реклама
Sucurity Police

реклама

На Чорнобаївщині, у селі Старий Коврай, напередодні Дня скорботи і вшанування пам`яті жертв війни в Україні, який відзначатиметься 22 червня, та для вшанування ратного подвигу славного земляка за підтримки сільськогосподарської корпорації «Дніпро» відбувся турнір з футболу на кубок легендарного льотчика часів Другої світової війни, уродженця села, Героя Радянського Союзу Григорія Івановича Давиденка.

IMG_3459

Давиденко Григорій Іванович – штурман ланки 44-ї ескадрильї 15-го розвідувального авіаційного полку Військово-повітряних сил Балтійського флоту, лейтенант. Учасник битви за Ленінград. Воював в авіації Балтійського флоту, був штурманом літака 26-ї окремої розвідувальної ескадрильї. До січня 1944 року Г.І. Давиденко зробив 215 бойових вильотів на розвідку військово-морських баз і плавзасобів у Фінській затоці і Ладозькому озері, на аерофотозйомку переднього краю оборони противника, залізничних вузлів, провів 13 повітряних боїв. Всього за час війни провів 258 бойових вильотів.

За зразкове виконання бойових завдань і проявлені при цьому мужність і героїзм лейтенантові Давиденку Григорію Івановичу було присвоєно звання Героя Радянського Союзу. Загинув він 8 травня 1945 року при виконанні бойового завдання в районі латвійського міста Лієпаї.

Турнір, який був заснований в 1975 році, вже давно став традиційним і проводиться щороку в Старому Ковраї, на батьківщині герой. Навіть сильний дощ, що пройшов напередодні вночі, не завадив зібратися любителям футболу і глядачам, щоб достойно вшанувати пам’ять відомого односельця.

Шістдесят спортсменів представляло чотири команди сіл району, які виявили бажання посперечатися за перемогу та головний приз – перехідний кубок. Це футболісти з Лукашівки (капітан команди Владислав Колотій), Ірклієва (капітан Сергій Стіпанєнко), Великих Канівців (Сергій Міщенко) та господарів поля Староковрайської команди (капітан Ігор Савченко).

Всі футбольні двобої пройшли у дусі дружнього суперництва і подарували чудові емоції як гравцям, так і присутнім шанувальникам футболу залишивши незабутні враження в їхніх серцях. Підтримку гравцям дарували присутні вболівальники, які із захопленням спостерігали за іграми.

Фінансовий директор корпорації «Дніпро» Григорій Петрович Душейко, який був присутній на турнірі, під час підведення підсумків відзначив важливість сільського футбольного руху, особливо таких змагань, які присвячені героям, що віддавали і віддають життя і здоров’я заради миру і спокою на нашій землі. Адже вони сприяють патріотичному вихованні молоді, пропаганді здорового способу життя, активного та змістовного дозвілля. Він ще раз нагадав про героїчне минуле земляка, який у 24 роки став Героєм Радянського Союзу.

IMG_3463

– Подвиг Давиденка Григорія Івановича додає нам сил та наснаги у нинішній боротьбі за свободу, незалежність та суверенітет України, – продовжив Григорій Петрович. – Бо ми господарі на своїй землі, правда за нами. Тож ми знову здобудемо перемогу в ім’я європейського майбутнього України. Ми повинні пам’ятати про ті страшні події для того, щоб з мужністю і відвагою відстоювати благополуччя нашої держави, бути справжніми патріотами Батьківщини та прикладом для майбутніх поколінь.

Церемонія нагородження, в якій взяли участь Григорій Петрович та голова федерації футболу Чорнобаївського району Юрій Батурін, супроводжувалася бурхливими оплесками під бадьорі вигуки груп підтримки.

За підсумками турніру почесний трофей, золоті медалі і грошову винагороду здобули футболісти Великих Канівців. Другою фінішувала команда господарів – Старого Коврая, яка до останнього була фаворитом, третє місце посіла команда села Іркліїв.

Кращими футболістами, які демонстрували справжню майстерність в своїх амплуа, визнані: Віталій Йосипака (с.Лукашівка), Ігор Гордій (с.Іркліїв), Іван Горовенко (с.Старий Коврай), Євген Тяжлов (с.Великі Канівці).

Головний суддя змагань Юрій Музика по закінченню футбольних баталій сказав:

– Дякуючи родині Душейків, які вже скільки років підтримують та популяризують в районі спорт та гру мільйонів, цей турнір пройшов вдало. А для жителів ще й організували справжнє свято. Дуже приємно було бачити молодь, адже для неї й проводяться такі турніри. Ми, старше покоління, своїм прикладом повинні показували, як треба шанувати і берегти пам’ять про видатних земляків. За підсумками змаганнь порадувала команда Канівців: вони зіграли мобільно і згуртовано, тому й отримали перемогу.

Організатори турніру, співзасновник СТОВ «Старий Коврай» Григорій Душейко та дирекція господарства подбали і про змістовний відпочинок односельців. Чудовий спортивний день завершився смачною безкоштовною козацькою кашею, юшкою, приготованою вмілими староковрайськими кухарями, дитячими розвагами на батуті та надувних атракціонах, а ще спортивними силовими вправами, в яких брали участь і дорослі.

IMG_3363

IMG_3478

Ніна Семенова, Валентина Згура

реклама
bigmir)net TOP 100