реклама
Sucurity Police

реклама

Календарна весна на Черкащині розпочалась похмурою та вогкою погодою, яку формує обширний циклон із центром над Скандинавією, інформує начальник Черкаського обласного гідрометцентру Віталій Постригань.

Разом із цим, минула зима видалась короткою, теплою зі значним дефіцитом опадів. Середня температура повітря за зиму становила 1,3-1,8° морозу, що на 3° вище кліматичної норми. Це – найбільш тепла зима за останні 7 років.

Примітно, що в половину днів зими середньодобова температура повітря була позитивною, що заважало перебувати озимим рослинам в стані зимового спокою та зумовлювало надмірне витрачання поживних речовин.

Також зима відзначилася дефіцитом опадів – випало лише 81-95 мм (60-80% від норми), а часті відлиги заважали снігонакопиченню. Тому найбільша висота снігу за сезон становила від 9 до 17 см.

Раннє весняне тепло спровокувало відновлення вегетації озимини в ранні строки 24-28 лютого, що на 16-23 дні раніше звичайного та на місяць раніше звичайного відмічається набухання бруньок у плодових.

Такі умови в ранні весни є сприятливими для відростання рослин, регенерації пошкоджених органів, протікання всіх ростових процесів.  За таких погодних умов до проведення польових робіт та сівби ранньої ярини, як правило, приступали з середини березня, що на 3 тижні раніше звичайних строків.

До відома аграріїв Черкащини синоптики доводять, що зараз актуальним є підживлення озимини, яке проводиться по мерзлоталому ґрунту. Умови для цих робіт існуватимуть після 6 березня, коли в нічні години температура опускатиметься до -1-5º, та зберігатиметься погода без опадів.

За прогнозом, у перші 5 днів березня погоду формуватимуть атмосферні фронти. Очікується хмарна, тепла з періодичними опадами погода. На день 3 березня оголошено штормове попередження: в Черкасах та місцями по області очікується сильний мокрий сніг із дощем з температурою повітря впродовж доби близько +5º.  4-7 березня денні температури становитимуть +3…8º, нічні +1…-4º.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100