реклама

реклама

Ще півроку тому банки пропонували високі процентні ставки за депозитними вкладами, і клієнти охоче розбиралися з тим, кому ж довірити кровно зароблені кошти. Сьогодні ж ситуація змінилася - процентні ставки знижені як за валютними, так і за гривневими вкладами.

За відповіддю на питання, чому знижені депозитні ставки і що ж впливає на цей процес, ми вирушили до керівника напрямку депозитних вкладів Черкаської філії ПриватБанку, Нелі Онищук.

stavki_2

Що ж слугувало причиною зниження процентних ставок по депозитах?

Перш за все, необхідно пам'ятати, що рівень процентних ставок визначається не тільки умовами банківського ринку, але і в цілому станом економіки держави. У цьому році більш прибутково працює банківська система, знизилася інфляція, стабілізувався курс національної валюти. Тому знижуються і ставки по банківських депозитах. Причому зниження ставок проводить не тільки ПриватБанк, а й всі інші банки України.

Зараз спостерігається тенденція щодо активного зниження ставок, і в майбутньому ставки за вкладами будуть ще нижче. Банки з іноземним капіталом вже відреагували на ринок і значно знизили свої ставки. Більш високі ставки в українських банків, таких як Ощадбанк та ПриватБанк. Це пов'язано з тим, що наші банки більш зацікавлені в залученні коштів населення.

Від чого залежать процентні ставки за вкладами і що найбільше впливає на них?

Основних причин, через які банк йде на зміну процентних ставок, кілька: по-перше, це кредити. Таким чином, попит населення на кредити є основоположним для відсоткової ставки. По-друге, попит населення на вклади. По-третє, на зміну ставок по депозитах, звичайно ж, впливає рівень конкуренції серед банків. Чим більше банків, тим більший розрив у пропонованих вкладникам цифрах. Тут потрібно так само відмітити, що чим більше в країні банків, тим нижче середній показник процентної ставки по депозитах.

Хочу відзначити, що середня ставка за вкладами у гривні серед великих українських банків зараз на рівні 16-18%. При цьому в ПриватБанку ставки поки ще вони залишаються одними з найвигідніших на ринку - 20% річних і 7-8% у валюті.

Тобто, можна сказати, що макроекономічна ситуація і внутрішнє становище справ у національній банківській системі вважається тим показником, від чого залежать відсоткові ставки за вкладами. А як бути з розміром процентних ставок?

Ще один важливий фактор, від якого залежить депозитна ставка, - це відсоток, що нараховується. Відсотки бувають простими (нараховуються закінченню терміну договору) і складними (нараховуються щомісячно / щоквартально і т.п.). Процентні ставки допомагають захистити фінансові інтереси банку і вкладника в умовах нестабільності, а крім цього й примножити їх в умовах економічної стабільності.

Які перспективи очікують вкладників з ростом і зміцненням економічної сфери держави?

Рівень процентних ставок визначається не тільки умовами банківського ринку, але і в цілому станом економіки держави, то в перспективі, чим ближче ми будемо підходити до рівня економічно розвинених держав, тим нижче будуть ставки по депозитах. У Європі, наприклад, по річних ставки вкладами НЕ перевищують 1-1,5%. У деяких країнах ставка взагалі дорівнює 0 або має негативне значення. В результаті і ми коли-небудь прийдемо до ставок європейського рівня. Тому потрібно ловити момент і розміщувати заощадження під вигідні ставки, які є зараз. Найближчим часом я думаю, таких ставок вже не буде.

Тож не забуваємо золоте правило - "Гроші повинні робити гроші". А маючи свій фінансовий запас, Ви будете впевненіше себе почувати в завтрашньому дні.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100