реклама

реклама

Завершується відбірковий етап конкурсу мікрогрантів «Село: кроки до розвитку» ПАТ «Миронівський хлібопродукт», який реалізовується на Черкащині за підтримки ТОВ «НВФ «Урожай». 30 червня – останній день, коли охочі ще можуть подати свої бізнес-проекти на розгляд журі.

19576662_1963978210499659_2088797942_o

За словами координатора Проекту «Село: кроки до розвитку» – виконавчого директора Черкаської обласної громадської організації «Ресурсний центр АНГО» Анатолія Рекуна, конкурс спрямований на стимулювання соціальної активності сільських громад та підтримку реалізації найкращих ініціатив краю.

Нині на конкурс уже подано цілу низку цікавих проектів, серед яких – розведення раків та кіз, вирощування грибів, спаржі, полуниці, винограду, яблук, організація майстерні краси, облаштування пральні. За словами організаторів, більша частина учасників проекту ніколи не займалися бізнесом. Багато ідей в результаті можуть принести непоганий прибуток.

Одна із авторів проектів – жителька села Степанці Канівського району Раїса Войтко, яка подала свій бізнес-план одною з перших. Хоче шити і ремонтувати одяг для односельчан. Зараз жінка на пенсії.

– Шити одяг навчилася ще в дитинстві. Потім закінчила курси, – пояснює Раїса Василівна. – Це моє хобі. Якщо ж таки вдасться переконати комісію у перспективності мого задуму, то придбаю якісну швейну машинку. Надалі буду ремонтувати й шити одяг. Разом з тим, навчатиму й інших цього ремесла.

Згідно з умовами конкурсу, учасник, який отримає ґрант, має не лише отримувати прибуток, а й поділитися в подальшому знаннями і продукцією із тим, хто також захоче взятися за подібний бізнес.

– Цікавих ідей вистачає, – продовжує керівник директор Ресурсного центру. – Один із жителів Корсунь-Шевченківського району, приміром, мріє розводити кіз і виготовляти бринзу. У Чигиринському районі можуть почати вирощувати виноград. У Черкаському районі планують відкрити пральню і аптеку. Особисто для мене найцікавіші ідеї – вирощування раків і козівництво.

Торік люди отримували кошти, як приклад, на вирощування малини, на зелений туризм, розведення бройлерів.

– Ми хочемо стимулювати людей до мікропідприємництва, – розповідає Анатолій Рекун. – Мікрогранти надаються для тих, хто хоче взятися, наприклад, за тваринництво, і йому потрібен стартовий капітал. Тобто отримати додаткове фінансування на розвиток бізнесу абсолютно реально. Завдання проекту – зробити людей заможнішими, дати можливість працювати на рідній землі, тобто самим на себе, а не шукаючи заробітку за кордоном.

19619826_1963978227166324_587079879_o

У конкурсі можуть взяти участь бізнес-проекти, підготовлені безпосередньо сільськими жителями або некомерційними організаціями. Після співбесіди з конкурсантами і захисту ними проектів буде визначено переможців. Імена авторів найкращих проектів будуть відомі наприкінці липня.

Проект «Село: кроки до розвитку» на Черкащині відбувається вже вдруге. Якщо торік було обрано 10 переможців, то цього року їх буде вже 24. На реалізацію кожного з проектів буде виділено по 40 тис грн. Розширено цього року й регіон, тому до участі запрошено жителів Городищенського, Чигиринськиого, Катеринопільського, Корсунь-Шевченківського, Канівського та Черкаського районів.

Також для конкурсантів було проведено ряд семінарів з соціального проектування, підготовки заявок та необхідної документації, а також основ підприємницької діяльності.

19578258_1963978117166335_520048752_n

На сьогодні найбільш активним виявився Канівський район, звідки вже надійшло шість бізнес-планів. Але ще є час для подання нових. Як показує практика, чимало претендентів подають документи в останні дні.

– У нас – українців, існує певний стереотип мислення. Він є продуктом Радянського Союзу та нашого пострадянського життя. Чомусь ми завжди чекаємо, що держава вирішить за нас усі проблеми, забезпечить усім необхідним для комфортного життя. Такий світогляд не відповідає реаліям ХХІ століття. Він повністю перекреслює громадянське суспільство та будь-яку ініціативу, що йде знизу – від людей. Тому тільки змінивши наш пострадянський світогляд на мислення самодостатньої та ініціативної людини, ми зможемо подолати кризу всередині кожного з нас. Не варто чекати на допомогу зверху. Кожному потрібно діяти сьогодні на його власному індивідуальному рівні, – наголошує Олег Васецький, директор ТОВ «НВФ «Урожай».

За додатковою інформацією звертайтеся: Анатолій Рекун, виконавчий директор ЧОГО «Ресурсний центр АНГО». Контакти: +38 (0472) 37-00-75, моб. тел. +38 (067)472-12-00 Електронна адреса - Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100