Майже в кожному населеному пункті Чорнобаївщини цими вересневими днями відбулися заходи з відзначення 75-ої річниці визволення від німецько-фашистський загарбників. В селищі Чорнобай з цієї нагоди на Пагорбі Слави відбувся мітинг-реквієм, під час якого відкрили пам’ятний знак «Жертвам німецько-фашистської окупації 1941-1943 років», що символізує біль і взиває до совісті нащадків берегти пам’ять, аби ніколи війна не прийшла в нашу Вітчизну.

2

Під час урочистої церемонії учасники заходу у своїх промовах згадували лихі роки війни, події, які відбувалися 1941-1943 роках на окупованій території району, мужні вчинки наших земляків, які боронили Батьківщину, боролися з ворогом на фронті і в тилу, загинули на окупованій території чи в таборах смерті, чиє життя обірвалося на шляху до Перемоги. Було наведено факти та озвучено кількість жертв, що полягли в оборонних боях і знайшли вічний спочинок у 80 братських могилах.

Крім представників влади району та селища побував на урочистостях і Григорій Душейко – фінансовий директор корпорації «Дніпро». Саме цей пам’ятний знак для громади району споруджений з ініціативи та за фінансової підтримки меценатів – родини Душейків – людей, які небайдужі до тих подій, що теж чорним крилом доторкнулися і пройшлися долями їх предків та найближчих родичів.

Про те, що ми повинні пам’ятати нашу історію, вшановувати не тільки учасників бойових дій, а й тих, хто пережив цю війну, говорив, виступаючи перед представниками громадськості, жителями селища та шкільною юнню, Григорій Петрович. Адже жертвами окупантів ставали не тільки особи, причетні до визвольного руху, але й ті, хто не становив ніякої потенційної загрози режиму — діти, жінки, люди похилого віку, хворі, молоді і зовсім юні, котрих примусово депортували до Німеччини.

– До 75-річчя визволення району, пройшла акція «Листи з минулого», – зазначив Григорій Душейко. – В кожне село нашого району було повернуто листи, датовані серпнем-вереснем 1943 року, від людей, яких силою забрали в Німеччину чи які потрапили в полон у перші дні війни. Активну участь в пошуку листів і в роботі з державними архівами Полтавської і Черкаської областей взяв краєзнавець із села Кліщинці Олег Петрович Ткаченко. В архівах відшукано 3368 листів наших земляків. Можна сказати, що ці люди несправедливо забуті, але ми маємо відновити пам’ять про них як невинно постраждалих. Тому і виникла ідея встановити скромний пам’ятний знак жертвам німецько-фашистської окупації, яких було не десятки, не сотні і не тисячі.

В кінці виступу Григорій Петрович подякував усім, хто підтримав ініціативу Петра Григоровича Душейка встановити пам’ятник та долучився до проведення акції «Листи з минулого».

Почесне право відкрити пам’ятний знак було надано Григорію Душейку, голові РДА Сергію Джоболді та селищному голові Аллі Мірошниченко. Після зняття полотнища усіх загиблих у роки Другої світової війни вшанували хвилиною мовчання та поклали квіти до пам’ятного знаку «Жертвам німецько-фашистської окупації 1941-1943 років» та Обеліска Слави.

1

реклама
bigmir)net TOP 100