реклама
Sucurity Police

реклама

На фіналі реорганізації редакції районної газети «Чигиринські вісті» чигиринські депутати «утрималися» від виконання Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації».

В Україні другий рік триває складний процес роздержавлення преси: вихід органів влади і місцевого самоврядування зі складу засновників друкованих ЗМІ. Реформа місцевої преси — одне з зобов’язань України перед Радою Європи, і стосується більше 550 комунальних видань України. Реформування державної і комунальної преси є однією з ключових реформ в інформаційній сфері та здійснюється відповідно до Плану заходів з виконання Програми діяльності Кабінету Міністрів України і Стратегії сталого розвитку «Україна-2020».

476ce43668c4b4fb024216075ab8c1cb_XL

Трудовий колектив редакції газети «Чигиринські вісті» вирішив узяти участь в пілотному проекті реформування преси і вже дійшов до фінального етапу. Редакція звернулася з клопотаннями до Чигиринської районної ради про передачу з балансу редакції у комунальну власність територіальної громади приміщення, в якому знаходиться редакція, також про затвердження незалежної грошової оцінки майна та передачу у власність редакції рухомого майна, як того прямо вимагає закон.

І тут почалося найцікавіше. Розгляд питання про передачу з балансу редакції у комунальну власність територіальної громади приміщення по вул. М.Грушевського,16 розпочався з виступу Олександра Демиденка, який сказав, що це питання потребує додаткового вивчення, при цьому не пояснивши причини. Але решта депутатів більшістю голосів проголосували таки за прийняття у власність територіальної громади редакційного приміщення.

Питання затвердження незалежної грошової оцінки майна редакції не викликало труднощів і депутати майже одностайно 21 голосом із 22 присутніх депутатів прийняли це рішення.

Третім питанням, що стосувалося реформування редакції, було про передачу, як це не парадоксально звучить, майна з балансу редакції реформованій редакції. Адже меблі та техніка здебільшого куплені за рахунок зароблених редакцією коштів. Але закон є закон, і трудовий колектив виконує його буквально.

Не зважаючи на те, що на бюджетній комісії та президії районної ради питання, що стосувалися майна «Чигиринських вістей», були розглянуті детально й підтримані, деякі депутати включили власні амбіції.

— Звичайно, як же вони могли допустити виконання такого «незрозумілого закону», коли треба наше майно віддати реформованій редакції безоплатно, — обурюється редактор газети «Чигиринські вісті» Наталя Лебеденко. — Для таких депутатів не мають значення вимоги Ради Європи, вони тут вирішують питання, а Рада Європи з її демократичними принципами десь далеко. На хвилі вільного трактування закону Олександр Діскант (від Радикальної Партії Олега Ляшка) проголосував проти передачі майна редакції, Олександр Кравець (від Аграрної Партії України), Олександр Демиденко (голова Партії Захисників Вітчизни в Чигиринському районі) та Сергій Січовий (голова Чигиринської організації Партії Олега Ляшка) — утримались.

— Десь ми розуміємо настрої цих «обранців», тому що вони ставали героями критичних виступів газети, — вносить ясність власний кореспондент районки Світлана Гречанюк-Самойлова. — Приміром, пан Діскант на посаді голови РДА обіцяв певним угрупованням взагалі «закрити» «Чигиринські вісті». Ми писали про земельний конфлікт між паном Демиденком та воїнами АТО. Пан Кравець був фігурантом журналістського розслідування про звалище дохлих свиней у Рацевому. Ми питаємо себе — чи таких депутатів хоче бачити громада в складі районної ради? Нині ж їм випав шанс запхнути кляп до рота редакції, аби газета не розповідала людям про справжнє їхнє обличчя.

Прикро, що до листа Національної Спілки Журналістів України із закликом не перешкоджати цивілізованому завершенню реформування редакції газети «Чигиринські вісті» ставлення вищезгаданих депутатів було скептичне.

— Наша боротьба за існування редакції триває, — повна рішучості Наталя Лебеденко. — Розцінюємо цей демарш депутатів, наполягання на створенні комісії, в яку за дивним збігом обставин ввійшли зокрема Олександр Діскант, Олександр Демиденко, Сергій Січовий, як тиск на трудовий колектив, цілеспрямовану підготовку до рейдерського захоплення та використання редакції й газети у власних цілях. Зокрема, бачимо намагання будь-якими засобами змінити редактора «на свого», і головне — втілити в життя зазіхання на друкарський станок редакції. Розуміємо, що у нас попереду складний шлях завершення реформування, але ми пройдемо його гідно й законно.

Редакція газети, а цьогоріч «Чигиринським вістям» виповнюється 100 років, звернулася до читачів за підтримкою, яка надалі додасть газетярам сил працювати й боротися за демократичні принципи свободи слова.

Тетяна КАЛИНОВСЬКА, "Черкаський край"

реклама

Коментарі  

 
0 #1 журналіст 14.04.2017 23:18
Мєрзка газєтьонка. Журналісти -сосюри. Не поети, просто сосюри. Головна редакторша-///////
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100