реклама

реклама

Чому через 2,5 роки війни на Сході України  досі не знайдено шляхів вирішення конфлікту та як долати нові проблеми, породжені війною? Круглий стіл з цих та інших питань провели у Черкасах 25 жовтня з ініціативи ВО «ЧЕРКАЩАНИ». До участі в обговоренні долучилися представники громадських організацій, влади, волонтери , військові,  учасники війни з Росією, активісти, переселенці тощо, які спільно і намагалися напрацювати рішення.

Присутні в процесі діалогу порушували багато питань,зокрема, це і необхідність економічної розбудови країни на мирних територіях, і посилення інформаційної контрпропаганди.

Насамперед визначилися з поняттями. Голова обласного об'єднання ГО «Спілка воїнів АТО «ЧЕРКАЩАНИ» Олександр Тіхонов закценутав увагу: те, що відбувається на Сході України, інакше як війною назвати не можна.

DSC_0009

– На сьогодні війна затяглася. Але жертви з того й іншого боку не дадуть нам одним розчерком пера примирити сторони конфлікту. Що ми можемо зробити тут, на мирній території? Треба працювати над розбудовуванням країни, економіки, Збройних сил. Коли ми будемо економічно сильні, таких проблем, як цей конфлікт, в нас не буде, – зазначив Олександр Тіхонов. – Прикро визнавати, але армія свого часу в нас була практично знищена. Зараз ми її частково відновили. Потрібно, щоб працювала системно влада, а Збройні сили України забезпечувалися всім необхідним. І тут вже мова не лише про економіку, а й про законодавство.

Його підтримав заступник секретаря ради Черкаської обласної організації  ВО «ЧЕРКАЩАНИ» Віктор Беззубенко.

– Війна виснажує Україну. Тож нам слід думати про якнайшвидше вирішення конфлікту, бо ні лікарі, ні вчителі, ні інші бюджетники скоро цього не витримають. А ще ж слід думати і про забезпечення пенсіями! У той же час народні депутати підвищують собі зарплати, що є ганебним у теперішній скрутний для країни час, коли солдати часто виживають за рахунок волонтерства, – зауважив Віктор Беззубенко.

– Нам треба показати людям на Сході, що Україна нарощує економічний потенціал, з’являються робочі місця тощо. Ми повинні це показати своїм прикладом, а не через зарплати народним депутатам, – зазначає депутат облради від ВО «ЧЕРКАЩАНИ» Олександр Лупашко.

DSC_0024

Окремо присутні звертали увагу на ведення інформаційної війни агресором. Так, АТОвці пригадували, що на непідконтрольних територіях або українських територіях, прилеглих до зони бойових дій, населенню промивають мізки місцевими або російськими теленовинами. А українські телеканали практично відсутні  або показують дуже неякісно.

Учасник круглого столу Віктор Беззубенко розповів про родинні проблеми, адже війна розділила його з двоюрідним братом, який живе в Донецьку.

– Ми втрачаємо не лише території, а й людей! Мій брат історик, він пишався Богданом Хмельницьким, Тарасом Шевченком, а тепер під впливом ворожої  пропаганди  стає іншою людиною! – зауважив Віктор Беззубенко.

Говорять про потужну пропаганду на Сході, яка діє не на користь України, і самі переселенці. Так, 49-річний Олександр Недомолкін, який нині живе і працює в Черкасах, зауважує:

– Усі складні моменти військової історії проходили через мене. Я бачив все це і це дуже тяжкі спогади. Але мова ось про що: фундамент того, що ми зараз маємо, був закладений вже давно. Я ще до війни знаходив у своєму під’їзді емблему «ДНР». Тоді я дивувався, що це може бути. А згодом сусід признався, що в тролейбусі хлопець роздавав, то він і взяв. Тож пропаганда на Сході діяла вже здавна.  За цей рік, що я тут, мені ніхто не сказав поганого слова, проте зі Сходу телефонують знайомі і запитують, як я тут серед бандерівців, чи не загибається Україна? Отже, нам варто думати над тим, щоб наша пропаганда якось теж впливала на ситуацію! Адже нині там діткам починають вкладати інформацію, що «Моторола» та інші – це їх герої! Підтримаю попередніх доповідачів і щодо економічних моментів. Там є підприємства, що працюють за українським законодавством, отримують зарплату в Україні, але, фактично, вони працюють на окупантів. Звідки ростуть ноги? На це теж треба зважати…

Голова фракції ВО «ЧЕРКАЩАНИ» в облраді Анатолій Підгорний зауважив, що всі висловлені пропозиції учасників круглого столу  будуть озвучені на черговій сесії  облради, а фракція планує ініціювати прийняття відповідного звернення до керівництва країни та  Верховної Ради України.

DSC_0004

 

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100