реклама
Sucurity Police

реклама

Народний депутат від Опозиційного блоку Сергій Льовочкін вимагає від Кабміну вирішити проблему стрімкого зростання державного боргу України. Відповідний депутатський запит він направив прем’єр-міністру Володимиру Гройсману.

08d259340f7f4cab64f1d49309eaf5c9

«Прошу вжити дієві кроки, які б дали змогу вирішити проблему стрімкого зростання державного та гарантованого державою боргу України. Про результати заходів прошу поінформувати мене у встановлений законодавством термін», – зазначив Сергій Льовочкін.

Народний депутат нагадав, що на початок жовтня поточного року загальна сума державного та гарантованого державою боргу України перевищила 2 трильйони гривень і склала понад 77 млрд доларів США.

«У червні цього року в депутатському запиті до уряду мною була підкреслена небезпека безконтрольного зростання державного боргу для стабільності функціонування вітчизняної економіки, адже на початок 2017 року співвідношення державного боргу до ВВП, що є загальновизнаним показником безпечності боргового навантаження, сягнуло позначки у 81%.

Однак у відповідь від Міністерства фінансів була отримана формальна відписка, що не містила жодних конкретних кроків, які б відомство планувало здійснити з метою виправлення стану справ», – повідомив народний депутат.

Сергій Льовочкін підкреслив, що з того часу ситуація істотно погіршилась. Зокрема у вересні цього року темпи зростання держборгу значно прискорились. Протягом вересня він збільшився у національній валюті відразу на 4,3% або майже на 85 млрд грн. Загалом з початку року цей показник у валюті зріс на 8,5%, або на 6,06 млрд доларів США.

«Внаслідок цього сумарне боргове навантаження на економіку суттєво збільшилось та за прогнозом МВФ на кінець поточного року зросте до 86,2% від ВВП. Це значно вище безпечного рівня в 60% ВВП для розвинених країн і в 2 рази вище граничного рівня для країн, що розвиваються, в – 40% ВВП», – відзначив політик.

За його словами, витрати на обслуговування державного боргу також перевищують критичний показник. В поточному році витрати на обслуговування держборгу плануються на рівні 13,2% держбюджету, у наступному – 13,5%. Це істотно перевищує граничний для України рівень, що не має бути більшим 10% від витрат бюджету.

«У разі відсутності ефективних заходів з боку Кабінету міністрів проблема боргового навантаження продовжить поглиблюватись, адже кроки уряду щодо випуску нових, більш довгих єврооблігацій і репрофайлінгу ОВДП дали змогу лише перенести виплати на більш тривалу перспективу, але не розв’язали питання стрімко зростаючого боргового навантаження», – зазначив народний депутат.

Сергій Льовочкін нагадав, що, за оцінками Національного банку, впродовж наступних чотирьох років Україна буде змушена сплачувати кредиторам понад 7 млрд доларів США щорічно, що майже у 1,5 рази перевищує нинішній рівень золотовалютних резервів.

Матеріал надано прес-службою політика

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100