реклама

реклама

Шуршин В середині 2016 року НБУ оголосив про курс на cashless economy (безготівкову економіку), що передбачає планомірну відмову від готівкових коштів на користь безготівкових розрахунків. Наскільки активно черкасці  рухаються в бік cashless economy, ми запитали у того, хто керує найбільшим державним банком області - Віктора Шуршина.

Що ж змінилося нині від початку проголошення курсу на безготівкову економіку у 2016 році?

Починаючи з  2017 року вже дещо змінилося. Хоча в  Україні все ще є проблеми з дефіцитом терміналів в торгових точках, а в деяких куточках країни все ще не проник Інтернет. У Черкаській області кількість підприємців, що встановлюють термінали, невпинно зростає. З початку проголошення курсу cashless economy ми додатково встановили 4591 терміналів, це 80 % наших бізнесменів. При цьому зростає кількість сервісів для безготівкової оплати і бажання українців ними користуватися. Так, в 2018 році ми маємо ряд досягнень cashless розрахунків - 1,55 млн оплат, 18 міст України втілили безготівкову оплату проїзду за QR-кодами, де більше 10 тисяч українців оплачують проїзд смартфоном щодня.

Навіщо українцям безготівка? Чим це вигідно банкірам та звичайному споживачеві?

У розвинених країнах світу готівка, особливо великі суми, стала синонімом корупції і криміналу. Їх складно відстежити, а значить, такі транзакції потенційно можуть відбуватися з протизаконною метою - покупкою заборонених товарів або дачею хабарів. Крім того, готівка - не найзручніший інструмент оплати. Її можуть вкрасти, її може виявитися недостатньо в будь-який момент, нею не можна розплатитися в Інтернеті та ін. Банкам, магазинам та іншим організаціям, чия діяльність так чи інакше пов'язана з фінансами, навпаки, цікаво, щоб користувач міг користатися грошима у будь-який момент, як тільки йому цього захотілося. Наприклад, зробити спонтанні покупки або придбати щось у розстрочку. Користувачам, з їх боку, зручно мати можливість платити швидко, з мінімальною кількістю дій і максимальною безпекою. Відповідно, курс на cashless, на мою думку, вигідний всім.

Чи вплинули постанови щодо фінансового мониторингу на кількість депозитних вкладів черкащан?

53,1% вкладників України розмістили свої заощадження саме на депозитах у ПриватБанку (за даними міжнародної компанії GFK на 1.01.2018). Щодо черкащан, то кількість депозитів істотно не змінилася та загалом складає більше 3,6 млдр грн. “Середній” депозитний вклад черкасця складає близько 50 тис. грн. Інша річ, коли йдеться про вартісні покупки, такі, як авто чи нерухомість.

Які документи приймає банк як підтвердження джерел походження коштів?

Для фізичної особи-резидента походження джерел коштів можуть підтвердити:

  • довідка з місця роботи про середньомісячний/сукупний дохід за останній рік (роки);
  • довідка про розмір щомісячної пенсії/допомоги/компенсації/ матеріального забезпечення за останній рік (роки);
  • декларація про майно, доходи, витрати и зобов'язання фінансового характеру за останній податковий період (періоди);
  • договір купівлі/продажу житлового або нежитлового приміщення+ рухомого/нерухомого майна, що належить клієнту на праві власності (з наданням правовстановлюючих документів);
  • документи, що підтверджують отримання винагороди від використання інтелектуальної власності (авторські гонорари, винагороди тощо);
  • документи про отримання страхової суми за договором страхування, виграшу в лотерею, набуття права на скарб;

Тобто тримати власні кошти на банківському рахунку - вже майже необхідність для українців. А чи вигідно це фінансово, адже “гроші повинні робити гроші”?

Давайте розглянемо живий приклад: 140 грн з кожної 1000 грн  отримає через рік кожен клієнт, який оформить "Стандарт безподатковий" у цьому місяці. Це більше, ніж за будь-яким іншим вкладом, так як ці відсотки не оподатковуються. За даними Мінфіна курс гривні протягом останніх 2-3 років все одно тримається “в коридорі” 26,5 - 26,8 грн за долар. Судячи з цього, ті, хто залишив власні заощадження в гривні та розмістив їх на банківському депозиті ПриватБанку під процентну ставку 14-15% річних, не тільки зберегли основну масу своїх заощаджень, а й спромоглися заробити на відсотках.

Доречі, 19 квітня, під час UNIT Fintech Forum, відбулася перша об'єктивна церемонія нагородження кращих банків України за розвиток фінансових продуктів і сервісів в нашій країні - FinAwards 2018, де визначили максимально вигідні для споживачів банківські продукти та прогресивні банки України. Кращим ощадним вкладом визнано - "Строковий в національній валюті" від ПриватБанку. Журі оцінювало вклади за показниками: прибутковість, технологічність, прозорість, рівень довіри до банку.

Ідея вилучення готівки з економічної системи має багато переваг, таких, як припинення існування чорних ринків і можливість проведення більш простої монетарної політики.

Звичайно, говорити про повну відмову від готівки рано, але вже зараз в деяких країнах активісти проводять масштабні експерименти, які підтверджують можливість побудови безготівкового суспільства. Для того, щоб подивитися, як суспільство може функціонувати без грошей, ми можемо звернутися до прикладу Швеції, де готівку вже зараз практично не використовують.

У Стокгольмі вам не потрібно носити з собою чеки або дрібні купюри. Ви можете зробити пожертвування в церкві за допомогою кредитної картки або за допомогою спеціального додатку та передати гроші другові під час оплати рахунку в ресторані. Відділення багатьох банків не приймають і не видають готівку, а платіжні додатки користуються великою популярністю.

Про це інформує прес-служба ПриватБанку

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+6 #1 777 02.05.2018 12:21
Заголовок з дурними викрутасасами - приклад того, як НЕ треба рекламувати банк.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100