реклама

реклама

У державному навчальному закладі «Звенигородський центр підготовки та перепідготовки робітничих кадрів» головні державні інспектори Управління Держпраці у Черкаській області Руслана Зубрицька і Галина Дяченко провели лекцію «Реалізація і захист прав людини як рівень демократичного розвитку держави».

Тиждень права Звенигородка

Зі вступним словом виступила інженер з охорони праці навчального закладу Юлія Захарченко, яка повідомила, що захід проводиться з нагоди Всеукраїнського тижня права та спрямований на інформування молоді про державні соціально-правові гарантії з метою захисту їх прав та законних інтересів.

«Кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується. Законом України «Про охорону праці» визначені певні пільги жінкам, неповнолітнім особам та особам з інвалідністю. Законодавством забороняється застосовувати працю певних категорій працівників на важких роботах і на роботах із шкідливими або небезпечними умовами праці, на підземних роботах, а також на роботах, пов'язаних з підніманням, переміщенням вантажу, речей, маса яких перевищує встановлені граничні норми», - зазначила Руслана Зубрицька.

Фахівець Управління розглянула питання, що стосуються сфери гігієни праці. Зокрема, обговорено питання важливості ретельного контролю з боку роботодавця в ході організації проведення медичних оглядів працівників певних категорій. Увагу учасників заходу акцентовано на необхідності якісного проведення таких медичних оглядів лікувально-профілактичними закладами, що у подальшому дозволить роботодавцю зберегти їх життя та здоров'я у процесі трудової діяльності та впливає на соціальний захист працівника.

«Право на працю є невід’ємною складовою прав усіх громадян, зокрема і прав осіб з обмеженою працездатністю. Трудове законодавство України передбачає ряд пільг і гарантій, спрямованих на захист трудових інтересів працівників з обмеженими можливостями у порядку їх працевлаштування, створенні належних і безпечних умов праці. Відповідно до ст.12 Закону України «Про охорону праці», при прийнятті на роботу осіб з інвалідністю, які направлені відповідно до рекомендації медико-соціальної експертної комісії, випробувальний строк не встановлюється», - підкреслила Галина Дяченко.

На лекції особливу увагу приділено використанню незадекларованої праці та наслідкам для працівника та роботодавця у разі допущення працівника до роботи без укладання трудового договору.

Школярам повідомлено про проведення VІІІ Всеукраїнського конкурсу дитячого малюнка «Охорона праці очима дітей» 2019 та запрошено до участі у конкурсі.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100