реклама
Sucurity Police

реклама

Протягом 2017-го року в рамках Платформи "Омбудсман+" громадські організації проводили всеукраїнський моніторинг забезпечення органами місцевої влади доступу до публічної інформації.

У ході моніторингу громадські експерти оцінили рівень доступу до інформації в обласних державних адміністраціях, обласних радах та міських радах обласних центрів по всій Україні. Зокрема, монітори проекту перевіряли відповідність офіційних документів органів влади Закону України «Про доступ до публічної інформації», а також оприлюднення необхідної інформації на веб-сайтах і якість роботи з інформаційними запитами громадян – цю частину дослідження провів Центр «ЕЙДОС». Монітори Центру демократії та верховенства права оцінювали організацію спеціального місця для роботи запитувачів з документами, можливість запитувачів особисто подати запит, а у місцевих радах – ще й чи відкритий доступ усіх громадян на сесійні засідання.

Завантажити рейтинг.

Моніторинг доступу до публічної інформації у приміщенні розпорядників.

Монітори ЦЕДЕМ перевіряли забезпечення розпорядниками інформації "особистого" доступу до публічної інформації, а саме: як обласні державні адміністрації, обласні та міські ради приймають запити на інформацію, що подаються особисто, як вони організували спеціальне місце для роботи запитувачів із документами, а також, чи вільний доступ осіб до засідань місцевих рад.

На Черкащині такі результати моніторингу забезпечення розпорядниками інформації "особистого" доступу до публічної інформації:

У міській раді організацію прийому запитів оцінено у 7 із 10 можливих балів; доступ до засідань – у 4,5 балів із 6 можливих, організацію місця для роботи запитувачів з документами – у 5,5 балів з 6 можливих. Загалом, за результатами моніторингу забезпечення розпорядниками інформації "особистого" доступу до публічної інформації, Черкаська міськрада посіла 9 місце серед міських рад.

«У міськраді надто мале приміщення, відвідувачам узагалі ніде сісти. У якийсь момент депутати мовчки вийшли, нічого не сказавши. Виявилося, що засідання буде в іншому приміщенні. Оголошення про це не було. Приміщення знаходилося за декілька кварталів. Все виглядало так, що громадськості нічого робити на таких засіданнях», – прокоментувала Ольга Семенюк, монітор Платформи «Омбудсман+» (ЦЕДЕМ).

У Черкаській ОДА організацію прийому запитів оцінено у 7,5 з 10 можливих балів, організацію роботи спеціального місця по роботі запитувачів з документами – у 4,5 бали з 6 можливих. Обласна державна адміністрація посіла 9 місце серед ОДА.

«Для бажаючих ознайомитися з документами не створено жодних умов: немає ані стола, ані стільця, ані ще якогось додаткового обладнання. Мені не надали запитувану інформацію в паперовому вигляді. У розпорядника були лише електронні копії. Розпорядник повідомив мене, що в нього запитуваної інформації немає та додав, що її отримання в паперовому вигляді ускладнене і тому я якщо хочу, то можу її отримати, проте ще через 3-5 днів», – відзначила монітор.

Обласна рада отримала 8 балів з 10 можливих за організацію прийому запитів, а організацію місця для роботи запитувачів з документами оцінено у максимальні 6 балів з 6 можливих, як і можливість доступу на засідання. Черкаська обласна рада зайняла 2 місце серед обласних рад.

«Не було жодних перешкод для охочих потрапити до зали засідань, все відбувалося у досить комфортних умовах. Проте була надана суперечлива інформація щодо попередньої реєстрації. Спецмісце для роботи з інформацією знаходиться в цій же залі. Ним неможливо користуватися коли йде засідання, і жодної інформації про його знаходження немає. Проте якщо вдалося добратися до цього місця, працювати там дуже зручно», – вказала монітор.

Вона додала, що всі органи належно відреагували на електронні запити: відповіли листом або телефонували.

Детальніше про результати моніторингу ЦЕДЕМ за посиланням.

Зазначимо, що на основі проведеного у 2017 році моніторингу в рамках Платформи “Омбудсман плюс”, ЦЕДЕМ видав рекомендації щодо забезпечення умов та безпосереднього доступу до публічної інформації в приміщенні розпорядників. У цьому виданні зазначені не лише проблеми, що виникли у запитувачів у процесі моніторингу, а й поради та позитивний досвід, який може стати прикладом для будь-яких розпорядників інформації. Окрему увагу також приділено  рекомендаціям зі створення умов для запитувачів з обмеженими фізичними можливостями.

Завантажити рекомендації можна за посиланням.

Центр демократії та верховенства права (CEDEM) – це аналітично-адвокаційний центр, що працює в громадському секторі України з 2005 року, спрямовуючи свої зусилля на розвиток незалежних медіа, підтримку громадських платформ і рухів, а також побудову правової держави в Україні.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100