернути державну політику в інше русло.

Свято 8 Березня набуло різних сенсів, воно, справді, вже не є тільки комуністичним. Його сприймали останніми роками як суто жіноче свято. Звикли, що у календарі був «чоловічий» день – 23 лютого і «жіночий» день – 8 Березня, тобто свято набуло компанійського характеру, як правило, відзначалося на корпоративах, у сімейному колі. Тому дехто це сприймає так, ніби у них хочуть відібрати його. Думаю, в цьому разі варто знайти більш вдалу модель вшанування українських жінок. Так як поступово перестали визнавати 23 лютого, і суспільство в більшості прийняло ідею святкування 14 жовтня − Дня захисника України. Так само можна знайти альтернативу жіночого дня, наприклад, День матері або День сім’ї.

Я звернув увагу, що вилучення 8 Березня з-поміж державних свят критикують не лише люди «лівої» політичної орієнтації, але й європейськоорієнтовані – ті, хто має феміністичні погляди і пропонує розглядати цю дату як день боротьби за права жінок. Вважаю, це спробою грати на тих речах, які не є актуальними. Тим паче, відповідно до українських традицій, у нашому суспільстві сформувався паритет соціальних ролей чоловіків і жінок

Віталій МАСНЕНКО, доктор історичних наук, професор,

завідувач кафедри історії України ЧНУ ім. Б. Хмельницького

*передрук з "Нової Доби"

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
-2 #28 блазень 14.02.2017 21:57
Цікаво, навіщо цей науковец шукає альтернативний вихідний, щоб його нація ще раз набухалась???
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-5 #27 . 14.02.2017 12:14
Дальше День Валентина - вихідним днем! Чим він гірший за 8 березня?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-20 #26 Мудрагель 13.02.2017 11:43
Жєнщіни, угаманітєсь! Ви перєсталі виходіть 8 марта на дємонстрацію, ви пєрєсталі боротця за права угнєтенних жєнщін, ви предалі ідеали соціал-дємократкі і прастітуткі Клари Цєткін, поєтому у вас забралі виходной. Покайтєся, начнітє бороться, почніть святкувати День Матері (який ви не святкуете), відмічайте недєлю святих Жен-Мироносиц,
і вам воздасться і буде вам празник, який святкують в Анголе, Гвинее-Бисау, Замбии, Камбодже, Кении, КНДР, Мадагаскаре, Монголии, Уганде и Эритрее. Всі хто хоче залишити празнік - той ізвращеная суфражистка.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-5 #25 Не порите чепуху! 13.02.2017 11:36
Какого *** тошнить на эту тему? "Праздник" по половому признаку - безнадежный аттавизм прощлого.
Это какой еще Кларе Цеткин сейчас требуется с флажком и воздушными шариками ходить, чтобы ее не "угнетали"?!
Бороться за "права" женщин есть резон лишь в исламском мире, где эти права притесняются!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-7 #24 Коня на скаку... 13.02.2017 11:01
Цитую черкащанка:
я не хочу смотреть на женщин великобритании и франции!

Смотрі на женщін вєлікорашкі - в етот празднічний дєнь оні собірают мужей под заборамі, как прінцесси - сказочниє падснєжнікі. Только нє такіє благоухающіє)
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #23 Березневий кіт 13.02.2017 10:57
Цитую Небайдужий:
Масненко при любій владі найде альтернативу.А взагалі із чого шум? Святкуйте кожен шо хто хоче.

Сто відсотків! Весь світ знає, що 8 березня - це свято якоїсь там "солідарності" жінок. Хто хоче - піднімає за це чарку, хто хоче - дарує квіти. Але вихідний день - тільки в країнах колишнього совка, де чимала частина "мужчин" все-одно зранку так накИдаються по 50 і по 100 грам, що лика не в"яжуть, і до роботи все-рівно непридатні :-x
Хто вміє нормально святкувати 8 березня - той святкуватиме його і далі, без обов"язкової роздачі начальством гостинців на роботі.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+10 #22 Дэн 13.02.2017 10:06
А якщо ліквідувати інститут пам`яті користі буде значно більше. Там вигадують проблеми щоб виправдати свое існування.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #21 Антистец 13.02.2017 09:53
Спорю, что ничего из того, что продвигает нынешняя власть проглотившему переворот населению, через 10 лет не то что отмечаться не будет, даже вспомнить будет стыдно.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #20 Актуально 12.02.2017 20:19
Цитую ВІРА:
Коли собаці не х.р дєлать, вона яй.я лижет. Не чіпайте старі дати.

Перша частина коментара видається дуже актуальною і влучною, хоч і викладена в художній формі.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+9 #19 ВІРА 12.02.2017 18:59
Коли собаці не х.р дєлать, вона яй.я лижет. Не чіпайте старі дати.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100