Міністр охорони здоров’я нещодавно озвучив, що в країні не вистачає 49 тисяч лікарів. Звичайно, ця проблема не може обійти й нашу обласну лікарню.  В нас є велика потреба у лікарях патологоанатомах, рентгенологах, лаборантах. Скажімо, патологоанатомічне відділення забезпечене фахівцями лише наполовину, рентгенологічне – на 60%. Але ми працюємо над цим питанням. В рентгенологічне нещодавно взяли лікаря з інтернатури. Ще один наш фахівець висловив бажання перекваліфікуватися. Гірше з укомплектуванням підрозділів лікарями-патологоанатомами. Мало хто хоче працювати саме за цією спеціальністю. Якщо, скажімо, для лікарів, які працюють у тубдиспансерах, передбачені надбавки до зарплати, то тут такого немає. Гадаю, вони повинні мати переваги  в зарплаті.

 Інша проблема, що немає вибору такого, як хотілося б мати. На моє переконання, в такому закладі, як наша лікарня, повинні бути представлені всі покоління лікарів. І старшого віку, які вже все знають, можуть підказати, середнього віку – авторитетні, активні фахівці, і молоді, які б переймали цей досвід. Однак, відповідно до наказу МОЗ, ми як заклад 3 рівня не маємо права приймати фахівців відразу після інституту. Це обриває, так би мовити, надходження свіжих сил. Звичайно, що в разі потреби ми звертаємося до Міністерства і просимо дозволити залучити молодих фахівців. Але все-таки хотілося б, щоб був вибір, бо до нас звертаються ті люди, які не отримали допомоги ні в міських лікарнях, ні в районних. І вже тут їм мають надавати допомогу найкращі фахівці.

Брак кадрів спричинений цілим комплексом проблем. Починаючи з тої аури, яка виникає в суспільстві навколо лікаря, і завершуючи матеріальними, побутовими умовами, відсутністю житла. Це дуже важка праця, яка потребує самовіддачі, а до цього не всі готові на тих умовах, які є зараз.

Найбільший відтік кадрів серед медсестер. Але це пояснюється, що медсестри переважно жінки, тому вони ідуть у декретні відпустки, дехто – вступає у вищі медичні заклади.

…Звичайно, є різні випускники. На всіх, хто приходить, дивлюся індивідуально. Якщо було бажання вчитися, то за роки в інтернатурі людина набирається досвіду і стає справжнім фахівцем. Хто не вміє працювати, довго в нас не затримуються. До обласної лікарні переходили медсестри з інших медичних закладів. Більшість швидко звільняється, бо не можуть працювати в такому інтенсивному ритмі.

Я  б не робив проблему з того, що в медицині працюють пенсіонери. Повинні бути всі вікові категорії. Пенсіонери  в нас є, але вони виконують ту роботу, яка на них покладена. І слава Богу, що вони ще працюють. Та головне, звісно, щоб їм на зміну приходили молоді фахівці.

Олександр Дудник, головний лікар Черкаської обласної лікарні

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100