реклама

реклама

Під час брифінгу у Верховній Раді співголова фракції Опозиційного Блоку в парламенті Олександр Вілкул сказав: «За три роки після підписання Угоди про асоціацію з ЄС експорт – постачання українських товарів на європейські ринки – зменшився на 21%. Треба починати прагматично відстоювати національні інтереси. Щоб наша країна розвивалася, щоб створювалися робочі місця, ініціюю перегляд торгових угод з ЄС».

 

1432494460_0143842f34

«Найголовнішим завданням будь-якої держави є створення точок зростання і нормального добробуту людей, щоб працювала економіка, а у людей були гроші. Тому всі сучасні війни реально, хоча можуть бути різні ідеологічні гасла і гарні виступи політиків, ведуться за ринки збуту. Чому ми говоримо про ринки збуту? Тому що коли є куди продати товар, працюють підприємства, люди отримують заробітну плату, сплачуються податки, є можливість розвиватися, вкладати гроші і створювати нові робочі місця. Я знаю лише одну країну в світі – це, на жаль, Україна, яка добровільно втрачає свої ринки», – сказав Вілкул під час виступу.

Нардеп підкреслив, що за останні три роки від внутрішнього ринку в нашій країні практично нічого не залишилося, люди стали жебраками, а Україна очолила список найбідніших країн світу.

«Ринки Сходу, зі зрозумілих причин, ми втратили, але, на жаль, та Угода, яку підписав наш уряд про Зону вільної торгівлі з Європейським Союзом, теж не привела до збільшення експорту. За три роки Україна стала поставляти в Європу на 21% товару менше. Для багатьох ця цифра є шоком, коли вони дізнаються, але в 2013 році в ЄС Україна поставляла товарів на 17,1 млрд доларів США, а в 2016 році ця сума становила лише 13,5 млрд. Це все після того, як нам всім розповідають, що ми європейці. Звідки можуть з'являтися робочі місця, навіть теоретично? Звідки можуть взятися робочі підприємства? Це головне питання стагнації», – сказав Вілкул.

Нардеп зазначив, що, підписуючи Угоду про асоціацію, Україна на 100% відкрила свої ринки для європейських товарів. Сьогодні будь-яка європейська продукція без будь-якої додаткової сертифікації або дозволу постачається на український ринок. «У той же час постачання українського товару на європейські ринки, яке нам цікаве, адже там живе 500 мільйонів людей, це багатий ринок, але, тим не менш, постачання наших товарів штучно гальмуються – як сертифікаціями, так і запровадженням квот», – наголосив Вілкул.

Він зазначив, що за два місяці 2017 року Україна вибрала половину квот на те, що можна постачати до Європейського Союзу.

Зокрема, всього за 2 місяці українські аграрії в повному обсязі вибрали квоти на поставку зернових, цукру, меду, ячмінного, кукурудзяного і пшеничного борошна. «Можу сказати, що вже другий рік наші виробники свинини, яловичини і баранини не мають ніякого доступу на ринок Євросоюзу. Тому це все казки, що нам хтось чимсь допомагає », – додав нардеп.

Також на 90% вичерпаний обсяг постачання виноградних і яблучних соків. Експортовано понад половину консервованих томатів, вершкового масла і молочних паст в межах дозволених квот.

«З ким же Україна торгуватиме цілий рік? Кому ми продамо новий урожай 2017 року та на яких умовах? – сказав Вілкул, звертаючись до представників влади та коаліції. – Нам треба починати думати прагматично своєю головою. Це єдиний можливий варіант. Про Україну можуть думати тільки українці. Якщо ми хочемо реально підняти українську економіку, то необхідно піднімати добробут наших людей і негайно переглядати торгові відносини з ЄС. Ніякі угоди про асоціації нам не допоможуть».

Матеріал надано прес-службою політика

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100