реклама

реклама

23 листопада в приміщенні територіального центру соціальної допомоги Соснівського району департаменту соціальної політики Черкаської міської ради проведено тренінг для волонтерів, організований Відділенням Всеукраїнської благодійної організації «Турбота про літніх в Україні» в м. Черкаси (виконавчий директор Бугеря Тетяна Анатоліївна) на тему: «Взаємозв’язок старшого і молодого покоління: психологія відносин».

0e68a13fe477d0c97565b8052d3fe576

Тренінг на волонтерських засадах провела практичний психолог Всеукраїнського благодійного Фонду «Крок назустріч» Линовіцька Олександра Леонідівна.

Мета тренінгу: підвищення знань про причини конфліктів між молоддю та старшим поколінням та шляхи їх вирішення.

Актуальність питання полягає в тому, що зараз в родині проживає декілька поколінь, особливо це стосується родин внутрішньо переміщених осіб. Тому потрібно вміти адекватно реагувати на різні конфліктні ситуації, що можуть виникнути, для подальшого збереження психологічного та фізичного здоров’я.

Під час тренінгу використовувались наступні методи: інформування, робота в малих групах, «Мозковий штурм», групове обговорення.

Зазначено, що проблема взаємовідносин поколінь існувала, напевно, з часів появи людства на Землі. Зіткнення різних життєвих позицій дітей і їх батьків апріорі має місце і в сучасному світі. Існує декілька причин конфлікту між молоддю та старшим поколінням. Це можуть бути несумісність інтересів сторін, матеріальні проблеми, аморальна поведінка членів сім'ї, житлово-побутові негаразди, різниця в соціальному становищі поколінь, віддаленість проживання «батьків» і «дітей», дорослішання дітей, різні цінності молодого і старшого поколінь, боротьба за владу і вплив в сім'ї та інше. Дуже часто конфлікти відбуваються через те, що батьки не хочуть визнати, що їхня дитина подорослішала.

Часом молодь не бажає переймати досвід старшого покоління з його минулим досвідом і часто моделюванням життя за радянським зразком. Молодь віддає перевагу західному способу життя. Критеріями соціального становлення молоді все більш є набуття та підвищення власного соціального статусу, досягнення соціальної зрілості.

Підсумком тренінгу стало розуміння, що для того, щоб звести конфлікти до мінімуму, необхідно враховувати індивідуальні психологічні особливості кожного з учасників конфлікту. Рішенням проблем є довірчі відносини в родині, коли молода особа може звернутися зі своїми проблемами до дорослих, не чекаючи осуду і заборони.

Треба пам'ятати про те, що сім'я - це фортеця, яку потрібно оберігати і захищати, оскільки рідні люди - це найголовніші в житті. І сьогодні ми - діти, а завтра - мами і тати, і від того, як і на яких засадах ми будемо будувати відносини в своїй сім'ї, буде залежати, по суті, все наше життя.

Потрібно поважати старість, намагатися виховувати своїх дітей в дусі нового часу, не втрачаючи при цьому загальновизнані моральні цінності і завжди пам’ятати, що двох однакових поколінь не буде ніколи.

Тренінг проведено в рамках проекту «Активізація жертв нацизму та людей старечого і похилого віку інших категорій шляхом участі в заходах соціального спрямування та здорового способу життя» за програмою «Місце зустрічі – Діалог» в Україні Німецького Федерального Фонду «Пам'ять, Відповідальність, Майбутнє».

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100