Хочу нагадати всім, що 2011 рік у свій час був урочисто проголошений Президентом України роком освіти, внаслідок чого було визначено комплекс заходів щодо пріоритетного розвитку освіти в Україні.

 Чого тільки не передбачено було в цих заходах – і впровадження інформаційно-комунікаційних технологій, і підвищення природничо-математичної освіти, і забезпечення навчальних закладів сучасними  технічними засобами і багато-багато іншого. І ось розпочався останній квартал 2011 року. І виявилося, що від того великого гуку нам, освітянам, немає чого взяти в руку. А по-іншому й бути не могло. Адже видатки  на освіту зменшили на півтора мільярда гривень, тому кожен учень у 2011 році недорахувався 400 гривень. Видаткова частина продемонструвала вчителю, науковцю, місце освіти й науки. І прикро чути від людей, які скептично до цього ставляться і нам, освітянам, закидають докір. Говорять приблизно так: ну що освітяни, був рік книги – українська книга ледь жевріє, був рік села – село доживає. Тепер чекайте, взялися за вас.  Звичайно, я оптиміст. І хочеться сподіватися, що Бог додасть мудрості й здорового глузду під час прийняття бюджету на 2012 рік, і ці недоречності будуть усунуті. Та є сфера діяльності  в освітянській галузі, де не можна перенести вирішення проблем ні на місяць, ні на тиждень. Це харчування дітей у школі. На початку навчального року Прем’єр-міністр України піддав гострій критиці керівництво Тернопільської області за виділення на харчування одного учня у школі 2 гривні 80 копійок. Він назвав це антирекордом та ганьбою для України. Але помилився Микола Янович. Він не знав чи просто не володів інформацією, а я думаю, що й ви, Сергію Борисовичу, не володієте тією ж інформацією, що не Тернопільщина є античемпіоном у харчуванні дітей, а Черкащина. Бо в окремих районах області видатки на харчування не пільгових категорій дітей ледь досягають 2-х гривень… Якщо порівняти цю суму, то це в кілька разів менше, ніж у в’язницях або в дитячих колоніях. Особливо страждають діти, що під’їжджають до школи. Діти перебувають за межами дому по 9-10 годин. Почуття голоду змушує дітей  купувати чіпси та сухарики, а наслідки цього для здоров’я відомі. Є постанови Кабміну, за якими видатки на харчування мають бути не менше 4 гривень на одного учня. А враховуючи зростання цін, у деяких областях місцеві ради збільшують їх до 6-9 гривень. Є приклади і в нас на Черкащині. В Смілі ця цифра дорівнює 6 гривень 15 копійок. А деякі районні адміністрації, перебуваючи у фінансовій скруті, вдаються до економії за рахунок дітей.  Я пропоную внести такі зміни до бюджету, щоб ліквідувати ці недоречності: встановити межу видатків на харчування дітей не пільгових категорій не нижче 4 гривень 50 копійок.

Валентин Хижняк, депутат обласної ради, директор Макіївської загальноосвітньої школи Смілянського району

*з виступу на сесії Черкаської обласної ради 13 вересня

реклама

Коментарі  

 
+30 #5 Оксана Колісник 15.09.2011 13:03
Кажуть, наступний рік буде роком культури. Тобто, гаплик прийде танцюристам з бандуристами...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+34 #4 Вадим 14.09.2011 10:16
Вы не видели как едят в колониях... Вот она проблема наших политиков, читать отчеты на бумаге и бояться поднять з**цу и узнать, что происходит в реальной жизни
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+33 #3 Серж Борисович 14.09.2011 09:31
та нашо нам ці діти? Ну ти хижняк даєш! Он збудував для них обласну лікарню і хватить! Хто від чіпсів і сухариків погано себе почуватиме - всі в лікарню!!! А на дітях економитимемо і надалі!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+35 #2 Дмитро 14.09.2011 08:58
Все правильно. Потрібно лише не забувати, що всі шкільні їдальні - обслуговуються приватними підприємцями. І Ви тут намагаєтеся "вибити" кошти саме для них. Не розумію, куди дивиться міський голова, обласний. Подивіться на яких машинах їздять ці підприємці..
Виходить, що всім "треба", проте діти голодні, чиновники не знають де взяти кошти, а підприємцям всеодно, бо є "українська модель бізнесу" з 30% рентабельністю. І не цікавить.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+33 #1 Фелікс 14.09.2011 08:25
КЕРІВНИКИ ДІЮЧОЇ ВЛАДИ ВІДНОСЯТЬСЯ ДО УКРАЇНЦІВ ГІРШЕ ФАШИСТІВ ПІД ЧАС ВІЙНИ :
- ЗАКРИВАЮТЬ ШКОЛИ,ЛІКАРНІ, МУЗЕЇ, ДИТЯЧІ САДОЧКИ,КЛУБИ, ТЕАТРИ, ЗАБОРОНЯЮТЬ ВИВЧАТИ РІДНУ МОВУ, ФІЗИЧНО ЗНИЩУЮТЬ ЧЕРЕЗ НЕДОГОДОВУВАННЯ ДІТОК, ЗАБИРАЮЧИ ФІНАНСУВАННЯ НЕМІЧНИХ ПЕНСІОНЕРІВ, ЗАКРИВАЮЧИ ПОЛОГОВІ БУДИНКИ!!!
НЕЗВАЖАЮЧИ НА ТЕ, ЩО ЇХ НЕЩАДНО ЗНИЩУВАЛИ, ФАШИСТИ РОБИЛИ НАВПАКИ....
ТАКИМ ЧИНОМ ЗА 20 РОКІВ БЕЗ ЖОДНОГО ПОСТРІЛУ ЗНИЩИЛИ 6 МЛН УКРАЇНЦІВ - БІЛЬШЕ ЧИМ ПІД ЧАС ВІЙНИ З УСІХ ВИДІВ ЗБРОЇ!!!
НЕЛЮДИ!!!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100