реклама

реклама

Кандидат в народні депутати України Антон Яценко в інтерв’ю розповів про своє ставлення до політичних партій, опонентів на виборах та боротьбу з корупцією.


- Перший раз до Верховної Ради Ви пройшли за списком БЮТ. Це було на виборах 2007 року. У 2011-му перейшли в Партію регіонів, і на виборах-2012 вже йшли як представник ПР. Зараз балотуєтеся по мажоритарному округу як самовисуванець. Що Вас змушує змінювати політичні орієнтири?

- Я розчарувався в усіх політичних партіях. Будь-яка партія - це всього лише слогани, красиві слова і «МММ в політиці». Я вважаю, що в країні повинна бути 100% мажоритарна система, малий парламент - до 250 осіб, і вибори депутатів мають відбуватися раз на три роки. Тоді б, напевно, був порядок. Адже у мажоритарників зовсім інший світогляд, ніж у депутатів, які пройшли за списками. Останні - це, по суті, «телепузики». На жаль, жодна партія не зробила нічого доброго для людей за весь період своєї діяльності.

- Всі експерти в один голос стверджують, що мажоритарка - прекрасний ґрунт для підкупу виборців: кандидат або постійно підгодовує округ фінансовими вливаннями, або з’являється на окрузі в період виборчої кампанії, вкидає N-у суму грошей, отримує мандат і в більшості випадків - зникає. Мажоритарка асоціюється, насамперед, із підкупом ...

- Саме 14 жовтня ми у Верховній Раді прийняли закон, за яким до відповідальності притягують не тільки того, хто дає гроші, а й того, хто бере. Тобто іншими словами ця система зводить до мінімуму можливість підкупу. Хоча, наприклад, у мене на 200 окрузі від «Блоку Петра Порошенка» балотується народний депутат Віталій Чудновський (екс-бютівець, екс-охоронець і довірена особа Юлії Тимошенко, один час мав романтичні стосунки з сестрою екс-голови АП Сергія Льовочкіна регіоналкою Юлією Льовочкіною - за даними ЗМІ).

Що дивно: в нині діючий парламент він обирався як мажоритарник по 90-му округу в Білій Церкві на Київщині, але зараз чомусь балотується в Умані. І за моїми даними, наступного тижня планується завезення 200 осіб, які збираються роздавати гроші або видавати - що ще гірше - пластикові картки з обіцянкою покласти туди гроші. Якщо вірити ЗМІ, то в Білій Церкві грошей ніхто не дав, а от споживчі кредити на людей повісили.

Не секрет, що багато людей у владу йдуть із криміналу. Є цілий пласт таких політиків. Знову-таки, пан Чудновський, за чутками і інформації зі ЗМІ, перебував у бригаді організованого злочинного угрупування «Рибки» (кримінального авторитета Віктора Рибалко, який був застрелений в 2005 році в Києві після повернення з Нідерландів - ЗМІ). А тепер він висуванець від блоку Порошенко. Подейкують, що це Сергій Льовочкін купив Чудновському право балотуватися по мажоритарці від БПП. Цікаво, це означає «жити по-новому», чи ні?

На жаль, на своєму окрузі я спостерігаю весь набір порушень: підкуп, кримінальний елемент, погрози. Нещодавно мені сказали, що одна з екстремістських організацій з відомою назвою отримала якусь суму грошей для того, щоб закрити питання зі мною, і вони обговорюють варіанти - аж до фізичної ліквідації. Будемо тепер вкотре звертатися до правоохоронних органів.

- Йдеться про Вашу фізичну ліквідацію?

- Напевно. Точно не скажу, їм видніше. (Сміється).

- Чи стверджуєте Ви про конкретні факти  причетності Чудновського в минулому до організованого злочинного угрупування?

- Я ж не слідчий з особливо важливих справ. Ми використовуємо тільки два джерела: ЗМІ та інформацію тих людей, які пам’ятають, як свого часу до них приходили і забирали бізнес, вимагали гроші, займалися кіднепінгом (викраденням дітей). Вони, звичайно, цього зараз публічно не скажуть. Вони бояться: кандидат йде не від когось там, а від «Блоку Порошенко», значить, напевно, він недоторканний.

