реклама

реклама

Початок квітня цього року характеризувався теплою, травневою погодою. Достаток світла та тепла сприяли буянню природи, ранньому розвитку всього живого. Та, на жаль, квітень, при ранніх весняних процесах, без похолодань не буває. Так, вчора, завдяки арктичному повітрю, яке увірвавалося в наш регіон, погода повернулася на місяць назад відносно календаря.

Значно знизився рівень температурного фону: середньодобова температура повітря - на 5°, денна на 10°, про це повідомив начальник Черкаського обласного центру з гідрометеорології Віталій Постригань.

За даними метеостанцій області сьогодні вночі на поверхні ґрунту та на висоті 2 см від поверхні ґрунту спостерігалися заморозки інтенсивністю 0-2°. Небезпеки сільськогосподарським та городнім культурам не було.

Проте, звертаємо Вашу увагу, що у зв'язку з подальшим надходженням арктичного повітря 19-22 квітня на Черкащині вночі очікуються заморозки у повітрі інтенсивністю 0-5°, на поверхні ґрунту 3-8°; денна температура становитиме лише 4-9° тепла. Дискомфорту додаватиме поривчастий вітер. Суттєвих опадів не передбачається.

Таким чином, холодна погода вимагає підтримувати стабільний температурний режим, згідно санітарних норм, особливо в дитячих закладах, лікарнях, тощо.

Варто зазначити, що заморозки у цей період створюватимуть небезпеку для квітучих плодових дерев та їх зав’язі, для яких критичною температурою повітря уже є 1-2º морозу. Рекомендуємо завчасно подбати про їхній захист за допомогою димової завіси, дощування та вкриття плівкою. Температура повітря при димленні в середньому підвищується на 3-4°. Дощування здатне захистити рослини від заморозків інтенсивністю до мінус 5-7°. Проводять його не пізніше, ніж за добу до прогнозованого заморозку. Сходи картоплі, що з’явилися в цей період теж перебуватимуть в зоні ризику. При цьому картоплиння пошкоджується заморозком 1-2°, а при 3-5° -  ці рослини вражаються на 60-100%.

Про це повідомили в Черкаському обласному Гідрометцентрі.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100