реклама

реклама

ПриватБанк пережив «період турбулентності» й сьогодні розширює кількість відділень, набирає персонал і створює нові робочі місця для черкащан. Про це під час прес-конференції в п’ятницю розповіли керівники Черкаського Головного Регіонального Управління банку.

19 березня ПАТ КБ ПриватБанк відзначив 25-ту річницю з часу заснування і 3 місяці з дня націоналізації.

– Торік 19 грудня держава вперше вирішила стати інвестором системоутворюючого банку, яких в Україні всього три. Обставини складалися так, що націоналізація була необхідна для збереження ПриватБанку, – розповів директор Черкаського ГРУ Віктор Шуршин. – У світі немає аналогів такої операції: за 72 години банк відновив усі свої операції й став працювати у звичайному режимі!

Націоналізація була непростим і дуже важливим завданням. Адже ПриватБанк на сьогодні – це 22 млн рахунків, 40% депозитів банківської системи, 60% всіх платежів і майже 70% кредитних карт у нашій країні. Банк сьогодні обслуговує близько 60% зарплатних проектів.

Як тепер зрозуміло, націоналізація була дуже ефективним і корисним кроком. Нині в банку – 109 млрд ліквідних активів. З них в касі і банкоматах 9 млрд грн, на коррахунках в інших банках і в НБУ – 21 млрд грн, а ще – облігації в розмірі 79 млрд грн. Таким чином, активи покривають 63% всіх зобов'язань.

– Можу запевнити, що жодного іншого банку в Україні, який мав би таку ліквідну позицію, немає, – наголосив Віктор Шуршин. – Протягом періоду турбулентності ми втратили майже 30 мільярдів своїх пасивів. Падіння відбувалося до 26 січня, потім нам вдалося стабілізувати роботу.

Однак, як з’ясувалося, націоналізація була далеко не найважчим моментом в історії банку. За словами ПриватБанку Віктора Шуршина, найважчий період в історії банку пов'язаний з початком війни на Донбасі, коли банк отримав відтік в 87 мільярдів гривень. Націоналізація ж пройшла спокійно, і працівники банку не відчули ніяких змін. А клієнти банку навіть виявилися «в плюсі».

Загальновизнано, що головними «родзинками» ПриватБанку є широка мережа (яку планується і далі збільшувати за рахунок банків, які скорочують свої відділення, наприклад, російських) і висока технологічність.

– Ми відкриваємо нові програми, допомагаємо розвитку малого і середнього бізнесу такими програмами, як КУБ (Країна Успішного Бізнесу), завдяки якій підприємці можуть отримати кредит на відкриття або підтримку своєї справи, – зазначив керівник напрямку малого та середнього бізнесу Черкаського ГРУ ПриватБанку Дмитро Васильєв. – Для держави програма важлива, оскільки вона створює робочі місця. За нашими підрахунками, до кінця 2017 року завдяки нашій програмі з'явиться 1 мільйон робочих місць. А з квітня минулого року по цій програму вже створено 150 тисяч нових робочих місць. Активно кредитує ПриватБанк і сільськогосподарських виробників.

Після націоналізації у ПриватБанку з’явилися нові можливості у співпраці з органами державної влади та місцевого самоврядування.

Також банк в рамках програми енергозбереження веде активну роботу з так званими «теплими» кредитами, за яким частину тіла кредиту і частину відсотків компенсує держава. Перші позики ПриватБанку в рамках державної програми «теплих» кредитів оформлено на придбання твердопаливних котлів. Кредит оформляється за допомогою сервісу «Оплата частинами». Максимальна сума оформлення кредиту для фізичних осіб – 50 тис грн.

Планується також розробити нову програму для іпотеки.

Розвиває ПриватБанк і технологічну складову. Як наголосив Віктор Шуршин, з банку не звільнився жоден ІТ-фахівець. Більше того, планується розширювати штат спеціалістів із комп’ютерних технологій.

– У Швеції планують у найближчі роки відмовитися від готівкових коштів. Це – напрямок, у якому рухається весь світ. ПриватБанк бере активну участь у цьому русі. У 2017 році ми плануємо на 17 відсотків збільшити і так дуже значну мережу POS-терміналів (для оплати покупок у магазинах, підприємствах громадського харчування та інших підприємствах, де обслуговують населення), – зазначив Віктор Шуршин.

Уже зараз є можливість легко оплачувати комунальні послуги, скануючи смартфоном QR-код на рахунку, який споживач отримує по пошті.

Цю ж технологію ПриватБанк планує застосувати для оплати проїзду в міському громадському транспорті. Наразі йдуть перемовини, зокрема, з міською владою Черкас.

Ця система працює таким чином. У салоні громадського транспорту (наприклад, тролейбуса) вивішено QR-код. Пасажир за допомогою смартфона сканує цей код і оплачує проїзд. На екрані смартфона з’являється закомпостований квиток, який пасажир пред’являє контролеру.

– Уже зараз технологічні досягнення ПриватБанку дуже значні. Всі операції, які клієнт проводить у відділенні, він може провести і у себе вдома! – зазначив керівник напрямку платежів і переказів Черкаського ГРУ ПриватБанку Володимир Добровольський.

У найближчих планах ПриватБанку – розвиток Приват24, навчання півмільйона людей роботі з банківськими технологіями, впровадження цифрового квитка в громадському транспорті, видача кредитів на два мільярди за програмою КУБ, відкриття 60 нових відділень.

 

 

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100