Із появою пана Чудновського кримінал, який раніше тиснули і не давали підняти голови, на нашому окрузі розцвів.

Всі люди, які, за моїми даними, мали відношення до криміналу, з появою цієї людини придбали ідейного натхненника, керівника. Я розумію, що після цього колега подасть на мене в суд, але я відразу кажу, що це оціночне судження і критика його дій. Можливо, я помиляюся і це збіг - те, що саме з його появою почалися парафії до директорів підприємств з вимогою вибирати їх кандидата, погрози сільським головам, збори за зачиненими дверима вчителів і бюджетників і т.д.

Якщо йде відверта дискредитація політичної сили з-за кримінального елементу, то, може, варто задуматися: а чи треба так підставлятися. Можливо, політична сила не знає, що відбувається?

- Ви цю інформацію озвучували керівництву партії, адміністрації Президента або самому Президенту?

- Я її періодично озвучую в пресі. Але, наприклад, одному з уманських телеканалів, який хотів протранслювати мій виступ, пригрозили забрати частоти - мовляв, подзвонили з Києва. Ми бачимо, що використовуються і зараз ті методи, які були при Януковичі, Кучмі: адміністративний ресурс, підкуп, погрози, використання кримінального світу, чорний піар.

Верх цинізму чорного піару моїх опонентів - спекуляція на темі ДТП, яку використовували проти мене на виборах в 2012 році і зараз намагається використати мій опонент від «Блоку Петра Порошенка». Те, що я не маю відношення до цього випадку, органами внутрішніх справ було встановлено ще в 2012. Більше того, ця інформація підтверджена органами прокуратури і сьогодні.

А днями мені зателефонував Віталій Чудновський та сказав, що одному з його активістів Валерію Костюку погрожували, і він стверджує, що погрози були від мене. Я подзвонив панові Костюку і сказав, що з мого боку ніяких загроз не потрібно чекати, і це - провокація. Але на мій подив, пізніше я дізнався, що цей активіст звернувся в міліцію і, як мені передали журналісти, у цій справі відкрито кримінальне провадження. Вважаю це черговою провокацією моїх опонентів, які підлою брехнею намагаються очорнити моє ім’я. З цього приводу я вже звернувся до правоохоронних органів і подав заяву про завідомо неправдиве повідомлення про злочин.

На жаль, «Блок Петра Порошенка» з використання брудних технологій обійшов навіть Кучму і Януковича.

- Звинувачення в непрямому підкупі виборців звучать, в тому числі, і на Вашу адресу. Зокрема, громадянська мережа «Опора» підозрювала Вас в непрямому підкупі виборців, який виражається в тому, що Ви встановлюєте вуличне освітлення, ремонтуєте дороги і т.д. Як Ви розцінюєте такі звинувачення?

- Я розцінюю, що вони не зовсім правильні, тому що всі проекти, які ми починали, були закінчені до указу Президента про дострокові вибори. Це системна робота, яку я вів упродовж 1,5 років як депутат Верховної Ради. Ми ніяких грошей або карток не роздаємо. Я категоричний противник цього, вважаю, що це вбиває демократію і ментально ламає наших людей, які за баночку тушонки, згущеного молока або 100-200 грн. продають своє майбутнє. Це по суті крадіжка голосів.

- Ви досить одіозна персона. Зокрема, до Вас було достатньо претензій з боку ЗМІ. Як Ви можете прокоментувати недавні заяви колишньої уповноваженої з питань антикорупційної політики Тетяни Чорновол щодо того, що Ви блокуєте прийняття антикорупційних законів?

- Через що піднявся весь сир-бор? Закони ніхто не блокував. Я подав поправки. Вважаю, що не можна закони виписувати під ту чи іншу особистість. Моя думка така, і Рада проголосувала за такий варіант, що, якщо людина очолює Антикорупційне бюро, то вона повинна мати юридичну освіту. Також, не може бути норми, що суд не має права скасувати постанову слідчого Антикорупційного бюро і т.д.

На жаль, Україна - країна з тоталітарними традиціями, тому ми не повинні створити нового монстра, який буде просто знищувати інакомислячих. Це повинен бути орган, який з одного боку повинен об’єктивно розслідувати ті чи інші корупційні злочини, а з іншого - повинен бути абсолютно незалежний у своїй діяльності, і ні в якому разі не повинен бути кийком в руках того, хто знаходиться при владі.

Я, навпаки, активно беру участь в розробці антикорупційного законодавства. Наприклад, вніс 100 поправок до закону 4556 про зміни у сфері антикорупційної політики в рамках виконання Плану дій щодо лібералізації ЄС візового режиму для України. Враховано мої поправки і в законі про фінансовий моніторинг, прийнятому 14 жовтня.

Таке відчуття, що створюється якийсь міф про мене. З мене всіма силами намагаються зробити корупціонера. Хоча нехай спочатку хто-небудь скаже: я хіба був колись міністром чи заступником міністра, або працював на керівних посадах в Кабінеті Міністрів? Ні. Які до мене можуть бути претензії? Чому я повинен блокувати антикорупційне законодавство? Воно спрямоване на чиновників виконавчої влади, а я ним ніколи не був.

Корупція - це хвороба нашого суспільства і її потрібно викорчовувати. Але робити це потрібно не тільки посилюючи кримінальне законодавство, а й усуваючи самі можливості для здійснення корупційної діяльності - наприклад, впроваджувати електронний уряд, створювати єдине вікно для реєстрації бізнесу і т.д.

- Ваше ставлення до того, що відбувається на сході, і чи бачите Ви зв’язок між цією війною і подіями на Майдані?

- В українській владі вже давно були величезні «перебори». Я вважаю, що почалися вони взагалі ще з «кучмізму». Далі були - неправильні дії влади під час Майдану. Не треба було розганяти студентів. Це атавізм, злочин. Єдиним виходом тоді було оголосити одночасні вибори Президента і Парламенту, можливо, і місцевих рад. Я про це неодноразово заявляв.

У нас натомість все пішло за найгіршим сценарієм: загинули люди, до них застосовували силу, що було не допустимо. А потім ще не змогли донести нормально інформацію на сході про те, що відбувалося в Києві, і дали можливість екстремістам там закріпитися.

Україна - унітарна країна і повинна бути унітарною. Окупація Криму - це трагедія. Але зараз будь-якою ціною потрібно не допустити, щоб конфлікт на сході почав поширюватися далі. Дуже турбують екстремістські висловлювання в Харкові, в Одесі, в інших містах.

- Ви голосували за закони 16 січня ...

- Я не голосував за ці закони.

- Але Ви, по-моєму, не заявляли після 16 січня, що не голосували за ці законопроекти. Ви могли б відкликати свій голос.

- Я піднімав це питання неодноразово, але я не можу впливати на сайт Верховної Ради. І я не відкликав свій голос тому, що я не голосував за цей закон і відкликати мені нічого. Це моя принципова позиція.

Є прокуратура, нехай розслідує кримінальну справу щодо питання фальсифікації  голосування, нехай з’ясовують, хто голосував, а хто - ні.

- А Ви зверталися до правоохоронних органів із заявою про фальсифікацію голосування?

- Я не звертався, бо на момент, коли все це стало відомо, вже ніяких правоохоронних органів не було, все вже гуло. А потім одразу порушили кримінальну справу по всім цим законам. Питання ж не в цьому. Половина цих законів потім була внесена чинною владою - наприклад, закон про заочні звинувачення людини.

Якщо в січні нинішня влада була проти законопроекту про зняття депутатської недоторканності, бо боялася, що це може торкнутися їх, то зараз, навпаки, вони наполягають, що потрібно це робити. Це, знаєте, як в «Білому сонці пустелі»: кинджал хороший для того, у кого він є.

- Як голосували за закон 20 лютого?

- Нас тоді зібралося в залі 227 народних депутатів, і ми проголосували, щоб відвести підрозділ «Беркут» в місце дислокації. Нам тоді вдалося врятувати країну від розрухи і хаосу.

- Що побажаєте читачам?

- Успіху, родинного затишку та благополуччя. Пам’ятайте, 26 жовтня - вибір за Вами!

*передвиборна агітація

реклама

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100